Strogo ustrojenu i izuzetno organiziranu skupinu krijumčara i dilera kokaina i takozvane droge speed razbili su službenici Službe kriminaliteta droga zagrebačke policije u akciji pod kodnim imenom “Mojito”, u kojoj su sudjelovali kriminalisti iz Zadra, kao i krim policije Slovenije, BiH i Srbije.

Uhićeno je deset osoba, od kojih je sedam Hrvata, Srbin, državljanin BiH i Njemica. Tijekom akcije uhićenja u upadima u objekte i pretragama zaplijenili su 752 grama kokaina, manju količinu amfetamina, ali i novost iz kriminalnog podzemlja: tri litre takozvanog amfetaminskog ulja.

Tajne mjere

Sumnja se da su članovi skupine u razdoblju od studenoga prošle godine do trenutka uhićenja (tijekom kojeg su bili pod tajnim mjerama) pripremili za preprodaju drogu vrijednu najmanje milijun kuna, a postoje jake indicije da je ova kriminalna grupacija djelovala godinama, a “pokrivali” su područje od Njemačke, preko Austrije, do Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije. O uspjehu svojih inspektora jučer je izvijestio voditelj Službe kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke Dražen Miličević. Organizator i šef skupine je Jovica Tomljenović (46), Srbin rođen u Njemačkoj, koji je hrvatsko državljanstvo dobio prije desetak godina. Živio je u gradu Aachenu, a u Njemačkoj je odležao osam godina zbog poslova s drogom. On je po nalogu zagrebačkih policajaca uhićen u Njemačkoj, kao i njegova nevjenčana supruga Petra Wolter (45).

Kafić TNT

Pao je i bivši zaštitar Dragan Malogajski (46), vlasnik kafića TNT u Zaprešiću, koji je prije četiri godine osuđen u Zadru, također zbog kokaina. Među uhićenima su otac i sin Željko (49) i Benjamin Šuliček (21) iz Brdovca, u čijoj su se kući i na ribnjaku u Martinskoj Vesi miješale komponente za dobivanje amfetamina. U Zadru je priveden Goran Vitlov (52) zvani Sisak, koji je u veljači ove godine već uhićen u svojem gradu zbog posjedovanja 48 grama kokaina. U njegovoj su raskošnoj vili zadarski kriminalisti pronašli digitalnu vagu, 20.000 kuna i 37.950 eura. Sada je jasno odakle je nabavljao kokain. Preostali članovi narkolanca u dobi su od 27 do 49 godina, među kojima novinar Nove TV Saša Knežić koji je, prema rezultatima istraživanja, djelovao kao glavni kurir i operativac.

Novinar reporter

Ostali uhićeni su Jasmin Merdžanović iz BiH, Miodrag Veselinović iz Srbije, koji se od ranije nalaze u pritvoru u Remetincu, te Nenad Laško za kojeg su članovi skupine dali 25.000 eura jamčevine nakon što je u ožujku ove godine pao na prijelazu Harmica sa 534 grama kokaina. I slovenski su policajci sudjelovali u akciji razbijanja ove jake kriminalne skupine, i to nakon što su zagrebački kriminalisti otkrili da Tomljenović okuplja i šalje svoje ljude preko graničnog prijelaza Harmica u Brežice i Krško, gdje preuzimaju kokain, kofein, kreatin i drugo. Svaki od članova čvrsto ustrojene skupine imao je točno određenu ulogu u lancu koji se protezao od Nizozemske, preko Njemačke, Austrije i Slovenije, do okolice Zaprešića. U slučaju potrebe šef skupine Tomljenović slao je svoje “specijaliste za miješanje” u Srbiju, jer su jedino oni na području “ex YU” znali pravilne omjere komponenti za izradu opojne smjese. Inspektori zagrebačkog “odjela za droge” zaplijenili su tri litre amfetaminske baze skrivene u bocama maslinova ulja. (Jutarnji list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime