Vozilo koje se često kvari stvori frustriranog vlasnika. Kašnjenje, neugodnosti i troškovi popravka mogu vaš život pretvoriti u noćnu moru

Pouzdanost je kvaliteta koju biste trebali potražiti u rabljenom automobilu. Pa, koje su najpouzdanije marke automobila? Nakon toga ćete pronaći ljestvicu pouzdanosti marka automobila prema carVertical, koja će vam pomoći da donesete utemeljenu odluku. Ali prvo, ukratko objasnimo postupak.

Kako se ocijenila pouzdanost automobila?

Sastavili smo popis najpouzdanijih marki automobila primjenjujući kriterij – kvarovi.

Pronalasci se temelje na izvješćima o povijesti vozila tvrtke carVertical.

Poredak rabljenih automobila koji ćete vidjeti izveden je iz postotka oštećenih automobila svake marke iz ukupnog broja analiziranih automobila te marke. Krenimo s popisom najpouzdanijih marki rabljenih automobila.

1. KIA – 23,47%

Kijin slogan “The Power to Surprise” (Snaga iznenađenja) zasigurno opravdava njenu popularnost. Čak i s više od 1,4 milijuna proizvedenih vozila svake godine, južnokorejski proizvođač automobila zauzima prvo mjesto sa samo 23,47% svih analiziranih modela.

No, najpouzdanija marka automobila nije besprijekorna, a njezina su vozila sklona:

 • Uobičajenim kvarovima električnih sustava upravljača
 • Kvarovima parkirne kočnice
 • Mogućim DPF kvarovima

Fokus tvrtke na pouzdanost ne bi trebao biti iznenađenje, Kia modeli imaju napredne sigurnosne sustave, uključujući izbjegavanje prednjih sudara, autonomno kočenje u nuždi i upravljanje stabilnošću vozila.

2. Hyundai – 26,36%

Hyundaijeva tvornica Uslan najveće je automobilsko postrojenje u Aziji, prostire se na nevjerojatnih 54 milijuna četvornih metara (otprilike 5 četvornih kilometara). Hyundai zauzima drugo mjesto s kvarovima od 26,36% svih analiziranih modela.

Međutim, Hyundai rabljeni automobili mogu imati uobičajene kvarove:

 • Korozija stražnjeg podokvira
 • Problemi s parkirnom kočnicom
 • Slaba vjetrobranska stakla

Zašto upravo ova pozicija na ljestvici pouzdanosti ovih automobila? Pa, Hyundai je jedina automobilska tvrtka koja proizvodi vlastiti čelik izuzetno visoke čvrstoće. Proizvođač automobila također proizvodi Genesis, jedan od najsigurnijih automobila na svijetu.

3. Volkswagen – 27,27%

Na njemačkom “Automobil za ljude”, Volkswagen je proizveo legendarnu bubu, ikonu 20. stoljeća koja se prodala u više od 21,5 milijuna primjeraka. Proizvođač automobila zauzima treće mjesto među najpouzdanijim markama automobila prema carVertical, prikazujući štetu na 27,27% svih analiziranih modela.

Iako su čvrsti, Volkswagenovi automobili se uglavnom suočavaju s kvarovima:

 • Kvar dvostrukog zamašnjaka
 • Ručni mjenjač možda ima kvarove
 • Problemi s ABS / ESP modulom

Volkswagen nastoji zaštititi putnike u automobilu kroz niz sigurnosnih značajki kao što su prilagodljivi tempomat, kočenje zbog izbjegavanja nesreći i otkrivanje mrtve točke.

4. Nissan – 27,79%

Nissan je dugo bio najveći svjetski proizvođač električnih vozila prije nego što je Tesla svijet počeo biti popularan. Sa svemirskim raketama među svojim prošlim kreacijama, japanski proizvođač automobila imao je kvarove na 27,79% svih analiziranih modela.

No, koliko god dugotrajna bila, Nissan vozila su osjetljiva na više problema:

 • Kvar diferencijala
 • Vrlo česta strukturna korozija u središnjoj šini šasije
 • Izmjenjivač topline automatskog prijenosa može zakazati

Nissan je uvijek isticao sigurnost, razvijajući inovativne tehnologije, poput zonske konstrukcije karoserije, Safety Shield 360 i inteligentnu mobilnost.

5. Mazda – 29,89%

Nakon što je započela posao s proizvodnjom pluta, japanska je tvrtka prilagodila prvi automobilski motor za mlinove, motor namijenjen brodovima, elektranama i lokomotivama. Mazda je pretrpjela kvarove na 29,89% svih analiziranih modela prema carVerticalovoj bazi podataka.

Najčešći kvarovi vozila ove marke su:

 • Kvarovi turbine na motorima Skyactive D
 • Kvar pumpe za gorivo na dizel motorima
 • Vrlo česti kvar ABS pumpe

Osrednje pokazivanje ne oduzima da njihovi modeli imaju nekoliko impresivnih sigurnosnih značajki. Primjerice, Mazdin i-Activesense obuhvaća napredne tehnologije koje prepoznaju potencijalne opasnosti, sprečavaju nesreće i smanjuju ozbiljnost sudara.

6. Audi – 30,08%

Na latinskom “Poslušaj”, prijevod prezimena njegovog osnivača, Audi ima reputaciju luksuza i performansi, čak i kao rabljeni automobil. Prije akvizicije od strane Volkswagen Group, Audi se jednom udružio s tri druge marke da bi formirao Auto Union GT. Četiri prstena logotipa simboliziraju to spajanje.

Audi je za malo promašio 5. mjesto jer je 30,08% svih analiziranih modela imalo kvarove.

Automobili automobilske tvrtke pokazuju tendenciju prema sljedećim kvarovima:

 • Opsežno trošenje kvačila
 • Kvar servo upravljača
 • Kvarovi ručnog mjenjača

Čudno je da Audi ima dugu povijest sigurnosti, provodeći svoj prvi test na sudare prije više od 80 godina. Danas njemački proizvođači automobila imaju neke od najnaprednijih aktivnih, pasivnih i sigurnosnih sustava za pomoć vozaču.

7. Ford – 32,18%

Osnivač automobilske tvrtke Henry Ford oblikovao je današnju automobilsku industriju izumivši revolucionarnu “pokretnu traku za montažu”, koja je vrijeme proizvodnje automobila smanjila sa 700 na nevjerojatnih 90 minuta. Stoga je zbunjujuće što se poznati proizvođač automobila nalazi tako nisko, ali podaci carVerticala pokazuju štetu na 32,18% svih analiziranih Fordovih modela.

Fordovi modeli su skloni ovim kvarovima:

 • Kvar dvostrukog zamašnjaka
 • Kvar kvačila, kvar pumpe servo upravljača
 • Kvarovi CVT automatskog mjenjača

Američki proizvođač automobila već dugo naglašava važnost sigurnosti vozača, putnika i vozila. Primarni primjer za to je Fordov sigurnosni sustav nadstrešnica koji postavlja zračne jastuke za zavjese u slučaju bočnog sudara ili prevrtanja.

8. Mercedes-Benz – 32,36%

Poznati njemački proizvođač automobila predstavio je ono što se smatra prvim automobilom na benzinski pogon 1886. Bilo da je potpuno nov ili rabljen, automobil Mercedes-Benz dočarava luksuz, međutim, nevjerojatnih 32,36% svih analiziranih Mercedes-Benza je imalo kvarove prema carVertical.

Unatoč izvanrednoj kvaliteti, Mercedesi pate od nekoliko uobičajenih problema:

 • Vlaga može ući u prednja svjetla
 • Kvar pumpe za gorivo na dizel motorima,
 • Vrlo česti kvar Sensotronic sustava kočnica

No, marka sa sloganom “The best or nothing” (Najbolji ili ništa) pionir je automobilskog dizajna, tehnologije i inovacija. Od ranih verzija ABS-a do Pre-Safe, inženjeri Mercedes-Benza uveli su nekoliko sigurnosnih značajki koje su danas uobičajene u industriji.

9. Toyota – 33,79%

Japanska automobilska tvrtka proizvodi više od 10 milijuna vozila godišnje. Tvrtka također proizvodi Toyota Corolla, najprodavaniji automobil na svijetu s više od 40 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta. Šokantno je da je oštećeno 33,79% svih analiziranih Toyotinih modela.

Čini se da Toyotina vozila uvijek imaju nekoliko uobičajenih problema:

 • Kvar senzora visine stražnjeg ovjesa
 • A/C kvarovi
 • Skloni jakoj koroziji.

Unatoč poziciji na ljestvici, najveći japanski proizvođač automobila počeo je provoditi ispitivanja sudara od 1960-ih. U novije vrijeme predstavio je drugu generaciju Toyota Safety Sense, paket aktivnih sigurnosnih tehnologija sposobnih za otkrivanje pješaka noću i biciklista danju.

10. BMW – 33,87%

Bavarski proizvođač automobila započeo je kao proizvođač avionskih motora. Nakon završetka Prvog svjetskog rata prebacio se na proizvodnju motornih vozila i sada je vodeća svjetska tvrtka za premium automobile. Samo 0,09% donijelo je BMW najniže mjesto na ljestvici pouzdanosti automobile, umjesto Toyote. Bavarska automobilska tvrtka imala je kvarove na 33,87% svih analiziranih modela.

Rabljena vozila imaju svoje nedostatke:

 • ABS senzori kotača mogu otkazati
 • Razni električni kvarovi
 • Problemi s ispravnim poravnanjem kotača

Posljednje mjesto BMW-a na ljestvici je zbunjujuće, dijelom i zato što je BMW poznat po inovacijama. Njemački proizvođač automobila čak je razvio program istraživanja sigurnosti i nesreća koji pomažu u dizajniranju sigurnijih automobila. Sigurnost se ponekad ne pretvara u pouzdanost.

Kupuju li se najviše pouzdani rabljeni automobili?

Očito je da najpouzdanije marke nisu tražene prilikom kupnje rabljenog automobila.

Većina ih izbjegava poput kuge. Osim Volkswagena, Top 5 najpouzdanijih marki automobila nigdje nema među najčešće kupljenim markama.

Pitate se zašto?

Pa, najviše kupljenih marki je nekoliko najvećih, najstarijih svjetskih proizvođača automobila. Uložili su milijune u oglašavanje, marketing i izgradnju zamamne slike svojih automobila.

Ljudi stvaraju povezanosti s vozilima koja vide u filmovima, na televiziji i na internet i ona im tako postanu najdraža.

Često je marka ono što se prodaje, a ne proizvod.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime