U malo kojem gradu kao Makarskoj se unutarstranački izbori u HDZ-u prate gotovo koliko i nogometne utakmice između Hajduka i Dinama.

O svojevrsnom festivalu demokracije na neki način ovisi i budućnost građana Makarske htjeli to priznati neki ili ne. Naime, HDZ koji se sa SDP-om izmjenjuje na vlasti u Makarskoj ima golemu odgovornost prema svojim sugrađanima. Nije nerealno očekivati da će već na skorašnjim lokalnim izborima u svibnju  sljedeće godine vlast u Makarskoj preuzeti HDZ. Prema tome nije onda svejedno ni tko će voditi tu stranku u Makarskoj. HDZ-ova središnjica ne krije svoje planove. Tomislav Karamarko više puta je najavio smjenu starih, „tvrdokornih“ HDZ-ovaca koji nisu spremni prepustiti stranku mlađim generacijama. U posebnom ozračju se spominje Makarska koja za Karamarka predstavlja i određenu simboliku jer nije jednostavno uvjeriti građane Makarske da će im sa HDZ-om biti bolje nego sa dosadašnjom vlasti. Srećom po HDZ, aktualna SDP-ova garnitura s Tonćijem Bilićem na čelu počinila je toliko neoprostivih gafova da  je sasvim izgledno kako će izgubiti izbore u svibnju sljedeće godine.
Ovih dana provode se unutarstranački izbori po temeljnim ograncima u makarskom HDZ-u, a večeras se vodi posljednja utakmica na Zelenci nakon čega slijedi izborna skupština na kojoj će se putem delegata birati novi predsjednik makarskog HDZ-a. Dva su kandidata: Milan Stapić i Jure Brkan. Marija Lelas koja je računala na Zelenku, službeno je odustala od kandidature što je bilo za očekivati obzirom da u nekom novom HDZ-u nema više mjetsa za kadrove koji su izgubili izbore, a prije nje od kandidatura na unutarstranačkim izborima odustali su mnogi; od Marka Ožića Bebeka pa naniže. U ovom trenutku sve je koncentrirano oko Milana Stapića i Jure Brkana. U posljednjem temeljnom ogranku, Zelenci, vodit će se bitka između Renate Gudelj koja je više naklonjena Marku Ožiću Bebeku i Juri Brkanu i Maria Pavlinovića koji je naklonjen Milanu Stapiću. Ako je suditi po provedenim izborima u ostalim temeljnim ograncima u Makarskoj, Milan Stapić uvjerljivi je pobjednik unutarstranačkih izbora i njegov izbor za predsjednika makarskog HDZ-a  je pitanje dana. S bitno brojnijim delegatima na svojoj strani, Milan Stapić će uskoro preuzeti makarski HDZ, a onda je pred njim ogroman posao i unutar stranke, ali i u gradu u kojem HDZ želi ponovo vladati. Milan Stapić ne krije želju da u stranku vrati utemeljitelje HDZ-a kojih  na makarskokm području ima 270, da vrati nepravedno i neopravdano izbrisane članove, da vrati poštovanje hravtskim braniteljima i obiteljima poginulih branitelja, da uspostavi red i mir u stranci nakon čega se može posvetiti nekoj boljoj Makarskoj u kojoj će mladi ljudi imati zašto ostajati, u kojoj budućnost obitelji neće određivati kumsko-rodbinsko-stranačke veze, u kojoj će se poštovati zakoni na dobrobit čitave zajednice…