– PDV u turizmu neće se moći smanjiti ove godine, a niti sljedeće. Međutim, hrvatski politički establišment mora shvatiti da samo konkretnim mjerama potičemo domaći turizam da dođe na razinu konkurentskih turističkih zemalja – rekao je ministar turizma Antun Kliman otvarajući 2. hrvatski turistički kongres u hotelu Meteor u Makarskoj u organizaciji Poslovnog dnevnika.

– Turizam je jedina gospodarska grana u Hrvatskoj s velikim interesom ulagača, ali birokracija koči realizaciju projekata, jer se pojedina odobrenja provlače kroz 5-6 ministarstava – dodao je i izrazio nadu da će “zatvoriti” birokracijski problem. Konkretizirao je 14 investicijskih aktivnosti strateških ualganja koje koordinira Ministarstvo turizma, sa kratkim rokom realizacije, od hotela Park u Rovinju do hotela Plat u Dubrovniku, te Kupara kao dobrog primjera.
– Imamo potencijal biti među 20 najturističkijih zemalja svijeta. Tu će nam pomoći  sredstva HABOR-a i europskih fondova. Ulaganja u turizam od 50 milijuna eura je mizerno i namjera nam je povećati na 100 milijuna, radi podizanja konkurentnosti- rekao je ministar.
Zakon o turističkom zemljištu otvara daleko veće mogućnosti  kamping turizmu i otvaranje novih radnih mjesta.
– Polovica turističkih kreveta je u obiteljskom smještaju, gdje moramo izvršiti rekategorizaciju i standardizirati ponudu, da ga brendiramo kao hrvatski turistički proizvod. Pregovaramo s HABORom o mikrokreditima u tu svrhu od 10-15 tisuća eura, a uvjet je opremanje  s hrvatskim proizvodima – najavio je.
Promjenom legislative bit će obuhvaćene turističke zajednice, koje će morati postati bitne agencije za destinaciju s puno većim zadaćama stvaranja turističkog proizvoda, a o visini boravišne prostojbe odlučivat će lokalna zajednica, kazao je ministar Kliman.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime