Makarski „zviždači“ podnose kaznenu prijavu protiv Siniše Srzića i gradonačelnika Bilića!

0

Četiri i pol mjeseca nakon što su trojica komunalnih redara Makarske USKOK-u podnijela kaznenu prijavu protiv svog tadašnjeg voditelja Tonija Skake te Lori Veličković, SDP-ove zamjenice makarskoga gradonačelnika Tončija Bilića, optužujući ih za više kaznenih djela krivotvorenja, zloporabe položaja i ovlasti, prijevare, nezakonitog pogodovanja, trgovanja utjecajem, pa čak i zlostavljanja na radu, jedini rezultat njihove prijave, budući da istraga još nije završena, jesu – uručeni otkazi!

Od 1. ožujka komunalni redar Pero Gazilj više nije zaposlenik Grada, dok komunalni redar Zdenko Roso očekuje uručenje otkaza za nekoliko dana. Treći potpisnik prijave postao je sindikalni povjerenik, pa mu se otkaz ne može dati. Gazilj i Roso proglašeni su tehnološkim viškom, i to na osnovi sistematizacije, odnosno pravilnika o unutarnjem redu Gradske uprave Makarske od 19. prosinca 2014. godine, kojim se broj komunalnih redara sa šest smanjuje na dva, te se za mjesto komunalnog redara uvodi, umjesto potrebne dosadašnje srednje, viša stručna sprema. No, vrlo brzo, početkom veljače, gradska uprava mijenja pravilnik, te je za komunalne redare, osim za voditelja, opet propisana srednja stručna sprema. – Razlog donošenja izmjena je činjenica da je krajem prošle godine, kada je pravilnik već bio u završnici, došlo do promjene u zadnjim izmjenama uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj samoupravi koja kaže da službenik za čije se radno mjesto u trenutku usvajanja novog pravilnika traži viša stručna sprema, a on ima nižu stručnu spremu i 10 godina radnog iskustva, ne može i dalje raditi na poslovima na kojima se zatekao. Kako smo za izmjene naknadno saznali, bilo je nužno donijeti izmjene pravilnika ili bi u suprotnom bile moguće samo dvije varijante: ili svim komunalnim redarima (osim jednom koji ima višu stručnu spremu) dati otkaz ili ih rasporediti na druga radna mjesta sukladno njihovoj stručnoj spremi te raspisati natječaj za upražnjena radna mjesta komunalnih redara. Kako niti u Pogonu niti u drugim gradskim ustanovama ne postoji realna potreba za novim djelatnicima, a htio sam izbjeći otkaze, jedina opcija je bila izmjena sistematizacije – napisao je tada u priopćenju gradonačelnik Bilić.

‘Nikoga nije briga’

Peri Gazilju već je uručen otkaz – Ovom odlukom počinjeno je kazneno djelo iz čl. 131 Kaznenog zakona u kojemu stoji da “tko otkaže ugovor o radu radniku zato što se u dobroj vjeri zbog opravdane sumnje u korupciju obratio ili podnio prijavu nadležnim osobama ili tijelima državne vlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”. E, pa mi smo dobili otkaz, odnosno proglašeni smo viškom samo zato što smo prijavili korupciju. Gradonačelnik Bilić je tim povodom lokalnim medijima kazao da je protiv nas pokrenut postupak zbog lakše povrede službeničke dužnosti te četiri prijedloga postupka zbog teže povrede službeničke dužnosti i dva zahtjeva za suspenzijom na radnom mjestu do okončanja postupka. To nije istina, niti jedna prijava protiv nas nije podnesena jer bismo valjda u tom slučaju bili pozvani da damo nekakvo očitovanje – govori nam 34-godišnji Gazilj, inače jedan od najpoznatijih makarskih sportaša koji je i četverostruki prvak svijeta u kickboxingu te voditelj uspješnog kickboxing klub “Mawashi” u kojemu trenira 80-ak makarske djece.  Spominje, ne želeći navoditi ime, i jednog SDP-ovca iz mjesta u okolici Makarske koji je zaposlen kao komunalni redar prije sedam, osam mjeseci, a ostao je na toj poziciji nakon sistematizacije iako nema položen državni ispit. Gazilj dodaje i da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Siniše Srzića, voditelja Odsjeka za komunalno gospodarstvo, te gradonačelnika Bilića. – Protiv prvog jer je on potpisao naše otkaze, a u razgovoru nam je kazao da mu je to gradonačelnik naredio. Da se mogu vratiti kroz vrijeme, opet bih bez ikakvog razmišljanja napravio istu stvar. Mi smo dobili otkaz, a nikoga za to nije briga i sad mi vi recite kakvu mi to poruku šaljemo našoj djeci, kakvu im budućnost pružamo i u kakvu se to mi, kao društvu, nultu stopu prema toleranciji zaklinjemo? Evo koja je poruka – prijavi i dobit ćeš otkaz – ogorčen je Gazilj. Pokušali smo jučer preko Ivane Pleić, glasnogovornice grada Makarske, doći do Bilićeva komentara, no ostali smo bez izjave pod opravdanjem da je gradonačelnik bolestan. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime