Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST –  „Fešta od maraške“ održati će se prvi puta u Sv.Filip i Jakovu, a cilj manifestacije je prezentirati priču o maraški, njezinoj proizvodnji, preradi i ponuditi proizvode od maraške  posjetiteljima

Vjerujemo da to možemo turistički valorizirati budući da postoje sve povijesne činjenice te da će ova manifestacija kao i naš Festival cvijeća postati brend našeg mjesta i Općine.

Činjenica je da su nekad u Sv.Filip i Jakovu  postojala polja-plantaže maraške tako da je gotovo svaka obitelj imala stabla maraške čije je plodove prodavala za daljnju preradu. Postojala je prije 100 godina i mala destilerija- pogon za preradu maraške, a također i dućan u kojem su se mogli kupiti likeri od maraške.

Proizvodnja likera roizvodnju likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. utemeljio je Girolamo Luxardo aus Genua wurde 1817 als Konsul des Königreich Sardiniens nach Zadar entsandt.Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije, a njeSeine Gattin Maria Canevari beschäftigte sich mit der regionalen Küche und brannte nach Landesart Likör aus Maraska-Kirschen .gova supruga Maria Canevari sa svoje četvero djece, posvetila se kućnoj proizvodnji likera  od maraške (prunus cerasus) – kiseloj trešnji koja  raste na dalmatinskoj obali južno od Zadra.  Likeri od maraške Dieser „Rosolio maraschino“ wurde auch häufig in Klöstern hergestellt.su se spravljali u samostanima još u srednjem vijeku, pod nazivom “Rosolio maraschino”. Sie produzierte Likör von solcher Qualität, dass er die Aufmerksamkeit nicht nur der Familie und der Freunde, sondern auch der Connoisseurs erweckte.Na inicijativu supruge Girolamo je  utemeljio destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. Nach acht Jahren Forschung und Vollendung des Produktes erhielt er ein exklusives kk Privileg vom österreichischen Kaiser.

Luxardo wurde schließlich zum kuk Hoflieferanten ernannt, ebenfalls zum königlich italienischen Hoflieferanten.Predstavnik [1]1913 errichtete in der dritten Generation Michelangelo Luxardo eine zu damaligen Zeiten sehr moderne Brennerei, eine der größten in ganz Österreich-Ungarn.treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo 1918.godine  pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana.

Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta na novonastalu državu SHS, ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

S obzirom na ove činjenice kao i da je to bilo prije  više od 100 godina, kada su se u destileriji LUXARDI proizvodili likeri od maraške  kao i prodavali  dućanu u Sv.Filip i Jakovu vjerujemo da će ova zanimljiva priča privući posjetitelje da na našoj manifestaciji degustiraju i kupe razne proizvode od maraške.

U samom centru mjesta na trgu „Na vr’sela“ u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji  kroz izložbu starih fotografija koja će se provući kroz ulicu „Kuntrata“ i  „Iza sela“ uključiti ćemo posjetitelje u našu priču o maraški.

Prezentirati će  se razni alati koji su se nekad koristili u berbi maraške, a posjetiteljima i turistima nuditi marašku kao voće kao i proizvode od maraške na posebno dekoriranim štandovima.

U  suradnji s OPG-ovima bit će organizirana degustacija raznih kolača, likera i raznih proizvoda isključivo  od maraške  od čega je posebno interesantan sir Sirane Gligora koji zrije u komini od maraške.

Dio pripreme ide  „uživo“ (priprema nekih jednostavnih kolača i sl. npr. stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja cukra….i dr.) tako da će to biti prezentacija i predstava, a pokušati ćemo animirati i uključiti turiste u pripremu, da budu aktivni sudionici.

Uz sudionike izlagače, moći će se vidjeti kako se radi na lončarskom kolu, kako se pletu boce za likere, a u programu će sudjelovati članovi AKD „Kuntrata „ Sv.Filip i Jakov, KUD-a „Zadarskki tanac“ Zadar i Puhački orkestar Pirovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime