Vlada RH održala je danas telefonsku sjednicu, s koje je Saboru uputila pet zakonskih prijedloga, ali i Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, iz čega je više nego jasno da su počele pripreme za parlamentarne izbore.

“Zahtjev se podnosi zbog potrebe da se na izvanrednom zasjedanju razmotre navedeni zakonski prijedlozi”, poručuju iz Vlade, koja od Sabora traži da na izvanrednoj sjednici prihvati izmjene Zakona o socijalnoj skrb, Zakona o trošarinama i Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, te Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o stečaju potrošača.

Izbori vjerojatno sredinom studenog

Za očekivati je da će izvanredno zasjedanje Sabora započeti 8. rujna, odnosno tjedan dana ranije nego su se zastupnici trebali vratiti u saborske klupe. HRT javlja kako je sada sve izvjesnije da će se izbori održati u studenom ove godine. Ranije je HRT, pozivajući se na visoki izvori iz Vlade, objavio da je Zoran Milanović predložio Kolindi Grabar Kitarović tri moguća datuma parlamentarnih izbora – 29. studenog, 6. prosinca i 13. prosinca. No, danas se u dnevnom tisku špekulira da ćemo na izbore ipak nešto ranije, i to najvjerojatnije 15. studenog. Parlamentarne izbore, podsjećamo, raspisuje predsjednica RH, a oni se moraju održati 30 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora. Za očekivati je da će Sabor biti raspušten već krajem rujna. I ranije se špekuliralo da bi SDP mogao izbore tempirati tako da se održe prije obljetnice pada Vukovara 18. studenog, a koju bi HDZ sasvim sigurno pokušao iskoristiti za samopromociju. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime