Ravnatelj Pomorske škole u Zadru došao je na fascinantnu ideju – platiti svojim nastavnicima topli obrok i vrtiće za njihovu djecu, i to novcem koji su ljeti zaradili učenici te škole

Naime, učenici Pomorske škole su tijekom ljeta uprihodili oko 20 milijuna kuna, od čega školi ostaje deset posto. No, taj novac ne može se iskoristiti bilo kako, a zakon koji to regulira je jasan –  novac koji je dobiven posredovanjem učeničkog rada može se upotrijebiti isključivo u svrhu poboljšanja učeničkog standarda u srednjoškolskim ustanovama, što je u odgovoru za Index potvrđeno i iz Ministarstva rada.

Ravnatelj te škole Svetko Perković tvrdi kako upravo tom cilju doprinose topli obrok i vrtić za djecu nastavnika jer zadovoljan nastavnik zapravo pridonosi poboljšanju učeničkog standarda. No, krenimo redom.

Rekordni prihod od rada učenika

Pomorska škola u Zadru još od 2007. godine obavlja poslove posredovanja pri zapošljavanju redovitih učenika srednjoškolskih ustanova, isključivo tijekom zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika. Riječ je o tzv. učeničkom servisu. Kao što postoje studentski ugovori, odnosno student servisi preko kojih se zapošljavaju studenti, tako mogu raditi i redoviti učenici srednjih škola s navršenih 15 godina. Glavni posrednik u Zadarskoj županiji u zadnjih 12 godina je upravo Pomorska škola u Zadru.

Ovog ljeta potpisano je gotovo 2500 ugovora o radu, a učenici su većinom radili u djelatnostima turizma, ugostiteljstva i transporta. Najmanja satnica je 25 kuna, a poslodavci iz Zadra i okolice zadovoljni su radom učenika. Ove sezone zabilježen je i rekordan prihod od takvog rada, viši od 20 milijuna kuna. Kao što smo pojasnili u uvodu, oko 10 posto od tog iznosa ostaje Pomorskoj školi kao posredniku pri zapošljavanju učenika i tu nastaje problem. Radi se o nezanemarivom iznosu, a iako je u ranijim godinama Pomorska škola novac od rada učenika ulagala u opremanje škole, ove godine su došli na fascinantnu ideju – tim novcem mogli bi osigurati dodatne beneficije svojim nastavnicima.

Iz tumačenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava jasno je kako ta ideja nije provediva.

Ministarstvo rada: Taj novac može ići isključivo za poboljšanje učeničkog standarda

“Prema Pravilniku, naknada za srednjoškolsku ustanovu (tzv. učenički servis) ne može biti veća od 10% od iznosa učenikove zarade. Naknada se može naplatiti samo od naručitelja posla, a služi isključivo u svrhu poboljšanja učeničkog standarda u srednjoškolskim ustanovama”, kažu nam iz Ministarstva rada. U resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja su nam, kada smo ih upitali o ovom slučaju, citirali niz zakona i pravilnika uz dodatak kako je “u svom očitovanju Ministarstvu ravnatelj istaknuo kako škola nije isplatila svojim djelatnicima te naknade” (što ih nismo ni pitali).

Ravnatelj Svetko Perković prvi put je ideju da od prihoda učeničkog servisa nastavnicima plati topli obrok i vrtić prezentirao na lokalnom portalu 057info.hr, a u razgovoru za Index potvrdio nam je kako od toga nije odustao.

“Samo zadovoljan nastavnik pridonosi rastu učeničkog standarda”, kaže nam u uvodu ravnatelj Perković dodajući kako je slutio da će biti otpora toj ideji nakon što je postalo jasno koliko se uprihoduje od rada učenika. Kaže nam u razgovoru za Index da se uspjeh teško oprašta na ovim prostorima.

Ravnateljeva obrana: “Ne daj, Bože, da ti krene”

“Ne daj, Bože, da ti krene”, kaže ravnatelj Perković za Index. Naime, Pomorska škola bila je među prvima koja je nabavila odgovarajuću simulatorsku opremu, navigacijski simulator, brodostrojarski simulator, GMDSS komunikacijsku stanicu i svu ostalu propisanu opremu za izvođenje programa naobrazbe i izobrazbe. Provedeno je stručno osposobljavanju svih djelatnika, ali i učenika na području primjene računala. Godinama se nabavljala oprema koja se, sukladno razvoju tehnologije, trajno nadograđuje i održava. Kažu nam i kako do sada nisu ni jednom negativno odgovorili na neki učenički zahtjev, plaćaju im se izleti, odlasci u kazališta i ostale stvari. Svaki nastavnik i učenik može doći do potrebnih računala i ostale opreme.

No, novca od učeničkog servisa je očito dosta, a u Pomorskoj školi u Zadru ne slažu se s kritikama kako se od učeničkog rada plaćaju beneficije nastavnika. Naime, tvrde kako to nije novac od zarade učenika, nego od – turista.

Tvrde nam kako su sve učenike koji su koristili usluge posredovanja poslodavci u potpunosti isplatili za iznos koji je određen ugovorom. Nitko nije zakinut i svi su dobili svoj novac, kažu u školi. Poslodavac, tvrde nam, plaća dodatni iznos na učeničku zaradu i taj novac se dijelom usmjerava u porezne institucije RH. Škola zadržava dozvoljenu i zakonom propisanu proviziju za administrativni posao. I to je taj novac kojim raspolaže škola, navode.

Ravnatelj: “To nije novac od zarade učenika, nego novac naših turista i gostiju”

“Tako da to nije novac od zarade učenika, nego je to novac naših turista i gostiju i to je dio tog ‘hrvatskog turističkog kolača'”, pojašnjava ravnatelj Perković za Index. No, neupitna je činjenica da tog novca ne bi ni bilo bez rada samih učenika. 

Dio tog novca se uz suglasnost Školskog odbora, s obzirom na stabilnost prihoda škole, odlučio od listopada ove godine iskoristiti za povratak instituta “toplog obroka” za djelatnike škole. On bi za djelatnike škole trebao iznositi 300 kuna mjesečno, odnosno 15 kuna po danu. Topli obrok trebao se isplaćivati od 1. listopada ove godine.

“Odluku nismo uspjeli realizirati do danas, a, iskreno, ne znam ni kad ćemo. Radi se o tome da digitalna aplikacija riznice Zadarske županije nema ugrađenu funkcionalnost za isplatu takvih primitaka i da bi je IT tvrtka trebala nadograditi. Kako Županija u svom financijskom planu nema stavku o nadogradnji u ovoj godini, ne znam hoćemo ili nećemo moći uopće isplatiti odlukom predviđene iznose”, pojašnjava ravnatelj dodajući da dosad nisu potrošili “ni lipe”.

Ravnatelj se poziva na vladu i “mjere za povećanje nataliteta”

Plaćanje vrtića za djecu nastavnika, po ravnatelju Perkoviću, spada u mjere demografske obnove. On u tome ne vidi baš ništa sporno.

“Pratim intenzivno političke prilike i jedna od bitnih smjernica iz strategije vlade su mjere za povećanje nataliteta. Kako to i kolidira s lošim materijalnim stanjem radnika u obrazovanju, imamo namjeru, iz vlastitih prihoda, pratiti politiku konkretnim mjerama i dati svoj skromni doprinos provedbi mjera nacionalne politike. Osim toga, u pokušaju da se vodimo za naprednim sredinama Skandinavije, tamo trošak vrtića i jaslica za roditelje ne postoji. Međutim, s obzirom na stav ‘javnosti’ i ‘autoriteta’ prema ovoj namjeri, bojim se da to neće proći. Ni ovdje nismo potrošili ni lipe”, zaključuje ravnatelj Pomorske škole koja, ponavljamo, dio novca koji su svojim radom zaradili učenici te škole želi potrošiti na beneficije učitelja.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime