Microsoftova kupnja Nokie prvi puta je objavljena u rujnu prošle godine, kada je otkrivena i cijena od 7,2 milijardi američkih dolara, dok je cijeli posao zaključen u studenom 2013.

Nakon, eto, otprilike pola godine otkako je Nokia u vlasništvu kompanije iz Redmonda jedan od brandova koji je u protekla dva desetljeća imao kultni status i postao sinonim za kvalitetne mobitele – odlazi u povijest. Prema informacijama koje prenose svi relevantni portali, Microsoft je odlučio idućeg petka, 25. travnja 2014., umiroviti Nokiu koja postaje Microsoft Mobile. Cijelu priču „provalio“ je portal NokiaPowerUser i kako sada izgleda sve informacije su u potpunosti točne.

Radi se, zapravo, o završetku poslovne transakcije koju smo spomenuli na početku teksta, jer nakon brojnih usklađivanja sa zakonskim regulativama, tek sada je zatvorena mogućnost da i pravno Microsoft zaključi posao s finskim divom. Analogno tome, brand Nokia će postati Microsoft Mobile, odnosno integralni dio portfelja kompanije iz Redmonda, kamo se seli i Stephen Elop, dosadašnji CEO Nokie, a što će biti s 32.000 zaposlenika finske kompanije tek će se vidjeti.

Svima onima koji u posljednjih skoro pa trideset godina koriste mobilne telefone ne treba posebno objašnjavati status Nokije u ranoj fazi globalne ekspanzije „telefoniranja u pokretu“. Dugo, dugo godina je Nokia bila apsolutni predvodnik kvalitete, inovativnih rješenja, hardverskih i softverskih dostignuća, ali je sa sve većim razvojem ostalih kompanija sve brže gubila korak i stigla na rub propasti. Je li ovo zapravo propast, jer će se od sada „zvati“ Microsoft Mobile, ne znamo, ali znamo da će nam nedostajati, koristili ili ne njihove uređaje…

Autor: Tomisla Ćuto (Zimo digital)