– Naknadnim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti u Haag Šešelj je doveo u pitanje same temelje odluke o njegovu puštanju na privremenu slobodu i Raspravno vijeće stoga bi trebalo poništiti odluku o privremenoj slobodi, odlučilo je danas Žalbeno vijeće Haaškog suda u odluci kojom nalaže da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj uhiti i prebaci u pritvor Haaškog suda u Scheveningenu.

Jedan od uvjeta za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu do izricanja presude je, naime, bio da se vrati u Haag kad ga Tribunal ponovno pozove. No, Šešelj je na slobodi u više navrata izjavio da se nema namjeru dobrovoljno vraćati u Haag. Tužiteljstvo je 1. prosinca 2014. u žalbi na odluku Raspravnog vijeća navelo da su Šešeljeve izjave dovoljan razlog da ga se vrati u Haag jer tim izjavama krši uvjete pod kojima je 6. studenog 2014. pušten na privremenu slobodu. No, Raspravno je vijeće 13. siječnja odbilo taj argument Tužiteljstva. Žalbeno vijeće, međutim, danas tvrdi da je Raspravno vijeće pogriješilo, što ne znači automatski da se Šešelj vraća u Haag, ali znači da se suci koji su Šešelja pustili na privremenu slobodu moraju što prije sastati i odlučiti da ga vrate u pritvor. “Žalbeno vijeće, uz izdvojeno mišljenje suca Tuzmukhamedova i suda Afandea, stoga zaključuje da je Raspravno vijeće pogriješilo kad je odlučilo ne ukinuti odluku o Šešeljevu puštanju na privremenu slobodu. Kako Žalbeno vijeće smatra da je Raspravno vijeće najbolje mjesto da se poništi Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu (…), Žalbeno vijeće ovim putem nalaže Raspravnom vijeću da to učini”, piše u današnjoj odluci peteročlanog Žalbenog vijeća.

Šešelj: Ne vraćam se dobrovoljno

– Neću se dobrovoljno vratiti u Haag. Ostajem pri svemu što sam govorio otkad sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će me sada uhititi Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić – ponovio je za srpske Novosti Vojislav Šešelj nekoliko trenutaka nakon što je čuo da Žalbeno vijeće Haaškog suda traži njegov povratak u Nizozemsku. – U sjedištu sam stranke, obavljam stranačke poslove. Popodne idem u Bor na tribinu. Neka dođe policija. Ona uhićuje. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram čuvati leđa – rekao je Šešelj i ponovio da onima koji ga planiraju uhititi neće biti lako. Kazao je i da država morati ispoštovati vremensku proceduru o izručenju i kako će u tom razdoblju pokušati osporiti zahtjev za povratak je su mu, tvrdi, u Nizozemskoj prava ugrožena. (Večernji list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime