Večeras u 20 sati, crkva sv. Donata postaje pozornica za jedinstveni događaj osmišljen kako bi uronio publiku u čarobni svijet jedne od najljepših europskih legendi. Ne, nije to običan koncert. Priča, glazba, slika, zvuk i svjetlosne instalacije preplavit će unutrašnjost srednjovjekovne rotonde i predstaviti legendu o Kópakonan, ženi tuljan s Farskih otoka

Ta je uzbudljiva i magična priča svojom snagom protkala mitologiju sjevernih naroda, a i danas živi na obalama hladnih sjevernih mora. Vjeruje se da su ljudi dobrovoljno dali svoj život moru i pretvorili se u tuljane, a jedna žena tuljan je svojom ljepotom očarala mladića koji je preokrenuo život kako bi saznao istinu i osvojio najljepšu od svih. Vrati li se Kópakonan u more ili odluči ostati na kopnu, saznati možete večeras iz naracije zadarske glumice, pripovjedačice i lutkarice Sanje Grgine. Njezinu će priču obogatiti glazba orguljašice i organizatorice Zadar Organ Festivala, Tee Kulaš, koja će zasvirati na prijenosnim koncertnim orguljama iz nizozemske radionice Mixtuur. Njoj će se pridružiti poljska violončelistica Joasia Cieślak čiji će prsti prebirati i po novom instrumentu vizualno nalik na električno violončelo – haldorofonu. Za ovu je priliku iz svoje kolekcije taj instrument Zadar Organ Festivalu posudio njegov izumitelj, Islanđanin Halldor Ulfarsson. Osim glazbe, atmosferu će začiniti Zadrom inspirirani zvukovi čiji je autor grčki snimatelj, filmski autor, glazbenik i multimedijalni umjetnik Hristos Tolis, ujedno i redatelj ove predstave. Za dizajn svjetla odgovoran je grčki umjetnik Alexandros Politakis.

Događaj je ovo u kojem mogu uživati sve generacije, i veliki i mali, prepun novih doživljaja i neobičnih iskustava, baš kako to Zadar Organ Festival svojim šarolikim i atraktivnim programom želi. Ulaz na događanje je besplatan, uz mogućnost podrške kroz novčanu donaciju. Legenda o Kópakonan ponovit će se 9. rujna u paškim Magazinima soli.

Ovo je prvi od ukupno šest događaja ovog rujna koji se održavaju u sklopu Zadar Organ Festivala. Više o 5. izdanju Zadar Organ Festivala i ovogodišnjim umjetnicima dostupno je na www.zadarorganfestival.com.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime