Na nedavno održanoj javnoj tribini „Izazovi i mogućnosti novog sustava gospodarenja otpadom” na kojem su gostovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz sve pohvale izrečene na adresu Grada Makarske i Makarskog komunalca, koji su suočeni s golemim problemima zbrinjavanja otpada, učinili golem iskorak u uspostavi infrastrukture za primarnu selekciju i edukaciju građana, izneseni su i problemi vezani za nedostatak prostora za postavljanje zelenih otoka, te nepostojanje deponija za građevinski otpad na području Makarske rivijere.

Bi li Grad trebao otkupiti privatnu parcelu za postavljanje kontejnera u naselju Zelenka s 5000 stanovnika gdje je nastanjenost gusta u induvidualnim kućama i višestambenim zgradama?- pitali su građani. -S obzirom na to da se radi o jako gusto naseljenom području mogućnosti postavljanja zelenih otoka su jako, jako teške. Svakako ćemo razmisliti mogućnost otkupa tih zemljišta, ako vlasnici, uopće budu htjeli prodati jer ne možemo nikoga prisiliti. Ali ako i postavimo jedan ili dva zelena otoka, bit će nedostatno. Po meni bi svaka stambena zgrada na svojoj građevinskoj parceli trebala osigurati mjesta za prikupljanje otpada- odgovorio je gradonačelnik Tonći Bilić. No, za takvo što je prekasno. Najveći problem na Zelenki je što investitori maksimalno koriste koeficijente izgrađenosti i iskorištenosti, šire objekte i ne ostavljaju dovoljno mjesta često niti za pristup i parkiranje vozila stanara, a posebno ne za držanje kante i prikupljanje otpada. Grad je uspio samo kod zgrada POS-a postaviti zeleni otok. No, rješenje za prikupljanje i odvoz otpada valja pronaći i nastojat ćemo to.

Za sada tri kante za otpad po kući, kontejneri za višestambene zgrade

-Treba biti maksimalno iskren i reći da će zeleni otoci u kvartovima gdje je dominantna obiteljska stambena izgradnja tipa Zelenka, Bili Brig, Bidol,Vrpolje, nisu nikakvo rješenje. Siguran sam iz dosadašnjeg iskustva da nam nitko neće prodati 20 metara četvornih za postavljanje zelenog otoka kako bi se pod njegovim prozorom prikupljalo smeće. Sustavnim rješavanjem problema, gdje je dominantna obiteljska stambena izgradnja, planiramo ići na podjelu, za sada tri, nove kante po objektu, a u budućnosti taj dio možemo nadopuniti vrećicama koje također mogu biti jedno od rješenja za neku vrstu odvojenog otpada. Tamo gdje je višestambena izgradnja dominantna, mislim da su kontejneri najbolje rješenje- obrazložio je Čedo Crljen, direktor Makarskog komunalca.

Županija nije planirala deponij za građevinski otpad

Na području Makarske rivijere ne postoji niti jedan deponij za odlaganje građevinskog otpada, što posebno zabrinjava poduzetnike i tvrtke koje se bave isključivo građevinskim ili još češće zemljanim radovima! -Nažalost, prema županijskom Planu nije predviđen niti jedan deponij takve vrste na Makarskom primorju, a čini se ni na području Županije. Prema informacijama kojim raspolažem u tijeku su razgovori između Županije i privatnog investitora oko mogućnosti ulaganja u jedan takav deponij koji bi bio na predjelu Gornjih Igrana. U razgovoru načelnika ovdašnjih općina i župana zaključeno je da će Županija dati suglasnost za jedan takav deponij. Koliko je Županija mislila na sve, dovoljno govori podatak, kako su u Planu gospodarenja otpadom Splitsko dalmatinske županije navedeni svi legalni i ilegalni deponiji, sve jedinice lokalne samouprave koje će koristiti te deponije, ali nažalost nisu navedene općine Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Grad Makarska!? Ono što je Županija propustila, mi ćemo nastojati ispraviti-obećao je gradonačelnik Bilić.

Gdje sa zemljanim iskopima?

Kamo sa zemljom i s takvim otpadom? Župan je u mogućnosti naći rješenje, Makarska i općine ne mogu to osigurati. Dogovoreno je tako da se na području Makarske rivijere pokušaju naći dva ili tri takva deponiJa. Ali očito je da nema volje. Grad je u mogućnosti samo dati potporu, no vjerujem da ćemo kao dosad pronaći neko rješenje. Makarska ne može samostalno osigurati takav deponij. Inicijativa je poduzeta, ali nešto što je krivo odrađivano godinama ne može se preko noći riješiti. Ali, uvjeren sam kako ćemo i ovo, kao mnoge probleme do sada riješiti, poručio je gradonačelnik Bilić. (Makarsko Primorje)

1 KOMENTAR