Jučer i danas nastavljeno je suđenje fra Šimi Nimcu i bivšoj direktorici Odjela za VIP klijente Splitske banke, Jasmini Bilonić za pronevjeru 9.8 milijuna kuna crkvenog novca dobivenog prodajom zemljišta u Baškoj Vodi.


Svjedočila je odvjetnica Rozita Vidan i odmah u početku kazala kako će paziti da svojim iskazom i podacima poznatih njoj kao odvjetnici, ne ugrozi oboje optuženih. To je pravo šutnje iskoristila u dva navrata.
– Jeste li prošlo ljeto sa gospođom Bilonić i prijateljima jahtom plovili po Jadranu? – glasilo je izravno pitanje fra Šime odvjetnici Vidan. – Suzdržala bih se od odgovaranja .
– Dobro, idemo sljedeće pitanje – nastavio je Nimac. – Sjećate li se sastanka na Bačvicama na kojem smo bili vi, ja i još nekoliko osoba? Možete li sudu reći o čemu smo pričali i tko je tada bio s nama? – I tu bih se suzdržala od odgovora – brzo je u zapisnik dodala Vidan.
Na koncu je ipak odgovorila na posljednje izravno pitanje optuženog fratra.
– Je li istina kako ste gospođi Bilonić jamac za kredit od 50 tisuća eura – Da – priznala je odvjetnica koja je za optuženog Nimca i Bilonić obavljala nekoliko poslova, prije svega bila savjetnik za pravna pitanja prilikom pokušaja kupnje nekoliko poslovnih prostora u Zadru i Biogradu na moru, te nekretnine u Postirama. Ništa od toga, prema njenim saznanjima, nije realizirano.

Uskoro opširnije…

Saslušanjem svjedoka obrane koji su uglavnom svjedočili u prilog optuženog fra Šime Nimca, jučer je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje fratru optuženom da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta kod Baške Vode i bankarici Jasmini Bilonić optuženoj za poticanje.

Barišić izbjegava sud poučen iskustvom smijenjenog vikara?

Na samom početku rasprave ustanovilo se kako se nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić uplašio sudskog poziva, valjda poučen lošim iskustvom don Ivana Čubelića, koji je nedugo nakon vrlo smušenog nastupa u sudnici Slavka Lozine smijenjen s mjesta generalnog vikara Nadbiskupije i poslan na službu u Zagvozd.
Nadbiskup je pismeno zamolio Lozinu da mu više ne šalje pozive za sud jer ima puno svojih obveza, a i o predmetu nema saznanja jer je sve doznao iz medija.

Nadbiskup ne zna ništa

Obrazloženje zvuči nevjerojatno. Pa nije moguće da prvi čovjek Nadbiskupije nema nikakvih osobnih saznanja o slučaju fra Šime Nimca i prodaji 10 milijuna kuna vrijedne zemlje u Baškoj Vodi? Tim više, jer su jedno vrijeme trajali i pregovori fra Šime i Nadbiskupije oko povrata novca u crkveno okrilje. Kako je moguće da Barišić sada tvrdi da ne zna ništa osim onoga što je pročitao u medijima?!
Bilo kako bilo, nadbiskup Barišić je u dopisu istaknuo kako nikada i nikome nije dao suglasnost za prodaju niti jedne nekretnine pa tako ni fra Šimi Nimcu.

Odvjetnica fra Šime: Nadbiskup mora svjedočiti

Unatoč “lijepim” željama nadbiskupa, sudac Lozina bi ga svakako trebao saslušati, jer je već donio rješenje kojim je njegovo svjedočenje uvršteno u dokazni materijal. Braniteljica fra Šime Nimca, odvjetnica Nela Pedišić, smatra da sudac treba ustrajavati na saslušanju nadbiskupa Barišića jer bi u protivnom presuda mogla pasti na drugom stupnju.
Ako se Barišić ne odazove sudskim pozivima, braniteljica Pedišić kao mjeru osiguranja svjedokove nazočnosti u sudnici, ne isključuje ni dovođenje po službenicima policije, kao što se to već radi u takvim slučajevima.

Župljani o fra Šimi sve najbolje

Baškovođanka Marija Jakir sudu je rekla kako ništa ne zna o prodaji crkvenog zemljišta, ali zna o proširenju crkve, jer je fra Šime o tome redovno govorio na nedjeljnim misama.
“Onim vjernicima koje je interesiralo, u župnom je uredu pokazao papire za proširenje. Fra Šimu su svi voljeli. Bio je odličan. Znao je s ljudima, pogotovo mladima. Od kada je on postao župnik i crkva je bila puna vjernika”, rekla je svjedokinja.

Tražio dozvole za proširenje crkve

“Kao djelatnik općine znam da je dolazio i tražio razne dozvole za proširenje crkve, a o svakom svom pothvatu nas je obavještavao na misama. Koliko se sjećam čak je kazao i da će se crkva proširiti od prodaje zemljišta”, izjavio je Mate Topić i dodao da su nakon saznanja da će fra Šime biti smijenjen u samo sat vremena prikupili 800 potpisa mještana koji su se protivili takvoj odluci.
Mate Topić se na upite branitelja drugooptužene Jasmine Bilonić, odvjetnika Joška Čeha, ali i tužiteljice Rene Laure nije mogao sjetiti je li prvooptuženi na misi vjernicima rekao da je dobio suglasnost za prodaju zemljišta kao ni je li ga prodao i po kojoj cijeni.
Član župno-pastoralnog vijeća Tomo Lozić posvjedočio je da se na njihovim sjednicama govorilo o proširenju crkve i o dozvolama koje su za to bile potrebne. Članovi tog vijeća su, kazao je, župniku dali suglasnost za proširenje crkve, a samim tim i prodaju zemljišta. I on tvrdi da je fra Šime na misi rekao da je prodao zemljište, no to je doznao od supruge s obzirom na to da te nedjelje nije bio u crkvi.
Na upit tužiteljice priznao je da su neki građani prozivali članove župno-pastoralnog vijeća zbog prodaje zemljišta.

“Ni dan danas ne znamo za koji novac je prodana župna kuća”

Četvrti svjedok Dinko Vukušić rekao je da se družio s optuženim koji mu je često govorio o prodaji zemljišta i proširenju crkve, te zna da je poduzeo niz aktivnosti u realizaciji tog projekta, pa čak i odlazio u Zagreb radi dozvola.
“Znate, kad je bivši župnik prije nekoliko godina prodao župnu kuću na rivi, vjernici su to doznali kad je sve bilo gotovo, a ni dan danas ne znamo za koji novac je to prodano. Žao mi je što su fra Šimu smijenili”, rekao je.

Fra Šime dao na zajam milijun i pol kuna

Danas se na sudu pojavio i poduzetnik Ivan Validžić koji je zapao u novčane probleme pa se obratio fra Šimi za zajam. On ga je uputio na Jasminu Bilonić. Sklopljen je ugovor o zajmu na milijun i pol kuna, i to u kolovozu 2012. godine, mjesec dana nakon što je fra Šime pokupio zadnje milijune s računa župe. Po rate je dolazila Jasmina Bilonić. U tri navrata je preuzela po 22 tisuće kuna. Navodno su to bile samo kamate na posuđeni novac. Kada je afera u listopadu 2012. godine izbila u javnost, Validžić je pitao što će s kreditom. Fra Šime mu je rekao da ne žuri s otplatom, a Jasmina Bilonić naložila mu je da uništi sve potvrde o isplati.

Gdje su nestali milijuni?

Optužnica županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja splitsko-makarskog Nadbiskupijskog ordinarijata sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.
U optužnici se navodi da ga je nakon uplate od 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun, a što je i napravio i to temeljem tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca.
Suđenje se nastavlja… (index.hr)