Dvije nove arheološke sonde, otvorene ispred zapadne obale luke Hvar za potrebe istraživanja u sklopu „Projekta zaštite i valorizacije pomorske baštine Splitsko-dalmatinske županije“, potvrdile su dosadašnje spoznaje o korištenju prostora današnje hvarske luke kao sigurnog sidrišta od prapovijesnih vremena do današnjih dana

Upravo završena treća faza istraživanja koje vodi tvrtka za arheološka istraživanja „Kantharos“ iz Hvara, u suradnji s Gradom Hvarom i Splitsko-dalmatinskom županijom, nastavak je prošlogodišnjih aktivnosti tijekom kojih su istražene prve dvije arheološke sonde ispred Arsenala i u Mandraću.

Ovogodišnja istraživanja obavljena su uz asistenciju lokalnog ronilačkog centra „Aqualis“ iz Hvara.

U dvije arheološke sonde pronađena je velika količina keramičkog pokretnog arheološkog materijala u kojoj se ističu nalazi gotovo cjelovite afričke lucerne s kraja 4. ili 5. stoljeća i cjeloviti vrč.

Pronađeni arheološki nalazi ukazuju na intenzivno korištenje luke pogotovo u razdoblju od 4. do 6. stoljeća te potvrđuju kontinuitet korištenja ovog prostora od antike do modernog doba.

Zapadni dio hvarske luke poznato je staro antičko i srednjovjekovno sidrište za brodove koji su prolazili ili dolazili u Hvar. Vrlo je sigurno od ljetnih zapadnih vjetrova i oluja te je očekivano u ovom dijelu luke pronaći antičke i srednjovjekovne nalaze.

Kako je ranije naglašavano, cilj ovog projekta je kroz višegodišnje istraživanje na više lokacija u gradskoj luci dobiti jasniju sliku o njenom korištenju kroz određena povijesna razdoblja što će onda dopuniti povijesnu sliku hvarskog naselja koje je uz luku i zbog luke nastalo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime