Most NL je u Zadru, na rivi, održao konferenciju za novinare vezano za Prijedlog zakona o otocima, koji je danas bio na Vladi

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, saborski zastupnici Miro Bulj i Ines Strenja Linić danas se u sklopu Mostovog ljetnog Pokreta ostanka cijeli dan nalaze u Zadru, a na konferenciji za novinare su istaknuli da je prijedlog Zakona o otocima “prelijevanje iz šupljega u prazno”, jer ne rješava stvarne probleme otočana.

Grmoja je istaknuo da ovaj Zakon uređuje tek manji dio konkretnih prava za otočane koja su propisana i dosadašnjim zakonom. 

“Prijedlog zakona o pravima otočana na pitku vodu, na povlašteni javni cestovni prijevoz, na povlašteni javni pomorski prijevoz, pravo na povlašteni (besplatni) prijelaz mostova, već je reguliran važećim Zakonom o otocima i drugim propisima. Otočani odavno plaćaju karte u prijevozu trajektima i katamaranima po povlaštenim cijenama ili je javni cestovni prijevoz na otocima za njih besplatan pod određenim uvjetima. Zakon ništa bitno novo za otočane ne donosi. Riječ je o još jednom PR uratku od kojeg Otočani neće imati koristi”, rekao je Grmoja. 

Rekao je da su stvarni problemi otočana 

neriješeno imovinskopravno stanje, jer nije do kraja riješeno pitanje katastra pa samim time niti zemljišnih knjiga, a to su osnovni preduvjeti za gospodarski razvoj, zatim pitanje infrastrukture, komunalnih usluga, jer će razvrstavanje otpada i njegov odvoz s otoka biti bitno skuplji. 

Miro Bulj je ukazao da bi digitalizacija javne uprave olakšala život na najudaljenijim mjestima jer ljudi ne bi morali putovati nego rješavati od kuće. 

“Mostov Zakon o mikrosolarima Vlada je dala negativno mišljenje i “zalupila vratima“ masovnoj proizvodnji električne energije iz sunca koja je upravo na našim otocima mogla doći do izražaja. Ovo su samo mrvice sa stola koje se nude stanovništvu. Ista stvar je i s Zakonom o potpomognutim područjima koji mojoj Dalmatinskoj zagori”, rekao je Bulj.

Dr.sc Ines Strenja Linić osvrnula se na nužnost uređenja zdravstvene zaštite na otocima, uvođenje hitne helikopterske službe 

„Za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu neophodno je ustrojiti pravu helikoptersku službu koja će tijekom ljeta ali i zimskog perioda osigurati transport do zdravstvene ustanove. Apsolutno je neprihvatljivo da 25 godina od rata, helikopterska medicinska služba ovisi o vojnim helikopterima. Potrebna je suradnja ministarstava zdravstva, obrane i turizma“ – rekla je Ines Strenja Linić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime