Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj uputio je dva zastupnička pitanja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Prvo pitanje vezano je za stav Vlade o 11927 do sada poslanih elektronskih pisama građana o trenutno najaktualnijem pitanju srednje Dalmacije, projektu gradnje termoelektrane na Perući, koji je, kako se slažu i stanovnici Cetinske krajine, i znanstvena i stručna javnost, i ekonomski i energetski i strateški i ekološki poguban, a kojem do danas predstavnici Vlasti nisu ništa odgovorili. Nekoliko je znanstvenika u javnosti iznijelo brojne argumente koji pokazuju da je kombi kogeneracijska plinska elektrana Peruća ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrovnih aromatskih ugljikovodika, čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj. Uz to je i energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije te je ekonomski neisplativa jer je cijena proizvodnje MWh struje u njoj je veća od vrijednosti MWh struje na tržištu. Pored svega je strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu te jer će u privatnim rukama postati izvori energije s najvećim utjecajem na elektroenergetski sustav.  „Narod Cetinskoga kraja, a i šire, znanost, struka i svi lokalni poduzetnici i ugostitelji protive se projektu izgradnje KKPE Peruća, no Vlada još uvijek šuti, a odvjetnici projekta vlasnicima zemlje šalju prijeteća pisma. Budući da predstavljam građane Cetinske krajine, smatram da svi građani koji su Vam poslali e-mail, kao i svi stanovnici Cetinske krajine, zaslužuju odgovor na ovo za njih vitalno pitanje“, naglasio je Miro Bulj u obrazloženju svojeg pitanja. Nadalje, pitao je premijera namjerava li i dalje podržavati očiti sukob interesa ministrice Marije Pejčinović-Burić, za čijeg je mandata u Ministarstvu vanjskih poslova projekt VisViva, inače projekt tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine u vlasništvu njezina muža, g. Zorana Burića, kandidiran u Plan ulaganja za Europu? „U postupku izbora ovog projekta u Plan ulaganja za Europu, gospođa Marija Pejčinović-Burić bila je u izravnom sukobu interesa jer je interesom države proglasila svoj osobni obiteljski projekt bez da se javno izuzela iz odlučivanja o njemu. Budući da je Marija Pejčinović-Burić trenutno ministrica u Vladi Republike Hrvatske, smatram da bi nužni čin političke i opće korektnosti prema građanima Republika Hrvatske bio njezina ostavka ili razrješenje,“ konstatirao je Miro Bulj u svojem zastupničkom pitanju.

1 KOMENTAR

  1. Što je dobilo selo Prančević na čijem terenu leži i istoimeno jezero iselili su jer pedesetčetri godine čekaju put struju i vodu. Sve su nam obećali a onda ništa iako ubiru velika srestva od Hepa još nisu spremni ni kune uložiti u to selo Da se tako ne dogodi i tim koji budu živili u okolici te T.E.

  2. Znam i za dosad nepoznato dobivanje el. energije ali se boje da se s tim ne može uništit planet jer je potpuno ekološki čist.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime