Hrvatski sommelier klub organizira 28. prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se, u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom kao službenim partnerom te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera, održati 1. i 2. prosinca 2025. u opatijskom hotelu Ambasador

Program prvenstva nalazi se u nastavku:

Ponedjeljak, 1. prosinca 2025.

13.00 – 15.00  Četvrtfinalno natjecanje

15.00 – 16.00  Godišnja skupština HSK

16.00 – 18.00  Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar

18.00 – 19.00  Masterclass “Wines of Hungary” by Mihaly Lippai

Utorak, 2. prosinca 2025.

09.00 – 11.00  Proglašenje polufinalista i polufinalno natjecanje

11.00 – 12.00  Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage

15.00 – 17.00  Finalno natjecanje

17.00 – 18.00  Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)

Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 1. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio sastoji se od degustacije „na slijepo”, pisanog opisa vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.

U polufinale ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.

U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina “na slijepo”, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i sl.

U sklopu natjecanja održati će se tri radionice:  Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Masterclass “Wines of Hungary” by Mihaly Lippai i Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage.

Finalni dio natjecanja održat će se 2. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama na sljedećem linku.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 21 kandidat, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima.

Popis prijavljenih kandidata:

AlenVukićFood and wine bar Ganeum , Lovran
AntoPrgometUdruga “BrodWine”, Slavonski Brod
AntonioGregorić 
DenisPiršićHotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
DobroslavJuragaPizzeria- Buffet Kamičac, Murter
DomagojPerkovićFamily Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
ĐurđicaBorojevićHotel Sheraton, HUP, Zagreb
EmirAhmetbašićHiša Franko, Kobarid
IgorKlarićFamily Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
IvanBlaževićKonoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč
JosipOriškovićDvorac Belaj, Belaj
KristijanHarjačRestoran Noel, Zagreb
MateNegulićBelaj winery, Belaj
MatejKneževićRestaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
MatejBubaloFood and wine bar Ganeum , Lovran
MladenJaklinovićMiramare by Frattelli Cerea,Valamar, Poreč
PredragIsajlovHotel Westin, HUP, Zagreb
SinišaLasanCru Premium d.o.o, Dubrovnik

Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljati će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. – 17. listopada 2026.

Podsjećamo, prošlogodišnji 27. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Kristijan Harjač sommelier zagrebačkog restorana Noel.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime