Društvo multiple skleroze Split već 27 godine okuplja oboljele osobe od multiple skleroze na području Splitsko-dalmatinske županije

Multipla skleroza je kronična bolest središnjeg živčanog sustava.  Uzrokuje oštećenje mijelinske ovojnice te aksona mozga i leđne moždine. Tijek bolesti je u svake osobe različit i nepredvidljiv.  Bolest se najčešće javlja u dobi, između 20.i 40. godine starosti sa tendencijom obolijevanja sve mlađe populacije. Žene obolijevaju češće od muškaraca u omjeru 2:1. U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice.

25.svibnja 2018. (petak) s početkom u 11.00 sati
u Makarskoj ( spec.bolnica za med.rehabilitaciju „Biokovka“, Put Cvitačke 9 )
Program obilježavanja:
– 11.00 h glazbeni nastup M2 duo
– prezentacija Rehabilitacija oboljelih od MS-a u „Biokovci“
– prezentacija „Je li liječenje MS u Hrvatskoj i dalje lutrija?“
– prezentacija prof.Linda Veronika „Suočavanje i život sa dijagnozom kronične bolesti“
– oko 12.00 h simbolična MS šetnja od Biokovke šetnicom do plaže, puštanje narančastih balona

Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta. Društvo razvija razne projekte i programe kako bi svojim članovima pružilo informacije o dostupnom liječenju i aktivnom nošenju s bolesti , savjete o ostvarivanju prava i povlastica, medicinsku gimnastiku, psihosocijalnu podršku, te usluge pomoći u kući i osobne asistencije kako bi poboljšali kvalitetu života i smanjili progresiju bolesti kod oboljelih.

Obilježavanje Međunarodnog dana MS ima cilj okupljanje oboljelih, upoznavanja šire javnosti sa multiplom sklerozom te putem medija upozoriti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli od MS-a. Oboljeli od MS-a upozoravaju kako se diskriminirajući kriteriji HZZO-a za liječenja multiple skleroze u Hrvatskoj trebaju ukinuti jer dovode do neodgovarajuće i prekasne primjene lijekova/terapija koji usporavaju progresivni tijek bolesti. Prvi diskriminirajući kriterij je dob ispod 55 godina. Drugi diskriminirajući kriterij je trajanje bolesti najmanje 1 godinu. Treći diskriminirajući kriterij je 2 liječena relapsa u 2 godine. Hrvatsko neurološko društvo objavilo je i reosornom ministarstvu uputilo nove smjernice za liječenje prema kojima bi isto trebalo početi odmah nakon uspostavljanja dijagnoze MS-a što udruge podržavaju.

Pozivamo građane Makarske i Makarskog primorja da nam se pridruže, iskažu podršku oboljelima od multiple skleroze da nastave svakodnevnu borbu s ovom kroničnom bolešću. Sve će biti u narančastoj boji jer je to zaštitna boja MS-a, boja optimizma i životne energije, poručuju iz Društva multiple skleroze Split.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime