Zatražili smo očitovanje Josipa Periše, predsjednika Hvidrina Glavnog odbora, a na njemu je da poduzme mjere i sazove sjednicu Glavnog odbora Hvidre na kojem bismo raspravili o odgovornosti predsjednika Josipa Đakića koji ne poštuje odluke Središnjeg odbora i radi po naputcima politike. Predsjednik Đakić je prvi koji bi morao poštovati i provoditi odluke Odbora. Očito čovjek koji ima visoku političku funkciju ne bi trebao voditi udrugu jer ovako šteti ne samo ratnim vojnim invalidima, nego svim hrvatskim braniteljima i najbolje bi bilo da odstupi, poručio je jučer Željko Dragašević, predsjednik bjelovarske Hvidre, koja je poslala zahtjev za organizacijom spomenutog Središnjeg odbora na kojem bi se raspravljalo i o postupcima predsjednika Đakića, koji Hvidru predvodi posljednjih desetak godina

Dragašević je ovo izjavio nakon napetog sastanka vodstva Hvidre koje se okupilo u Makarskoj na Sportskim igrama invalida Domovinskog rata, piše Jutarnji list. U Makarskoj su bili i ministar branitelja Tomo Medved te HDZ-ov zastupnik i Hvidrin predsjednik Josip Đakić, koji su navodno branitelje pokušali odgovoriti od toga da ne poduzimaju nikakve poteze zbog medijskih istupa Milorada Pupovca. Naime, nakon istupa čelnika SDSS-a Pupovca u sarajevskom mediju, gdje je zbog napada na pripadnike srpske zajednice u Uzdolju usporedio današnju Hrvatsku s NDH, Glavni odbor Hvidre zatražio je raskid koalicije s predstavnicima srpske manjine i DORH-ovu reakciju.

Josip Đakić tvrdi da u Makarskoj sve ide prema protokolu i da nije istina da su on i ministar Medved navodno preksinoć branitelje odgovarali od nepoduzimanja poteza zbog Pupovčevih istupa.

– Ministar je otišao u 20.30 sati – kaže Đakić, reagirajući na jučer objavljenu informaciju televizije N1 da je navodno “lomljenje branitelja” počelo u 21 sat.

“Nema raskola”

Ministar Tomo Medved potvrdio nam je da je iz Makarske otišao nakon službenog otvorenja.

– Poslije otvorenja otišao sam u Zagreb. Pozdravio sam se tamo sa sudionicima i nisam među njima uočio nikakav raskol, a jesu li se na margini održali neki sastanci, ne znam, ali čut ću se s Đakićem – kazao nam je ministar Medved.

Na pitanje Đakiću ima li u Hvidri i onih koji tvrde da on kao predsjednik ne poštuje odluke Središnjeg odbora, nego da je pod utjecajem politike, odgovorio je: – Prvo je tražena isprika i mogućnost raskida koalicije, kao i kaznena odgovornost. Pozdravili smo to što je DORH pokrenuo izvide.

Dragašević nastavlja da Đakić već dulje ne poštuje odluke Središnjeg odbora.

– Sada kaže da nije za raskid koalicije sa SDSS-om, u manje od mjesec dana sam je sebi uskočio u usta. Mi smo branitelji, uglavnom smo desno orijentirani, ali borili smo se za Hrvatsku, a ne za političke stranke, stoga je bolje da Hvidra ipak ima odmak od političkih stranaka – kaže Dragašević.

Najava “blokade Sabora” nije, kaže, realna te smatra da je ta informacija u medijima “prenapuhana”.

– Tražimo da se u Saboru održi tematska sjednica o Pupovčevim istupima i postupcima. A to je sada Đakić stavio na stranu do odluke Državnog odvjetništva RH, očito sam Đakić nije dao da se raspravlja o tome – kaže Dragašević.

A nezadovoljan tempom rada DORH-a je i predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša.

– Ponudio sam ostavku na funkciju predsjednika Hvidrina Glavnog odbora jer me nakon dosadašnjih izjava Milorada Pupovca dodatno isprovocirala izjava premijera Andreja Plenkovića koji je na sjednici Vlade rekao da su branitelji za igre dobili milijun kuna, što nije točno jer smo dobili 800.000 kuna.

Pa pitam premijera koliko nas koštaju tri srpska zastupnika u Saboru? – kaže Periša, koji je nakon što je preksinoć ponudio ostavku, demonstrativno napustio sastanak u Makarskoj.

– To je još jedan premijerov spin kako bi se građani opet zgražali nad time koliko novca ide braniteljima. HDZ-u jednostavno ne odgovara ni tematska sjednica u Saboru, a to koliko treba DORH-u da izađe s nekim stavom, isto tako je priča za sebe – smatra Periša.

Odbijena ostavka

– Ponudio sam ostavku i zato što sam nezadovoljan tempom kojim se stvari događaju. Imali smo već neke planove za akcije sljedeći tjedan, ali to je opet sve odgođeno i tako unedogled – ističe Periša.

Na tom sastanku njegova ostavka nije prihvaćena, a na kraju je zatražen novi, hitni sastanak svih Hvidrinih tijela, no do tada bi moglo proći nekoliko dana.

Ideju o navodnoj blokadi Sabora ne podržava ni Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije, koji kaže da i ne razumije što bi to točno značilo. – Jedino možemo je pokušati skupiti potpise od saborskih zastupnika koji su za to da se održi tematska sjednica – rekao je Maras.

3 KOMENTARI

  1. JEL NETKO VIDIO ČETNIKA ROŠČIĆA NA IGRAMA (LAŽNOG INVALIDA).SVAKI DINAR ŠTO DOBIJEŠ KAO ” RVI” U APOTECI POTROŠIO TI I ONI KOJI TE ŠTITU.

  2. Ante ne gubi živce, onima koji ga štite već je pun kufer njega, brzo će i njemu doći kraj, treba samo stat i promatrat biće to veliki pad

  3. Ne manjka nama lažnih “HRVI” samo nitko to ne provjerava.
    A da u Makarskoj samo jednu lopinu uvate i prikažu sivma bi se tresle gaće
    Ajduk, Erceg, Dropulić, Jović….. ima ih čudo! Sve vlaji! i pokoji starosjedioc

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime