Ovaj tekst nije naručen, pa ga čitajte kao najobičnije razmišljanje jednog Mostarca, Hrvata, branitelja, koji nije ni član, a niti  simpatizer HDZ-a BiH, čovjeka koji, velika je riječ očekuje, priželjkuje promjenu u svom gradu!

Da nije korone, u Bosni i Hercegovini, teme broj jedan, dva i tri sigurno bi bile lokalni izbori.

Ne mogu ništa pametno reći o famoznoj koroni, pa ni odlukama BiH kriznih stožera Civilne zaštite, kada ništa pametno na tu temu nemamo iz cijelog svijeta!

Kada je tako, onda ću i ja o lokalnim izborima, jer ovi su ipak, u zadnjih trideset godina, naravno zbog Mostara, ipak drugačiji i posebni. Ne želim se razbacivati velikim riječima, tipa povijesni i slično, dovoljno je reći drugačiji, ili ti posebni, jer se eto i u Mostar vraća izborna demokracija.

Posebnost situacije je u činjenici da se grad Mostar trajno rješava gradonačelnika Ljube Bešlića. Svojevremeno je bio HDZ-ov odabir za čelnog čovjeka grada.

Da je bio jedan mandat, pamtili bi ga kao stranački promašaj ili nužno zlo koje smo trpjeli, baš kao i sve njegove poratne prethodnike. Međutim, on sretnik, politička prepucavanja i nedorečeni zakoni, učiniše situaciju da Bešlić više od desetljeća skrnavi grad.

Pamtit ćemo ga kao “prljavog gradonačelnika”, jer njegovu eru su obilježile prljave rabote gradske uprave, a vizualno grad nikada “prljavi”, neuredniji nije bio!

Ljubo Bešliću, lako ćemo te zaboraviti, jer nisi ti bio ni Muja Komadina, ni Braca Andrić, ni Vlado Smoljan, toj gospodi nisi ni do koljena. Tvoja ostavština je prljava, djeci si krao škole, sa stranačkim poduzetnicima gradio nebulozna zdanja, okretao riječna korita, rušio stare (hotel Mostar), a pravio nove hotele.

Osvijetlio si Podveležje, valjda da putnik namjernik ne promaši grad u mraku. Za tvoje vladavine, u mrak je otišao i Aluminijski…

Jedino ti se ne može osporiti suživot, muslimani ti ga neće priznati, ali tvoja era je i procvat Hase Pekušića, sve s LOGOS diplomantima, a sve opet u stranački obojenoj gradskoj upravi. Učinio si da Mostar liči na sve, samo ne na urban i uređen grad.

Za ovu prigodu, predug bi bio spisak svega onog izgrađenog u gradu, za koje se Mostarci pitaju: “Komu je ovo palo na pamet ili, majku mu jebem, tko ovo odobri?”

Ono čega sve nema u gradu, a dio je gradske kulture življenja, teško je nabrojati. Mostar sa sto petnaest tisuća stanovnika, nema sportsku dvoranu, zatvoreni bazen, započeta zgrada kazališta je ruglo centra grada…

Mostar je izgubio preko sto tisuća radnih mjesta, hvala koaliciji HDZ, BiH i SDA! Da ne nabrajam, da sam sebi ne zgadim rodni grad! Rekoh Ljubo je gotov, prošlost, odlično! Ustvari, meni optimizam budi opcija da promjena mora biti, jer ponavljam, Ljubo je završena priča!

I taman kada sam, vjerojatno kao i mnogi, počeo razmišljati tko bi mogao biti nasljednik, ima li kandidata, a da nisu iz HDZ-a BiH, kao grom iz vedra neba, pogodi me lista koju potpisuje, a tko bi drugi, HDZ i to baš onaj Ljubin, Čovin…

Tko ih nasavjetova?

Ne mogu ne priznati, ovaj put je potegnut, ali zaista, AS iz rukava! Možda neutralnih ima, ali sam duboko uvjeren da ne postoji Mostarac koji zna za doktora Marija Kordića i da o njemu nema visoko mišljenje. Teško mi je razlučiti je li bolji čovjek ili liječnik, pa se evo odmah javno pitam, kako ne glasati za doktora Kordića!? Na listi, toj koju predvodi doktor Kordić, ima još priznatih, uvaženih imena, jedan je svakako i doktor Karlović, ima i obrazovanih, obećavajućih, kakav je Vlatko Marinović.

Nema se što reći, u žargonu nabrojanih doktora, ovaj put nam je HDZ BiH ponudio zdravo tkivo. Vjerujem da za motiv, nije bila ni slaba Čovićeva prostata, ni bubrežna tegoba, jer doktor Kordić je i onako svima, pa i njemu, za te intervencije uvijek bio na raspolaganju. Vjerujem da netko tko zna spasiti čovjeku život, odstraniti karcinom iz bubrega, vjerujem ili želim vjerovati da će vrlo brzo i u gradskoj upravi dijagnosticirati maligno tkivo, riješiti se ostavštine, već zaboravljenog Ljube, pa gradsku upravu osloboditi od Deronjića, Ćorića i svih onih koji funkcioniraju po principu “malo gradu, puno meni”!

Svakako da doktor Kordić nije dostatan za otkup svih HDZ-ovih grijeha, ali ako on ostane onakav kakvog ga znamo, vremenom bi se dalo po nešto i oprostiti, a nešto, ili neke, svakako i procesuirati.

Jesam li optimista?

Prije bih rekao, ovo je moja želja, silna želja da na čelu grada bude čovjek koji stvarno može napraviti iskorak na bolje. Hoće li to napraviti, ako bude izabran?

Tu je moj optimizam umjereniji, jer neupitno je da doktor Kordić zna i može, pitanje je hoće li mu stranački voždovi to dopustiti. Velike su zasluge nekih djelatnika gradske uprave u kriminalnim radnjama onih koji vode HDZ BiH.

Doktor Kordić je, svakako, najbolji ponuđeni kandidat otkad je Daytonske BiH, međutim ako ga narod ne odabere, to će biti jasan znak da Hrvati Mostara više ne vjeruju HDZ-u BiH, da su za radikalniju promjenu, pa makar i na gore! Ne bi to bio osobni poraz doktora, ali poraz  “DRAGOG VOĐE”, bez dvojbe!

Izbori su tu, bez njih mi Mostarci bili smo 14 godina. Navika je čudno zlo, pitam sebe i sve vas:  Jesmo li kukavički izrodi koji zaboraviše sve one koji su život dali za europski Mostar većinskog hrvatskog puka? Naredni rat će sigurno biti bez nas, to je dobro, a hoćemo li biti mi krivi što će se voditi za hrvatski Široki ili Čitluk, vidjet ćemo!  Ne zaboravite, izborni je listić samo vaš.

Mostarac

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime