Upravo proporcionalno rastu broja turističkih postelja u apartmanima i stanovima koji je ove godine u pojedinim gradovima i mjestima na Jadranu rastao i do 30 posto u odnosu na lani, povećao se i broj onih koji u toj masi ponude traže način za nelegalnu zaradu.

Pa, ako je takvih koji smještaju goste „na crno“ prijašnjih godina bilo najviše među iznajmljivačima, ove godine prevlast su im oduzeli takozvani bookeri koji, prema nekim informacijama turističkih djelatnika, pune najmanje trećinu novih turističkih kapaciteta u privatnom smještaju i pri tome (na crno) zarađuju u „špici“ sezone i po 20 do 30 tisuća kuna mjesečno!

Tuđi apartmani

Radi se, da pojasnimo za one koji možda ne znaju, o ljudima koji na svojim motociklima ili pokraj automobila parkiranih na najfrekventnijim prilazima turističkome mjestu, ali i pješacima, stoje s natpisima „apartman“ i presreću goste bez rezervacije nudeći im smještaj. Naravno, najčešće ne svoj, nego apartman nekoga tko ih je angažirao da mu na taj način dovodi goste. Tako sada na cesti više ne stoje iznajmljivači nego njihovi najamnici. Za svaki apartman u koji dovede goste booker dobiva od vlasnika apartmana od 10 do 20 posto cijene dnevnog najma apartmana. Računica je jasna: ako prosječno dnevno apartman stoji 100 eura, booker dobiva 20 eura za svaki dan koji će gosti koje je doveo ostati u njemu. Ako gosti stoje 5 do 7 dana, kako je to najčešće slučaj na rivijerama, to je booker samo za jedan apartman koji je napunio utržio svojih stotinjak i više eura. A dnevno vještiji bookeri pune po četiri, pet apartmana… I tako se dođe do lijepe svotice od nekoliko tisuća kuna dnevno koliko agresivni posrednici sa ceste zarade na tuđim apartmanima. Pa kada se sve pomnoži s barem četrdesetak dana vršnog dijela sezone u kojima imaju takav ritam dovođenja gostiju, eto lijepih 5 do 10 tisuća eura zarade. To je više nego što neki vlasnici apartmana zarade na svojem vlasništvu, jer je bookerima polje djelovanja praktično neograničeno. Da bezobrazluk na koji su spremni samo da bi „oteli“ gosta drugome nema kraja ni granica potvrđuje slika u Brelima, Tučepima, Omišu, Splitu, Makarskoj gdje pred vratima turističkih agencija stoje s laptopima i gostima prije ulaska u agenciju nude slike i cijene apartmana u koje će ih oni odvesti, umjesto da to uradi agencija. -To je postala prava pošast ove godine i sramota nas je kakvu sliku ostavljamo gostima kojima se to događa.

Agresivni i bezobrazni

Ne samo da su agresivni i bezobrazni u želji da pridobiju gosta nego se često međusobno fizički obračunavaju i svađaju pred gostima. Često imamo slučaj da nam nezadovoljan gost iz tako dobivenog smještaja dođe u ured TZ-a, žali se jer mu vlasnik ne želi vratiti novac, a nije mu dao apartman kakav je obećao, ali tu se ne može pomoći – pričaju nam u turističkim zajednicama. Prošlog tjedna u Makarskoj su zatečeni posrednici koji su zaustavljali automobile na otvorenoj cesti kojima su izrečene visoke kazne, pa je, saznajemo, jedna gospođa dobila čak 12 tisuća kuna kazne zbog niza prekršaja koje joj je policija i Carina utvrdila na licu mjesta. -Carinska uprava provodi, između ostalog, nadzor i nad obavljanjem neregistrirane djelatnosti. U tijeku je provođenje pojačanih nadzornih aktivnosti u sklopu provedbene akcije Ljeto 2015.. Pojačani nadzori provode se u mnogim područjima djelovanja neregistrirane djelatnosti, s posebnim naglaskom na nadzor nelegalnih iznajmljivača te onih koji obavljaju neregistriranu djelatnost ostalih usluga u turizmu – kazali su nam u Carinskoj upravi koja je nadležna za kontrolu nelegalnog poslovanja, što bookeri svakako jesu.

Snalaze se

Jedno od obilježja ovogodišnje špice sezone jesu i brojni „rođaci i prijatelji“ koje prijavljuju iznajmljivači, a kojih prema zakonu smiju imati najviše 15 tijekom ljetnih mjeseci. No, iznajmljivači se snalaze tako da registriraju pojedinačne apartmane na različite osobe, pa onda svaka od njih smije imati po 15 prijatelja… No, u turistitičkim uredima tvrde kako je broj „prijatelja“ ipak minoran u odnosu na turistički promet i na godišnjoj razini dosegne tek 2-3 posto.

Zakon za prijatelje

Boravak do 15 osoba koje nisu članovi uže obitelji sukladno posebnom propisu kojim se propisuje obveza plaćanja boravišne pristojbe, u stanovima, apartmanima i kućama za odmor u turističkim mjestima u razdoblju glavne turističke sezone od 15. lipnja do 15. rujna ne smatra se pružanjem ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Međutim, ako bi se makar i jednoj od tih osoba naplaćivala usluga smještaja, u tom slučaju se radi o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu za što je potrebno ishoditi rješenje o odobrenju nadležnog ureda.(Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, članak 32.)

Policija zatrpana prijavama

Takvu djelatnost trebali bi suzbijati zajedničkim snagama MUP i Carinska uprava kojoj je taj posao lanjskom (traljavom) podjelom nekadašnjeg Državnog inspektorata, dopala kontrola nelegalnog rada u ugostiteljstvu i turizmu. A ove sezone oni su, kažu, zatrpani prijavama građana i turističkih zajednica, pa su stalno na terenu, ali bookera ima puno više nego inspektora.

Inspekcija nema ovlasti

Turistička inspekcija nema nadležnost nad bookerima jer oni podjelom posla kontroliraju ono što je legalno registrirano u turizmu. Proveli su proteklih mjeseci 1310 inspekcijskih nadzora u Zagrebu, 429 u Puli, 741 u Rijeci, 1543 u Splitu. Od prekršitelja je naplaćeno 155.999,96 kuna te je 926 kazni naplaćeno na mjestu izvršenja prekršaja u ukupnom iznosu od 1.829.500,00 kuna. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime