Danas se u Dubrovniku održava 58.Plava vrpca vjesnika, priznanja koje se dodjeljuje za poduhvat spašavanja ljudi i imovine na moru

Iako dodjela još nije ni počela, poznato je tko će sve dobiti priznanje: Branislav Danevski iz Pule u pojedinačnoj konkurenciji i posada grčkog LNG tankera Gaslong Glasgow u momčadskoj konkurenciji pod zapovjedništvom kapetana Alena Gospića iz Zadra.

Među nominiranima u momčadskoj konkurenciji bila su i trojica Makarana: Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak. Oni su 16.travnja ove godine sa gliserom spasili dvije djevojčice na dasci u dobi 14 i 15 godina koje je bura otpuhala daleko od kopna. U tom trenutku, trojica Makarana nisu bila na moru već na obali, no kada su vidjeli što se događa i kakva opasnost prijeti djevojkama, brže-bolje su reagirali i po jakom nevremenu isplovili kako bi spasili dvije tinejdžerice iz Češke.

Sva trojica su pozvana u Dubrovnik na dodjelu priznanja, no nisu pokazali oduševljenje pozivnicom. Najviše nezadovoljan među njima je Goran Vranješ. – Poštujem odluku odbora, ali ne mogu prihvatiti to što je javno objavljeno tko je dobitnik priznanja prije Svečane dodjele. Smatram da zapovjednici i civili ne mogu biti u istom rangu, a pogotovo civili s kopna koji su se u trenutku uočavanja nesretne osobe našli na kopnu, a ne na moru. Trebalo bi se uzeti u obzir po kakvim vremenskim uvjetima, na koji način i sa kojim sredstvom se provodi spašavanje. Moralna obveza čovjeka je spašavanje svakog ugroženog života i suludo je uspoređivati vrijednost istog sa ugrozom karijere, a još manje sa gubitkom plaće zapovjednika prekooceanskog broda. Žalosno je da je danas materijalizam osnovno sredstvo vrednovanja, a to se u ovom slučaju itekako pokazalo, poručio je Goran Vranješ organizatorima u Dubrovniku.

Damir Herceg u ime organizatora dao je dijelom za pravo Goranu Vranješu i preuzeo obavezu da o njegovim stavovima obavijesti ostale članove Organizacijskog odbora. Nažalost, stječe se dojam da prilikom dodjele priznanja u momčadskoj konkurenciji ove godine nije bila po hrabrosti već po materijalnoj osnovi odnosno karijeri ili jednoj plaći. To je i glavni razlog zašto ej Goran Vranješ odbio otići u Dubrovnik.

– Zbog osjećaja poniženja i nanošenje nepravde, nažalost neću prisustvovati na današnjoj dodjeli, jer smatram da se moj čin spašavanja i ugrožavanja vlastitog života nemože uspoređivati sa riskiranjem nečije karijere ili plaće, kako ste sami i izjavili prilikom govora na Kanalu RI. Tim načinom, nanjeli ste veliko razočarenje, poniženje i bol netkome tko je hrabro i srčano spasio dva mlada života riskirajući vlastiti. Ništa nije vrijednije od života, s toga Vas molim da moj video isječak izuzmete od prikazivanja u javnosti jer u protivnom ću morati poduzeti sve pravne radnje, poručio je Damiru Hercegu Makaranin Goran Vranješ.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime