Najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici – slučaj “Fimi media” – u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ, naći će se pred Vrhovnim sudom.

Za javnu sjednicu i raspravu o žalbama na nepravomoćnu presudu iz ožujka prošle godine Vrhovni sud je zakazao tri raspravna dana, od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno (9 sati, Vrhovni sud, trg Nikole Šubića Zrinskog 3). No, iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, neposredno nakon završetka javne rasprave biti će poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Zbog “Fimi medije” osuđen na 9 godina zatvora

Ipak, ako se dogodi navedeno neće biti odmah poznato koji je dio presude ukinut, odnosno je li nepravomoćna presuda pala zbog nedjela za koje se tereti bivši predsjednik Vlade, njegovi suokrivljenici ili pak HDZ-a kao prve hrvatske stranke koja se zbog korupcije našla na optuženičkoj klupi. Zbog “Fimi medije” Sanader je osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravomoćna, morat će vratiti 15,27 milijuna kuna koje je stekao nezakonito, kako ga tereti Županijski sud. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Mediji su, međutim, već nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju počeli pisati da će Vrhovni sud srušiti presudu. Nagađaju da bi HDZ mogao biti oslobođen krivnje, između ostaloga i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u Kaznenom zakonu, dok se u odnosu na Sanadera spominjala povreda tzv. konfrontacijskog prava.

Sutkinja: Krivi su svi koji su šutjeli ili okretali glavu

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nepravomoćnu je presudu donijela u ožujku prošle godine ističući u obrazloženju da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali ‘kao bankomat’, ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze. U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu. Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkrio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Sve je to, po sutkinjinim, riječima dovelo da HDZ, kao stranka na vlasti, pod Sanaderovim vodstvom u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

Uskok nezadovoljan visinom kazne izrečene Sanaderu

Vijećem Vrhovnog suda predsjedava sutkinja Senka Klarić Baranović, članica je Ileana Vinja, a sudac izvjestitelj je Marijan Svedrović. Ročište je počelo oko 9,15 sati čitanjem naglasaka iz ranije presude, nakon čega će svoje žalbe obrazložiti obrana okrivljenika te tužiteljstvo. Žalbe na nepravomoćnu presudu iz ožujka prošle godine odmah nakon proglašenja najavili su odvjetnici većine optuženika, ali i Uskok nezadovoljan visinom kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno. Maček je jedini od okrivljenika koji se nije žalio na izrečenu mu kaznu. Prvostupanjskom presudom uz Sanadera, Mačeka i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime