Nakon premijernog predstavljanja u Modernoj galeriji u Zagrebu prošle godine reprezentativna Kallay Collection / Zbirka Kallay predstavit će se zadarskoj javnosti u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar

Kolekcija Kallay obuhvaća djela hrvatske moderne te hrvatske i regionalne avangardne i neoavangardne umjetnosti.

U Kneževoj palači u Zadru predstavit će se izbor iz kolekcije Kallay koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na izložbi će biti zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job, Juraj Plančić i mnogi drugi predstavnici moderne te autori i grupacije koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća kao što su EXAT 51 (zastupljen radovima Vlade Kristla, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca), Gorgona (Dimitrija Bašičevića-Mangelosa, Miljenka Horvata, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Josipa Vanište), Grupa šestorice autora (Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Svena i Mladena Stilinovića) zatim Ivo Gattin, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak da nabrojimo samo neke.

Na izložbi će se moći pogledati i antologijska slika hrvatske moderne autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916.g. koja nam je ustupljena na posudbu ljubaznošću Moderne galerije u Zagrebu u čijem se stalnom postavu nalazi do 2020. godine.

Izložba će biti otvorena u izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar Kneževa palača od 11. 4. do 25. 5. 2019. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime