Proteklog vikenda u Osijeku održana je osnivačka skupština na kojoj je osnovana Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokratskog društva Adela kao prva ženska i feministička udruga u Osijeku

Udruga je nastala iz potrebe za formalizacijom neformalne inicijative Kava za ženska prava s ciljem ostvarivanja ljudskih prava, posebno ženskih ljudskih prava i osnaživanja žena, jačanja ženskog pokreta kroz trajne ili povremene akcije, projekte i suradnje s drugim organizacijama radi uklanjanja svih oblika diskriminacije, posebno žena,  radi uklanjanja nasilja prema ženama i uspostave ravnopravnih odnosa u društvu, kroz zakonodavne, institucionalne i druge intervencije te s ciljem demokratizacije društva.

Udruga Adela ime je dobila po Osječanki Adeli Pavošević (1897.-1928.) koja je izuzetno bitna u rodim kao i širim povijesnim okvirima jer je između dva svjetska rata bila iznimno aktivna po pitanju prava žena i radnica te svojom aktivnošću nadišla lokalne okvire. Adela je organizirala materijalnu pomoć siromašnim radnicama a njeni govori su ostavljali dojam na sve zbog osude gramzivosti osječkih kapitalista. Zbog svoga djelovanja i stavova bila je više puta uhićena i na svojoj koži osjetila tadašnji represivni sustav.

Inicijativa Kava za ženska prava, iz koje je proizašla Udruga Adela, nastala je kao reakcija na ubojstvo studentice Mihaele Berak koju je u Osijeku 20. rujna ubio policajac Marko Smažil, nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz kontradiktornih informacija na temelju kojih mi, građanke i građani ne možemo zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu.

Udruga se, osim za ženska ljudska prava, aktivno zalaže za participativnu demokraciju te za demokratizacija društva, što pokazujemo i svojim primjerom. Naime, udruga nema predsjednika_cu a svaka odluka se donosi skupštinski težeći konsenzusu, dok se institut glasanja koristi samo ukoliko se u određenom roku konsenzus ne postigne.  

– Pozivamo građanke i građane iz cijele naše županije, a i ostatka Hrvatske da nam se pridruže u radu Udruge Adela kroz članstvo i/ili volonterski angažman, poručuju iz novoosnovane udruge. (FOTO: hood.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime