Nakon požara na 34 metarskoj jahti Acceptus, vlasnika Michela Maria Čolaka iz Širokog Brijega, koji je planuo prije tjedan dana oko ponoći i bio ugašen tek idućeg dana oko 15 sati, nakon što je požar gasilo oko 15 vatrogasnih kola iz Ma i okolice i jedan bager koji ju je razlomio, postavlja se niz važnih pitanja na koja nitko iz gradske administracije, predvođeni gradonačelnikom Paunovićem i upraviteljem gradske luke, firmom Makarska obala, ne odgovara, piše Vanja Batošić iz GI SOS MAKARSKA

Svi glasno šute. Valjda misle da će tako problem nestati.

Prvo pitanje je zašto mjesto požara tempirane bombe sa 5 tona goriva u rezervoaru nije odmah bilo ograđeno i  osigurano?
Samo je čudo spasilo više stotina znatiželjnih ljudi, koji su od 24 h, kad je izbio požar, do 8 sati ujutro mogli slobodno doći do požarišta, gledati i snimati, jer prave fizičke ograde nije bilo. Tek su u 8 sati ujutro, nako što je požar bjesnio 9 sati, rasvučene tanke upozoravajuće trake i ispražnjeni kafići u blizini.

Drugo pitanje je zašto stanovnici stare gradske jezgre i središta grada nisu bili odmah obaviješteni o opasnosti od trovanja kancerogenim česticama zapaljene plastike i mogućoj eksploziji 5 tona nafte i hitno evakuirani na sigurno?

Treće pitanje je zašto užasno smrdljiva ekološka bomba još nije odstranjena iz gradske luke, a luka očišćena od svih ostataka izgorjele jahte? Zašto se to ostavilo da riješi vlasnik, koji se, nota bene, ni do danas nije nikome javio u Makarskoj?
Nisu li to hitno trebale organizirati gradske službe na čelu sa gradonačelnikom Paunovićem, a račun ispostaviti vlasniku? (Zamislite da vam je usred sezone na parkiralištu izgorilo automobil vašeg gosta. Biste li čekali da smrdljive i izgorene ostatke odveze vlasnik ili biste to vi organizirali, a gostu ispostavili račun?)

Četvrto pitanje je kako je moguće da se jahta, zapaljena na vezu usred grada, gasi 16 sati?

Peto je pitanje zašto gradska vlast nema  krizni stožer i plan rješavanja
u slučaju velikih ugroza ljudi i njihove imovine?
Sramotno je kako je dovela u opasnost građane Makarske. Samo nas je čudo sačuvalo od katastrofe i ljudskih žrtava.

Ova pitanja vladajućima iz SDP-e i gradonačelniku Paunoviću na žalost ne postavlja oporba, što bi bilo za očekivati, nego građanska inicijativa SOS MAKARSKA.
Osim jasnih odgovora na postavljena pitanja, zahtijevamo ponovno formiranje rasformiranog gradskog centra za obavješćivanje i
donošenja planova akcija za različite vrste mogućih ugroza koje bi zaštitile građane i njihovu imovinu.
Izvinjenje Paunovića za nesnalaženje u krizi i neodgovornost uzaludno je očekivati.
Predsjednica GI SOS MAKARSKA, Vanja Batošić

1 KOMENTAR

  1. To je zato jer politika more zapalit požar ali ga nemore ugasit jer požar gasi struka i stručno osposobljeni ljudi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime