Među osobama koje je jučer zadarska policija nakon višemjesečne kriminalističke istrage uhitila u Zadru nalazi se i Mate Ivković, kojeg u policijskim i prijateljskim krugovima nazivaju Pablo, navodno po kolumbijskom narkodileru Pablu Escobaru

Osim po zloglasnom nadimku, Ivković je poznat i po povezanosti s HDZ-om, o čemu svjedoče i objave na njegovom Instagramu. Sudeći po njegovu profilu na Instagramu može se zaključiti da je u najmanju ruku simpatizer HDZ-a, s obzirom na to da je objavio fotografiju snimljenu ispred HDZ-a, kao i slike u društvu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali i Milanom Bandićem te Zdravkom Mamićem.

Prema informacijama koje posjedujemo, često je bio viđen i u društvu bivših HDZ-ovih ministara, ali i brojnih HDZ-ovih članova.

Na jednoj od fotografija u društvu je s Josipom Bilaverom, mladom nadom HDZ-a, nekadašnjim saborskim zastupnikom i šefom HDZ-ove mladeži, danas pomoćnikom ministra u MInistarstvu mora. A s njima je i Kolindin savjetnik Tomislav Madžar.

Pokušali smo doznati je li i formalno član HDZ-a, no predsjednik zadarskog ogranka ove stranke Joso Nekić na telefon nam je kazao kako nema pojma tko je Mate Ivković te da nam pomoći ne može, ali i ne želi s obzirom na to da smo ga na telefon dobili dok je bio na sprovodu.

Na kokainu bježao od policije

Ivković je, prema neslužbenim informacijama, u četvrtak kad su mu policajci došli na vrata sjeo u automobil i zaputio se prema Zagrebu, no policija ga je sustigla i zaustavila na odmorištu Zir. Kako pišu zadarski mediji, Ivković je testiran na drogu te se pokazao pozitivnim na kokain, no odbio je testiranje krvi. Protiv njega je podnesen prekršajni prijedlog za vožnju pod utjecajem opijata. Zadarski list piše kako je Ivković pušten da se brani sa slobode.

Podsjetimo, zadarska policija je nakon višemjesečne kriminalističke istrage podnijela kaznene prijave protiv 16 osoba u dobi od 23 do 60 godina s područja Zadra, Zagreba i Vinkovaca te sedam tvrtki sa zadarskog i zagrebačkog područja zbog sudjelovanja u gospodarskom kriminalu i organiziranom pranju novca.

Jedan od uhićenih je i vlasnik bara gdje su nedavno redari pretukli gosta

Osim Ivkovića, među uhićenima su i zadarski ugostitelji te četiri bivša policajca. Indexu je potvrđeno da je jedan od njih Toni Šimićev, vlasnik Hype bara, u kojem su redari nedavno pretukli gosta.

Kako doznaje Zadarski, uhićen je i Krešimir Bušljeta, vlasnik kafića Chill Out u kojem je Darko Kovačević “Daruvarac” lani brutalno premlatio 18-godišnjakinju. Bušljeta je inače odgovorna osoba u zadarskoj tvrtki Mango.

Među uhićenima je jedna žena i niz bivših policajaca

Osim Ivkovića, Šimićeva i Bušljete, još su uhićeni Marko Čulina Maka i njegov sin Andrija, zatim bivši policajci Vedran Ikić, Budimir Savarin i Ivica Kapetanović te Mario Bilić, Mate Ivković, Dalibor Bakmaz, Žarko Vlahović, Franko Klarica i Domagoj Miloš, svi iz Zadra. Također, uhićeni su i Dejan Adam i Žilijen Satmari iz Vinkovaca te Irena Knego iz Zagreba.

Policija je na konferenciji za medije otkrila kako je 23-godišnji Andrija Čulina ranije prijavljivan za pokušaj silovanja. Kako je objavio Zadarski list, on je prije nekoliko godina sudjelovao u brutalnom silovanju maloljetne Zadranke na plaži Kolovare te je osuđen za kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka, za koje je kažnjen pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine (fizički nije bio u zatvoru, ali se tri godine nad njim vršio nadzor), no on je nakon saslušanja ovoga puta pušten na slobodu.

I Bilić i Ivković pušteni su da se brane sa slobode.

Novac se izvlačio iz trgovačkih društava Vipera Protecta, zaštitarske tvrtke u vlasništvu Vedrana Ikića, Bilić gradnja, Atena, Diklovac, Mango, Ira grad, Sokol projekt, tvrtke u vlasništvu Ikića i Čuline, te Braniteljske zadruge Sokol Zadar u kojoj su bili Čulina i Kapetanović.

Materijalna šteta pričinjena proračunu RH iznosi 2.396.589,94 kune, dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od 9.831.289,91 kuna.

Osnovali firme bez zaposlenih i bilo kakvog prometa

Prema optužnici, Savarin, Adam i Satmari su kao vlasnici osam fiktivnih tvrtki registriranih u Zadru, Zagrebu i Vinkovcima zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture svojim “poslovnim partnerima” iz Zadra za razne neistinite usluge i robu. Potom bi iznose s faktura podizali u gotovini i vraćali vlasnicima tvrtki, uz proviziju od pet posto za oprani novac. Na ime zavedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih tvrtki stjecali su pravo odbitka PDV-a i tako su utajivali porez.

Satmari je na svoje ime imao tri registrirane tvrtke na području Vinkovaca, Savarin četiri tvrtke na zadarskom i zagrebačkom području, a Adam jednu tvrtku na području Vinkovaca. Fiktivne tvrtke nisu imale nijednog zaposlenika ni poslovne prostore ni bilo kakav promet. Inače, Adam i Ikić nalaze se u zatvoru gdje izdržavaju kazne zbog nekih drugih kaznenih djela, piše Zadarski.

U istrazi koja je trajala od početka godine sudjelovalo je više od 30 policajaca iz zadarske, zagrebačke i vukovarsko-srijemske policije. (Index)