Susret trojice vitezova  nakon 25 godina inicirala je viša sila. Marginalizirani Tuđmanovi časnici HV-HVO-a, našli su se u bolničkom posjetu Stanku Primorcu – Ćani u Klinici za traumotologiju KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu

Operacija odstranjivanja gelera iz tijela protekla je uspješno, a legendarni Stanko Primorac Ćane uspješno se oporavlja. Novinari redakcije portala Megamedia među prvima su posjetili Stanka Primorca i doznali čitav niz zanimljivi detalja koji su prethodili operaciji.

Zanimljiv detalj motivirao je Primorca da bude žurno operiran. Posjet obitelji u Irskoj – Dublinu Primorac je planirao odlaskom zrakoplovom. Međutim kada je stigao u zračnu luku Franjo Tuđman, nije mogao proći rendgen kontrolu! Pretražiše ga, ali ne nađoše ništa opasno u njegovim džepovima. Asistencijom liječnika (pregledom)  konstatirano je da Primorac uslijed više ranjavanja  za vrijeme Domovinskoga rata ima nemali broj gelera u tijelu. Umjesto u posjet Dublinu Primorcu je osiguran posjet KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu – Klinika za traumatologiju!

Uspješnom operacijom odstranjeni su geleri iz predjela desnoga kuka. Stanko Primorac, priča nam,  otac je petero djece. Njih troje odselilo se u Irsku – Dublin, a tamo mu se rodio i unuk.

U bolničkoj sobi zatekli smo dvojicu posjetitelja. Prvi je legendarni časnik hrvatske mornarice, zapovjednik Prvog diverzantskog voda ZNG-a, kasnije HRM-a, Mile Čatlak. U međuvremenu je postao pomorac, upravo se vratio s broda iz Japana. Drugi je brigadni general HVO-a Zdenko Lučić koji nam govori kako je on kvalificirani vozač zapovjednika HOS-a, Stanka Primorca.

Sudbina utemeljitelja Hrvatske Vojske, dragovoljaca Domovinskog rata, toliko je šarolika da bi mogli napisati više knjiga o stradavanjima Hrvata. Stanko Primorac iz bolničke postelje brine za svoju obitelj koja je utočište našla u Irskoj. Ističe  kako mu djeca nisu mogla dobiti posao u Hrvatskoj.  Čatlak ima sličnu sudbinu, u kojoj kao časnik HV-a odlazi na školovanje u SAD, a nakon diplome najprestižnije akademije SAD-a, odlazi u svijet pomorske nautike. Nezadovoljni statusom koji im je nudila Vlada Ivice Račana i predsjednika Stjepana Mesića, posredno preko Tomislava Karamarka, svi su osuđeni na borbu za egzistenciju van Republike Hrvatske. Tračak nade za marginalizirane Tuđmanove časnike bio je prije pet godina obećanjima Kolinde Grabar Kitarović, kako će kada postane predsjednica Republike Hrvatske  rehabilitirati sve Tuđmanove generale, časnike, koji budu imali zakonske mogućnosti za povratak u sustav Hrvatske Vojske.

Obećanja je aktualna Predsjednica zanemarila, a dragovoljcima Domovinskoga rata ništa ne preostaje već da ubuduće  biraju boljega predsjednika. Predsjednika Republike Hrvatske koji će biti od riječi. Ratni zapovjednik  prve diverzantske postrojbe  HRM-a Mile Čatlak, završio je školovanje u SAD-u  “West Point” – “United States – Air Force”, s najboljim prosjekom ocjena generacije. Danas je Mile Čatlak  marginalizirani Tuđmanov časnik, koji kao kapetan stranoga broda zarađuje dohodak za svoju obitelj. On ima vremena za posjet svoga ratnoga kolege Stanka Primorca – Ćane. Zdenko Lučić umirovljeni brigadni general HVO-a, pokušao je riješiti status postrojbe dragovoljca Domovinskoga rata, ZNG-a dragovoljački Kamp  “Jedinica za posebne namjene Radmanove Milinice”. Nije uspio zato što postrojba ZNG-a, nije nigdje evidentirana (pisano  obrazloženje hrvatskih birokrata – “Nepoznati vojnici u nepoznatoj postrojbi i nepoznatoj državi 1991. godine “).

Obećanja ministra obrane  (pripadnika JNA u to vrijeme) da će postrojba ZNG-a iz 1991. godine biti legalizirana, ostala su samo jedno od obećanja političara. Činjenica je da dragovoljci Domovinskoga rata mogu dobiti skrb u  KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu za vađenje zaostalih gelera od granata JNA, iz tijela, ali njihove postrojbe ne mogu dobiti status ratnih postrojbi ZNG-a.

Je li slučajno da Stanko Primorac, Mile Čatlak i Zdenko Lučić, kao časnici HV-HVO-HOS-a, kao dragovoljci Domovinskoga rata koji su odlikovani od Tuđmana više puta, zadnjih 25 godina nisu dobili pozivnicu za bilo koju obljetnicu ZNG-a, Hrvatske Vojske, HRM-a. Je li slučajno da su dobili status pripadnika  marginaliziranih Tuđmanovih časnika?!  Jesmo li 2019. godine svjesni omalovažavanja Domovinskog rata, ratnih postrojbi, ignoriranja temeljnih vrijednosti, hrvatskih vitezova,  opstojnosti hrvatske neovisnosti i suverenosti ? Primjeri Primorca, Čatlaka i Lučića, ogledni su primjeri odnosa politike SDP-a i HDZ-a prema Domovinskom ratu.

Obećanja Kolinde Grabar Kitarović, Damira Krstičevića i drugih , samo su neka od obećanja, kako doći do sinekura. Sve učestalije i sve upornije  godinama – desetljećima obezvrjeđuje se herojsko djelo hrvatskih ljudi u obrani Domovine od srpskog agresora i stvaranju hrvatske države.  Dokumentarni film koji će krajem godine prikazati životni put pojedinih hrvatskih vitezova od lipnja 1991. godine kao dragovoljaca Domovinskog rata, pripadnika  ZNG-a pa sve do West Pointa , znatno će utjecati na  budućnost  pojedinih političara.