Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je dvodnevnom neformalnom sastanku ministara poljoprivrede EU koji se održavao u Helsinkiju 23. i 24. rujna 2019. godine

Tema koju je predsjedavajuća Finska pripremila za ovaj neformalni sastanak bila je razmjena mišljenja o inicijativi preoblikovanja uloge poljoprivrednika u klimatskim aktivnostima s naglaskom na promicanje održive poljoprivrede kroz vezanje ugljika u tlu. Finsko predsjedništvo inicijativu temelji na činjenici da poljoprivredno zemljište pokriva gotovo polovicu površine EU te da način upravljanja poljoprivrednim zemljištem utječe na njegovu produktivnost, ali i na okoliš i atmosferu. U kontekstu aktivnosti vezanih uz klimatske promjene vezanje ugljika u tlu smatra se ključnom mjerom za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede.

Ministrica Vučković informirala je skup o aktivnostima koje Hrvatska već sada poduzima u tom kontekstu, vezano za minimalne agrotehničke uvjete i zaštitu poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja. Propisana je i metodologija za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta, što obuhvaća sve fizikalne, kemijske i biološke promjene. Poljoprivredne prakse koje imaju utjecaja na akumuliranje ugljika u tlu u Hrvatskoj se potiču kroz mjere potpore u oba stupa Zajedničke poljoprivredne politike EU i nastavit ćemo u istom smjeru. 

„Podržavamo inicijativu naglašavanja uloge poljoprivrednika u zaštiti okoliša i ublažavanju klimatskih promjena kao i očuvanju poljoprivrednog zemljišta. Mjerama koje mi provodimo kroz naše zakonodavstvo, znamo da je malim koracima moguće ostvariti velike pozitivne pomake. Smatramo da bi prije uvrštavanja ovakve inicijative u zajedničku legislativu trebalo uvažiti različitost poljoprivrednih praksi diljem EU i pronaći model koji će biti primjenjiv i neće dovesti do poremećaja u proizvodnji hrane. Hrvatska se trudi aktivirati svo poljoprivredno zemljište i staviti ga u funkciju proizvodnje hrane, pa bi mjere kojima bi se poticalo pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u šume i pašnjake imalo negativan utjecaj na obujam poljoprivredne proizvodnje koju želimo povećati. Vjerujem da će se u idućim razgovorima na ovu temu razmatrati nacrti modela i njihovih učinaka na pojedinu državu članicu.“ – izjavila je hrvatska ministrica poljoprivrede u Helsinkiju.

Uoči neformalnog sastanka ministri su obišli mljekarsku farmu i šumski posjed gdje su simbolično posadili sadnice bora.

Na marginama neformalnog sastanka ministrica Vučković se sastala s ministricom poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julijom Klöeckner s kojom je razgovarala o pripremama za nadolazeći sajam “Međunarodni Zeleni tjedan 2020” u Berlinu na kojem je Republika Hrvatska zemlja partner. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime