Izgleda da samo u Hrvatskoj afrička svinjska kuga prelazi sa domaćih svinja na primarnog širitelja – divlju svinju! 

Ma kako dobra sugestija medija, a da bi opravdala sve postupke ministarstva i Vlade kojima se afrička svinjska kuga proširila po cijeloj Hrvatskoj, a tako i Bosni i Hercegovini.

Nisu tim divljima objasnili kako je Plenkovićeva Schengen-ska granica veliko postignuće preko kojeg se ne smije samo tako lako prijeći!

Ministarstvo poljoprivrede dobilo je sredstva iz EU za suzbijanje širenja afričke svinjske kuge, a još 2018. godine izdali su Naredbu kojom su propisali drastično smanjenje broja divljih svinja sve do biološkog minimuma, ograđivanje dvostrukom žicom matičnih, rasplodnih jedinki divljih svinja kako se ne bi zarazile, konstantni monitoring i testiranje jednogodišnjaka, onih koji se još slobodno kreću šumskim bespućima.  Propisali Naredbom 2018., ali ni najmanje provodili te tako omogućili širenje afričke svinjske kuge po cijeloj Hrvatskoj.  Zašto? Zato što je dnevni radijus kretanja divljih svinja 20 kilometara, zato što veliki broj preživi afričku svinjsku kugu, ali ostaje kliconoša.

Ako znamo, a znamo da su skoro sva lovišta u rukama HDZ-ovaca, kako im zabraniti lov, lovnu zaradu, bavljenje lovnim turizmom i ostale zabave po lovištima? Ministrica Vučković tvrdi kako su u lovištima napravili sve po propisima. Kako joj vjerovati, ako znamo da je Bane ranom zorom išao u lov, a u isto vrijeme u susjednoj nam Bosni i Hercegovini lov je već bio zabranjen, baš kako je i kod nas trebao biti.

Vjerojatno su u Vladi zaključili da je bolje eutanazirati sve domaće svinje nego se zamjeriti svojim članovima lovcima, kao i omogućiti dodatnu zaradu, vlasnicima Agroproteinke, Pivca ili Vajde, koncesionarima lovišta…, odnosno svojim  pogodnim članovima s unosnim ugovorima za zbrinjavanje i iskorištavanje tih domaćih hrvatskih krmača i krmaka. Opravdati obilato financiranje Hrvatskog veterinarskog instituta iz sredstava EU, koji navodno, ispitivanja radi po propisima?

Idu izbori, ali odu domaće svinje!

Karlovačka županija je sljedeća na redu za eutanaziju i jeftinu predaju zdrave stoke podobnim klaoničarima. Ima ih osam odabranih, no više od pola završi kod najdarežljivijeg donatora. 

”Pronalazak” ASK-a kod divljih svinja u Međimurskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji odavno je poznat, no tek sada idu na eutanaziju domaćih, manje vrijednih svinja, ali ne i na odstrjel divljih svinja.

Možda je sukcesivno, ali temeljito uništavanje, maliciozno razmišljajući, isključivo zbog kapaciteta Agroproteinke i donatora? 

No kako bilo da bilo, uzročnika širenja i glavnog širitelja bolesti, divlju svinju, Andrej Plenković, ministrica Vučković, kao ni ministar Fuchs još uvijek ne spominju i ne misle djelovati u tom smjeru. To znači da nema nikakve šanse obnovi uzgoj domaćih svinja u Hrvatskoj.

Možda se seljaci, koje podržavamo u pobuni, smire nekom dodatnom subvencijom iz proračuna. Nažalost, uz ovakvu vlast, svinjogojstvo u Hrvatskoj nema budućnost. Dok se ne riješi uzrok širenja – divlja svinja, rješavat će se posljedice afričke svinjske kuge, eutanazijom domaćih svinja.

Predsjednica stranke JAVNO DOBRO

Vladimira Mascarell

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime