Jučer je Vlada RH u jeku korona krize, uz kaotične mjere podrške gospodarstvu i prijedloge zakona koji opasno zadiru u ustavne kategorije te prava i slobode građana, donijela odluke za izdavanje državnih jamstava Danku Končaru, bez ikakve konkretne zaštite novca proračunskih obveznika, poručili su Demokrati

„Plenković u jeku korona krize dijeli šakom i kapom državna jamstva Končaru, a bez očite provjere i zaštite državne blagajne. Štite se tvrtke samo nekih pojedinaca dok se s druge strane uslijed krnjavog lockdowna izlažu bankrotu manji poduzetnici, a bez ikakvog relevantnog obeštećenja.“  – istaknuo je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata. 

Smatra kako je ovo još jedan pokazatelj da je HDZ stranka velikog kapitala, bez konkretne i sustavne zaštite radnika dok se mali poduzetnici, okosnica hrvatskog gospodarstva, ostavljaju se na vjetrometini s kreiranim potporama po principu uzmi ili ostavi.

Naime, Vlada RH na 25. sjednici donijela je dvije odluke kojima se daju državna jamstva radi osiguranja avansnih uplata za isporuke brodova za društvo Brodotrogir Cruise iza kojeg stoji Danko Končar. Končara hrvatska javnost poznaje po iznimno lošem odnosu prema radnicima u njegovim vezanim brodograđevnim tvrtkama. Svaka odluka Vlade teška je nešto više od 24,9 milijuna eura, ukupno nešto manje od 50 milijuna eura. Odluke Vladi predložio je resorni ministar Ćorić.

„Hrvatske građanke i građane, između ostaloga, zanimaju odgovori ministra Ćorića kakav mu je odnos s Dankom Končarem, je li provjerio odnos Končara spram radnika u njegovim vezanim brodograđevnim tvrtkama te kako ih je zaštitio, je li i kako zaštitio novce hrvatskih građana od mogućeg neuspjeha ovih projekata i zbog čega se podržavaju državnim novcem projekti poduzetnika kojima radnici svako malo štrajkaju kako bi dobili pravednu plaću za svoj rad.“ –   izdvojio je Mrsić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime