Ovakvu priču još niste čuli, evo gotovo će deset godina da vodim pravnu bitku za svoj stan, koji sam uredno platio, no čovjek me tuži za ometanje posjeda, odnosno da se nalazim u njegovu stanu.

Ovo više nema smisla, moram izići s ovim u javnost, jer će vjerojatno, nastave li se stvari odvijati ovakvim tempom, moj sin i unuk hodati zbog ovog slučaja po sudu – obratio nam se Stipe Mihaljević iz Dusine pokraj Vrgorca. Mihaljević je, prema njegovim riječima, 2000. kupio stan od 60 kvadrata na četvrtom katu u Ulici Petra Krešimira IV. u Makarskoj, dok je zgrada bila još u gradnji, za što, tvrdi, ima sve dokumente. U ožujku 2005. dobio je ključeve stana, no unutrašnje uređenje, točnije boje, nije mu se svidjelo te je odlučio urediti ga prema svomu ukusu.

’Vrtimo se ukrug’

– Nekoliko mjeseci poslije toga dobivam poziv s Općinskog suda u Makarskoj, u kojemu se navodi da me Nikola Mišić iz Mostara tuži za ometanje posjeda, odnosno da se nalazim u njegovu stanu. Jednostavno, doživio sam šok! Mislio sam da je neka neslana šala. Kad sam došao na Sud, pokušao sam im objasniti da sam kupio stan na četvrtom katu od 60 kvadrata, za što imam predugovor i ugovor, te da Mišić ima predugovor za stan na petom katu od 85 kvadrata. No, to nije urodilo plodom. Na poziv Suda došao je i investitor Petar Milas, kojega sam pitao nalazim li se u stanu za koji sam mu dao novac, na što je on odgovorio: “Da, Stipe, nalaziš se u stanu koji si mi platio, što se može vidjeti i u zapisniku” – ističe ogorčeni Mihaljević. U raspravu se uključila i sutkinja Marijana Visković, koja je, po Mihaljevićevim riječima, upitala Milasa je li mu Nikola Mišić dao novac. – Milas je tada rekao kako mu je Mišić dao novac, ali da mu, zbog problema s građevinskom dozvolom, nije uspio sagraditi stan, te da će mu prvom prilikom vratiti novac. Sve to lipo stoji u zapisnicima. Mišić je pokušao unijeti stvari u moj stan, no to mu investitor nije dopustio, nego mu je namještaj smjestio u podrum zgrade. Zbog ovog, po meni bizarnog slučaja, gdje je sve jasno, vodi se sudski spor na Općinskom sudu u Makarskoj gotovo 10 godina. Sutkinja Marijana Visković donijela je u veljači 2010. godine prvostupanjsku presudu u moju korist. Međutim, Županijski sud u Splitu ju je poništio i sad se ponovno vrtimo ukrug. A zamislite koliko bi se spor vodio da Mišić ima predugovor za stan na istomu katu? – veli Mihaljević.

’Ministre Miljeniću, što još moram dokazivati?’

Ovaj umirovljeni policajac namjerava zbog ovoga slučaja poslati pismo ministru Orsatu Miljeniću. – Pitat ću ministra Miljenića što mi još treba da bih dokazao da je to moj stan. Imam kupoprodajni ugovor iz 2000. godine, točnu kvadraturu stana, kat na kojemu se nalazi, izjavu investitora da sam dao novac i da je to moj stan. Dosad nisam imao odvjetnika na raspravama jer sam smatrao da je ovo bizaran slučaj, koji je potpuno jasan. No, sad ću morati nekoga angažirati.  No, ono što je najgore u cijeloj ovoj priči jest to što spor još nije gotov i ne zna se kada će biti. Ne mogu ispuniti svoje obveze prema mirovinskom fondu koje su se popele na 67.000 kuna, a kamate mi idu dalje, kao i zatezne kamate na kupoprodajni ugovor. To će me “pojest” dok se spor ne okonča. Međutim, ne mogu podmiriti obveze ni prema drugim stanarima koje su vezane uz zgradu. Moram istaknuti da s investitorom Petrom Milasom nisam nikad imao nikakvih problema – zaključio je Stipe Mihaljević.

Alen Nola: Ne bih komentirao postupak koji je u tijeku

Kontaktirali smo i makarskog odvjetnika Alena Nolu, koji u ovom sporu zastupa Nikolu Mišića, da čujemo i njihovu, drugu stranu priče. No, odvjetnik Nola nije želio ništa komentirati. – Sporove koji su u tijeku ne komentiram, tako i ovaj slučaj. Mogu vam samo reći da je bila donesena jedna presuda, koja je ukinuta. Spor se i dalje vodi pri Općinskom sudu u Makarskoj – kratko je kazao Nola. (Slobodna Dalmacija)