Splitski i zadarski lutkari, odnosno kazališta lutaka iz tih dvaju gradova, i ove su godine ušli u službenu konkurenciju Međunarodnog festivala kazališta lutaka koji se održava od 15. do 20. rujna u Zagrebu.

Splitsko Gradsko kazalište lutaka odlazi na festival s predstavom “Pobuna u postolarskoj radionici”, koju je po motivu priče Želimira Hercigonje režirao Ivan Leo Lemo. Kazalište lutaka Zadar pak u Zagrebu će izvesti predstavu “Genijalni genije”, koju je režirala Tamara Kučinović po motivima stripa “Leonardo je genije”.

Predstave za odrasle

Tijekom pet službenih festivalskih dana PIF će okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti u službenoj konkurenciji ukupno 16 predstava, od kojih sedam domaćih, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba. Prije službenog otvaranja 47. PIF-a predviđen je i program izložbi, radionica i uličnih povorki. Festival se otvara predstavom “U trenu” britanskoga lutkara Stephena Mottrama, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za animaciju, a čije umijeće animiranja marioneta i ove godine s nestrpljenjem iščekujemo. Dio programa i ove je godine namijenjen isključivo odrasloj publici. Predstava “Saga”, u izvedbi skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške, povezuje tmurnu svakodnevicu s motivima nordijskih saga, dok u izvođačkom smislu naglasak stavljaju na tjelesni izričaj i razne groteskne i apsurdne elemente. Predstava “Tristan, Izolda…” Kazališta u Klodzkom spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romansu s japanskom lutkarskom poetikom i tako donosi dodatne estetske doživljaje.

‘Genijalni genije’ zadarskih snaga

Mlađi gledatelji moći će uživati u predstavi Lutkarskoga kazališta Maribom “Ježić Janček”, te u kolažu poezije i lutaka “Mali daždevnjak prelazi cestu” Lutkarskoga kazališta Ljubljana. Iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove “Snježne kraljice”, dok će gosti iz bugarskog Državnog kazališta lutaka Trgovište uz pomoć 13 marioneta ispričati romantičnu bajku sa zabavnim elementima  “Princeza i iznošene cipelice”. Poetičnost kazališta u sjenama prikazat će izraelsko Kazalište Far u predstavi “Mjesečeva princeza”, nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom. Uz probrane predstave iz svijeta, festival i ove godine nudi pregled hrvatskog lutkarstva. U službenoj konkurenciji nastupit će sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, a tu su već tradicionalno i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve “Kabanice” namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt “Potraga za dijamantnom suzom” koji će biti izveden na otvorenom.

Nagrade

Nagrade na PIF-u dodjeljuju dva žirija – međunarodni stručni žiri i dječji žiri. Sudionici PIF-a mogu biti nagrađeni Grand Prixom “Milan Čečuk”, nagradom “Tibor Sekelj” za predstavu s najhumanijom porukom, nagradama za pojedinačna ostvarenja, ali i nagradom dječjeg žirija. Osim Splićana i Zadrana, od domaćih kazališta u konkurenciji za nagrade su još i Kazalište Dubrava i umjetnička organizacija “Loft” s predstavom “Ronilac bisera”, GKL iz Rijeke s predstavom “Snježna kraljica”, Lutkarska scena “Ivana Brlić Mažuranić” iz Zagreba koja će izvesti “Djevojčicu sa šibicama”, osječko Dječje kazalište s “Devetom ovčicom”, te Zagrebačko kazalište koje izvodi predstavu “Bambi”. (Slobodna Dalmacija)