Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 30. svibnja. Planirali smo se okupiti na našim MS šetnjama u Splitu i Makarskoj, ali pandemija korona virusa poremetila je naše planove

Ove godine priključujemo se našoj krovnoj udruzi Savez društava multiple skleroze Hrvatske(SDMSH) kroz online kampanju „Ja sam više od MS-a“ te kao gosti na online Osmijeh me nosi-Tribina OSI  Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu  na poziv voditeljica tribine: Vesne Jukić-Oštrek i Luce Cetinić.  

Želimo podignuti svijest javnosti o ovoj bolesti uz naglasak na međusobnu povezanost oboljelih i razmjenu njihovih priča o suživotu s MS-om.  Izuzetno im je važna podrška obitelji, prijatelja i poslodavaca te šire društvene zajednice zato su ovakve akcije jako važne i potrebne.

Od MS-a u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 osoba. Riječ je o kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava, koja zahvaća mozak, moždano deblo i leđnu moždinu. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće između 18. i 50. godine života. Nepoznatog je uzroka i nepredvidljivog tijeka. Često je u početnim fazama multipla skleroza praćena nevidljivim simptomima i invaliditetom koji nije uočljiv. Okolina ne razumije da su ti zdravstveni problemi stvarni i da oni zaista otežavaju oboljelima svakodnevno funkcioniranje jer osobe oboljele od MS-a „tako dobro izgledaju“.

Život ne staje nakon postavljene dijagnoze MS-a. Dobro je prihvatiti aktivan stav prema bolesti i prilagođavati se u suživotu s njom. To je proces i  ne ide lako jer se drastično mijenja život oboljele osobe i njene obitelji. Uvijek su neki novi izazovi na tom putu koje je potrebno savladavati. Bolest šalje poruku da više cijenimo sebe, svoje zdravlje i da živimo ispunjeniji život koliko je to moguće.

Nekima je ona poticaj kroz mijenjanje životnih stilova: da se hrane zdravije, bave redovitom, umjerenom tjelovježbom. Trude se pozitivnije misliti usprkos raznim teškoćama i negativnim emocijama. Potrebna je adekvatna podrška liječnika neurologa sa liječenjem lijekovima/terapijama koji mijenjaju prirodan tok bolesti i odgađaju pojavu teže invalidnosti.  U rehabilitaciju oboljelih potrebno je kontinuirano uključiti i liječnika  fizijatra,  fizioterapeuta, radnog terapeuta kao i psihijatra, psihologa, nutricionista.

Svi oboljeli od MS-a su veliki heroji, mada o njihovim životnim borbama uglavnom ne znamo puno. Skrivene su iza njihovog osmijeha, uspostavljanja ponovnog „normalnog“ koraka  nakon prolaska faze pogoršanja, snage kada se kreću uz pomoć svojih pomagala pa makar nekada samo u mislima.  

Neka Vam njihove priče pomognu da ih bolje razumijete. Ne osuđujete njihove izbore u toj životnoj  borbi jer svaka njihova priča je jedinstvena i vrijedna Vaše pažnje.

Objavljene MS priče u kampanji SDMSH „Ja sam više od MS-a“ nalaze se na sljedećim poveznicama:

https://sdmsh.hr/istrazi-price-oboljelih/
https://www.gkmm.hr/osmijeh-me-nosi-tribina-osi-ja-sam-vise-od-ms-a/

Zdravka Dominović, voditeljica projekata

DRUŠTVO MULTIPLE  SKLEROZE SPLIT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime