Poduzetnička klima u Makarskoj je duboko ispod nule. Zamrznuta. Nije ni čudo kada se vidi tko vodi politiku u gradu. Nesposobna vlast i jalova oporba u tajnoj koaliciji zbog svojih sitnih interesa godinama onemogućuju zainteresiranim investitorima da ulože svoj novac i otvore nova radna mjesta.

Zanimljivo, zato nemaju problema građevinari koji grade zgrade bez jednog jedinog kvadrata dvorišta, bez ijednog parkirališnog mjesta, a nerijetko i bez papira. Njih Grad Makarska tolerira i svojim nečinjenjem potiče da stvaraju što veći nered u prostoru. Izgleda da od sitnih građevinara ima više financijske koristi. Nema logike, ali čini se da je tako. Jer kako drugačije objasniti da poduzetnici poput Marinka Sulića, Mate Jujnovića, Milana Lučića, Milana Ravlića, Ante Čovića i mnogi drugi ne mogu uložiti kapital u projekte koji bi Makarskoj donijeli ne samo nova radna mjesta već i potpuno drugu vizuru jednog modernog mediteranskog grada s ogromnim turističkim potencijalom i povješću, kulturom i tradicijom kakvom se malo koji grad može pohvaliti. Posljednji slučaj sukoba gradskih vlasti sa poduzetnikom je onaj sa Matom Jujnovićem koji već godinama pokušava investirati desetke milijuna kuna u nekoliko projekata no Grad Makarska na čelu sa Tonćijem Bilićem i njegovom svitom mu to nikako ne dozvoljava.
Tim povodom razgovarali smo s Matom Jujnovićem u njegovom velikom, ali skromnom uredu Prometa, tvrtke koja danas zapošljava oko 250 ljudi.
U zadnje vrijeme se mogu vidjeti policijski službenici i komunalni redari Grada Makarske blizu bivše Metalplastike koju ste Vi kupili. O čemu se radi?
Radi se o otimačini koju Grad Makarska želi provesti protivno svim zakonima i zdravoj pameti. Naime, prije nekoliko dana, točnije 9.prosinca vidim radnike da stavljaju struju na jedan od mojih objekata, odnosno kuću Merkur 5. Grad Makarska tvrdi da je ta kuća njihova te ignorira sudsku nagodbu od 19.travnja 2013. godine. Riječ je o jednoj vrlo ružnoj priči kada su bivšeg vlasnika prislili da im da jednu šesnaestinu uporno ga onemogućujući da se uknjiži na ono što je kupio. Sve se to zbivalo za vrijeme HDZ-ove vlasti, no ništa više sreće nema ni sa SDP-ovom vlasti koja ne poštuje potpisano te se Grad Makarska protupravno knjiži na cijelu zemlju na kojoj su i moje dvije zgrade. Da pojasnim, moja tvrtka Jujnović d.o.o. kupila je zgarde i zemljište od tvrtke Merkur 5 koja je, pak, sve to kupila od Metalplastike u stečaju. Usput, kada je Metalplastika ušla u stečaj, Grad Makarska nije prijavio bilo kakva potraživanja!
Dobro, postoji li mogućnost da se Vi i Grad Makarska dogovorite odnosno da postignete nekakav kompromis?
Grad je od mene tražio da im se dozvoli da preko moje zemlje Kaufland dobije struju, vodu i oborinske vode, a da će mi onda pomoći da pokrenem investicije.
To zvuči kao klasičan primjer korupcije?
Nego što! Ako Grad Makarska želi nešto graditi, ja nemam ništa protiv, ali neka prvo od mene kupe zemljište pa nek rade što ih je volja!

Na prostoru nekadašnje Metalplastike trebao je niknuti ovakav trgovački centar, no makarske gradske vlasti opstruiraju investiciju

Je li itko ikada od Vas tražio novac da se pokrenu investicije?
Godinama želim uložiti desetke milijuna kuna u izgradnju novog reprezentativnog kolodvora ovdje kod Prometovih garaža, novu poslovnu zgradu na mjestu današnjeg kolodvora i velebni trgovački centar na prostoru nekadašnje Metalplastike koju su, usput rečeno, gradske vlasti svojedobno iz građevinske pretvorili u sportsko-rekreacijsku zonu! Imam dojam da bi sve krenulo da izvadim 100 tisuća eura, ali to od mene neće doživjeti!
Možda niste bili dovoljno jasni prema Gradu Makarskoj po pitanju investicija, pa zato za Vas nemaju razumijevanja?
Ni slučajno! U hotelu Meteor sam se sastao sa predstavnicima SDP-a, HDZ-a, nezavisnim vijećnicima i svima sam im prezentirao projekte koje želim dovesti u Makarsku. Sjećam se tada kako su neki vijećnici sugerirali izgradnju javne garaže i to sam prihvatio.. Neki su sugerirali da postavim i solarne panele na krovove. I to sam također prihvatio. Sve lijepo, sve im se sviđa, a onda dođe sjednica Gradskog vijeća i sve stopiraju.
I sada im se svetite, bojkotirate izgradnju Kauflanda?
Ne bojkotiram ja gradnju Kauflanda već sam zatražio da se uredi još jedan kolnički trak, te da odozgo sagradi kružni tok kako se ne bio stvarao prometni kaos. Mislim da je to što tražim minimum. Inače se stvara novi kaos u prostoru.

1 KOMENTAR

 1. Ovomu liku triba virovat. Doša je ostavit zadnju kap krvi za Makarsku i za njen boljitak. Zapošjava tliki broj judi. Spomenik mu triba dignit. Svima uredno plaćeni dobrinosi, božićnica uskrsnica. Sam ga je Bog posla u Makarsku. Šta će oni knjižnicu u njegovu zgradu!? Krvju stečenu. Ne daj se Mate! Ti si naš. Kakav Kaufland, pas mater! Ne daj se veliki domojubu!

 2. Imovinu valja vratiti obitelji Pavlinović ! Njihova je stara zgrada. Netko je protuzakonito skinuo plombu s predmeta i slučaj je prijavljen DORH u

  • U potpunosti se slažem Ivane sa tobom. Nasljedici obitelji Pavlinović, koje su fašisti 1941,g, istjjerali iz nihove kuće, te od zemlišta napravili logor, nakon oslobođenja “oslobodioci” su ih oslobodili od njihove kuće iimovine?! Dolazi Zakon o denacionalizaciji, nasljednici uredno započnu povrat svojje kuće i zemljišta cca 15.000 m2, te sporovi još nisu završili.Gradonačelnik sa Lori velićković, koja je tada radila na povratu, a politički angažirana sa SDP-HDZ, koći normalnu proceduru, te izvode novu otimačinu. Veliki antifašisti postaju isti fašisti.

 3. LAKO MU JE ULAGAT..I KUPOVAT…KAD RADNICIMA DAJE PLAČU OD 3000 KN..ZA 300 SATI RADA…ZA TO MU JE I NATJEČAJ STALNO OTVOREN…A RADNU SNAGU UVOZI IZ BOSNE!

 4. E mate moj kako ti svari stoje iducu sezonu ces i ti morat vozit i cila tvoja uprava,jer oni uredni vozaci su te napustili radi tvog terora! I dok god imas onog uhljeba sta je opljacka i unistio anforu,uza sebe,neces na zelenu granu,jer on ti grabi sa svih strana a ti to nevidiš,a od vozača koje zaposljava uzima od 2000-3000 eura mita,da ih primi u firmu…! Zato Mate moj ako mislis sebi i svojima dobro,prvo se moras rijesiti onoga lopova i uhljeba Radalja, jer on ti nezeli dobro i radi ti iza leđa!

 5. Potpisujem Pero!
  Misli Mate Jujnović da se ne zna koliko zgrče love, radom na crno sa pojedinim vozaćima?!
  Tako ti je Mate ti “spretno” stičeš, a Radalj te otvoreno pljaćka.
  Zašto trpiš, to samo ti znaš?!

 6. Gdje je kadar Biokovke dtug Vice?Pokra Promet pa ga Bebek uhljebio,sada izvlace novce iz Biokovke preko arhitektonskih ureda,izmisljenih idejnih rjesenja.

 7. jujnovicu ti si poznati kriminalac,lihvar i licemjer,,,jebo te bebek i bilic s kojima corbas sve iz interesa ,,sad si se sliza s mostovim šapitom nebi li i tu profitira,,e necete gnjide ..

 8. Gospodin Mate Jujnovic je veliki domoljub i patriot !: Dosao iz iz tudjeg svijeta sa tudjim novcima sa soldima Hrvatskog iseljenistva da pomogne nama u ratnoj i napacenoj Hrvatskoj zemlji. I sta uradi sa novcem kojim je prikupljana pomoc za rodnu grudu, pomogne sam sebi kupiti promet makarska uz pomoc direktora koji su mu pogodovali u kupnji i sad soli pamet svima i nikome nista. Dok je trajao ratni vihor hrvatskog stanovnista protjerivanog sa svojih stoljetnih ognjista dok su nasi branitelji davali zivote i prolivali krv za slobodu ljepe nase Mate i ekipa su se bogatili! Mate imas pozdrav od malog covjeka sa velikim srcem za svoju domovinu ZDS.

 9. Stoji i prica da cekaju oni da im kapne nesto mita da daju potvrdu da se moze investirat…..znam iz iskustva….na zapadu jedan serif a na istoku opet drugi….

 10. Običan klokan. S tuđon lovon u tobolcu. O njemu sve govori njegov rječnik i bonton. A autobusni kolodvori Ma, St i Sinj, o nama… i našoj tradiciji indolencije na krađu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime