Za radnog vremena zaposlenici općinske tvrtke radili bi u njegovim apartmanima. Klupe u Općini obojili bi jednom pa s ostatkom boje ličili ogradu njegovih ugostiteljskih objekata

Da se prema općinskim tvrtkama načelnik ponaša kao da su njegove privatne, pred kamerom Potrage posvjedočili su sami radnici.

Osebujni načelnik Kristijan Kapović već 17 godina suvereno vlada otokom Virom. Golem novac posuđuje mu vlasnik tvrtke koja radi poslove za tu općinu. 19 apartmana, vilu s bazenom i sedam garaža platio je znatno jeftinije nego je ta imovina bila procijenjena, zbog čega ima problema s Poreznom. 125 tisuća kuna na mjesec troši za rate kredita, a na godinu, sa strane, od drugih poslova, uprihodi više od pet milijuna kuna. Blizak je zagrebačkom gradonačelniku zbog čega ga zovu otočki Bandić, a desetke je puta zbog svojih poslova prijavljivan policiji, DORH-u i USKOK-u koji je prije nekoliko mjeseci podignuo jednu optužnicu.

“Mi ne možemo to riješiti zato što nemamo ovlasti. Zato što u hrvatskoj javnosti postoji jedna kriva percepcija koja nema veze s mozgom i nema veze s utemeljenjem u zakonu, a to je da su načelnici i gradonačelnici svemoćni”, ovako nam je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović odgovorio na pitanje zašto ne može spriječiti izlijevanje fekalija iz privatnih septičkih jama na polje u središtu otoka unatoč tome što općina u šest trgovačkih društava zapošljava više od 200 ljudi.

Prije nego što nastavimo, podsjetimo na samo neke od ovlasti općinskog načelnika. Bit će nam važne za nastavak ove priče.

ZAKON O LOKALNOJ I PODRUČNOJ (REGIONALNOJ) SAMOUPRAVI
Članak 48.

3. usmjerava djelovanje upravnih tijela jedinice lokalne samouprave u obavljanju poslova iz njihovog djelokruga te nadzire njihov rad.
4. upravlja nekretninama i pokretninama u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, kao i njezinim prihodima i rashodima
5. odlučuje o stjecanju i otuđivanju nekretnina i pokretnina jedinice lokalne samouprave 

Od “sela gubavaca” do “potemkinovih sela”

Otok i istoimena Općina Vir prije dvadesetak godina bili su sinonim za bespravnu gradnju, kaos i bezakonje. Arhitekt Jerko Rošin svojedobno je u jednoj izjavi otok nazvao ”selom gubavaca”. Danas je slika bitno drukčija. Iz Općine, kojoj je već 17 godina na čelu nezavisni Kristijan Kapović, dolaze informacije o blagostanju, velikom proračunu, dobrim plaćama, kvalitetnoj natalitetnoj politici. Bespravne gradnje više nema zahvaljujući Zakonu o legalizaciji, a ne nekom uvođenju reda na lokalnoj razini. No oporba i dio mještana sve te uspjehe nazivaju ”Potemkinovim selom” u režiji načelnika Kapovića, nekada perspektivnog SDP-ova kadra, danas čovjeka u bliskim odnosima sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a kojeg na vlasti održavaju vijećnici i HDZ-a i SDP-a.

“Kristijan Kapović ovu općinu ne vodi u dobrom smjeru. Uz veliki proračun koji je znao biti i 100 milijuna kuna, mi u Viru u 21. stoljeću nemamo ni vodu ni kanalizaciju, fekalijama zatrpavamo otok, nemamo društveni dom, nemamo osnovnu školu, niti hotela, ma ništa, a odrednica nam je turizam! Kako može biti turizam uza sve nedostatke?”, pita se vijećnica Općine Vir Jadranka Okreša.

“Na virskom polju nekada su tu bile plodne oranice. Trenutačno je to najveći deponij fekalija. Od nas zračne linije sto metara je plato na kojem se krca voda i hidranti. Mi imamo desetak bunara koji su potpuno neupotrebljivi i sve s polja završava u uvali Sapavac. Upitna je kakvoća mora za kupanje i napominjem: svi bunari su bakteriološki zatrovani i nisu ispravni čak ni za polijevanje”, rekao je Frane Vučetić iz Udruge “Vir bez podjela”.

Vodovod i kanalizacija grade se čak 17 godina i do danas je na mrežu spojeno samo dvadeset posto korisnika. Među tvrtkama koje su se javljale na natječaje naručitelja radova Vodovoda Vir, gotovo uvijek prolazi zadarska tvrtka Vodoinstalacija koja je odradila ili još radi poslove vrijednije od 130 milijuna kuna. Istodobno virski načelnik dobiva pozajmicu od tvrtke Lignum stanogradnja istoga vlasnika.

Ivan Jurjević je vlasnik te tvrtke. On je vlasnik i Lignum stanogradnje. Ta tvrtka posuđuje 100.000 eura načelniku Kapoviću, tako piše u imovinskoj kartici, što je i on sam potvrdio. Na pitanje smatra li on to korektnim Kapović je odgovorio: “Nije mi uobičajeno i u redu, ali ja se obitelji Jurjević poznajem i privatno, ne s Ivanom, već s njegovom djecom.”

Uistinu neobičan odgovor

Pitali smo načelnika slaže li se da je to korupcija, on je odgovorio: “Nije to korupcija. Sve je transparentno.”

Uistinu neobičan odgovor. Posebno jer tvrdi da mu je obitelj bogata i da sam zarađuje milijunske iznose, a mjesečno za kreditne obveze izdvaja oko 125.000 kuna. Jednako tako je neobično da jedna mala općina s nešto više od 4000 stanovnika u svom vlasništvu ima šest trgovačkih društava koja zapošljavaju više od 200 ljudi. Među njima i ona zaštitarska. Svakako posebnost koju nema nijedna druga općina u Hrvatskoj.

“Druge općine nemaju problema kao Vir, druge općine nemaju sigurnosnu situaciju kao Vir. Njihova je situacija jako loša zato što do grada Zadra ne postoji policijska postaja, što je totalno nenormalna situacija. Zaštitarska tvrtka ima policijske ovlasti. Imaju baš isključivo policijske ovlasti”, rekao je Kapović.

Zaštitarske tvrtke imaju jedan manji dio sličnih ovlasti kao policija, no ni blizu kako to Kapović predstavlja. Prema rečenom, čini se da na Viru vlada bezakonje: policija ne radi svoj posao pa je osnivanje nekakve privatne policije bilo neizbježno. Inače zaštitari te tvrtke osiguravaju i dva Kapovićeva koktel-bara. Navodno im za to plaća, no još nismo dobili vjerodostojnu dokumentaciju koja bi to potvrdila. Oporba i dio mještana optužuju ga da tvrtke koristi za svoje privatne poslove. Svjedočio nam je to i jedan od djelatnika općinske tvrtke “Vir održavanje” koji je želio ostati anoniman. Zbog zaštite identiteta zvat ćemo ga Stipe.

Na koktel-barovima godišnje uprihodi i do pet i pol milijuna kuna

“Prvo kada je on kupio Sunset, to je bilo prije nekoliko godina i u startu smo tamo bili par mjeseci u komadu. Pranje ležaljki, popravljanje krova, krečenje, farbanje unutra. Izbacivanje starog namještaja, sakupljanje smeća, a sve. U radno vrijeme, još smo čak subote morali raditi. To nam nitko ne prizna, ali subotom radiš i šutiš”, rekao je Stipe.

I nije samo rad u pitanju.

“Mi dobijemo nalog, u nalogu piše da to sve trebamo napraviti prema pravilu, dvije ruke, moramo pošmirglat i sve. To mi prođemo samo na brzinu jednu ruku, a ostatak boje se čuva da farbamo Vagabundo, farbamo Noštromo. To je sve ista boja, to je sve isto. Farbamo i krečimo privatno njegovu spavaću sobu”, rekao je Stipe.

Noštromo i Vagabundo imena su Kapovićevih koktel-barova na kojima godišnje uprihodi više od pet i pol milijuna kuna. Upravo zbog ovog što nam je Stipe ispričao Kapovića su prijavljivali policiji i DORH-u.

“Ako je istina što oni tvrde, zašto za taj teški kriminal nije podignuta prijava protiv mene? Predmete imam taksativno, oni su aktivni, nisu zaključeni, ono što narodski kažemo: stoje u ladici”, rekao je Kapović.

Odgovor nisam dobio jer je Kapović, kao i tijekom cijelog intervjua, kada nije imao adekvatan odgovor, krenuo druge optuživati za kriminal. I sada je umjesto odgovora pričao o tome da je bilo pet fizičkih napada na njega i njegovu obitelj, uključujući tri prijetnje smrću. Ističe da su mu palili imovinu i da ga sustav ne štiti. Za radove koje je također općinska tvrtka obavljala u jednom od njegovih kafića prijavljivan je USKOK-u. To nam je svjedočio drugi zaposlenik kojega zbog zaštite identiteta zovemo Ivo.

“Radio sam u Vagabundu, rušili smo šank i nosili to. Nije plaćao ništa. Išli smo u Split na USKOK, a isto kao da nismo bili. Tamo su nas ispitali, ali poslije ništa više. Od tada je prošlo pet godina”, rekao je Ivo.

Među desecima slučajeva, USKOK je podigao optužnicu u samo jednom. Terete Kapovića da je u rujnu 2015. naredio direktorima virskih tvrtki i ustanova da svakog radnog dana u njegovu kafiću moraju održavati koordinacijske sastanke. Nedolazak će se tretirati kao izostanak s posla, a kazna je otkaz.

“Cirka 20 predmeta za koje znamo da su oformljeni brojevi. Znamo za desetak predmeta koja su vodila općinska i županijska odvjetništva koji su predmete stavljali ad acta nakon što smo izvršili uvid. Rekli su da izvidi nisu završeni i da se tu radi o zlouporabi položaja i ovlasti, predmeti su iz ladice odvjetništva premješteni u ladice USKOK-a. USKOK-u pišemo i tražimo jesu li izvidi u tijeku, da nas obavijeste kad budu završeni, da želimo izvršiti uvid u predmete, međutim odgovora nema”, rekla je Vijećnica Općine Vir Okreša.

“Virski Bandić”

Zbog svega rečenog Jadranka, inače pravnica po struci, izgubila je povjerenje u pravosuđe. Kapović nam također nije dostavio tražene fakture za navedene poslove, već karticu kupaca svoga obrta iz koje su vidljive neke uplate. Vratimo se na trenutak apartmanima Sunset za koje su navodno radili radnici virskih poduzeća za radnog vremena. Njih je Kapović kupio 2015. godine kreditom poslovne banke u iznosu od 700.000 eura. Toliko je platio 19 apartmana, vilu s bazenom i 7 garaža. Banka ih je procijenila na milijun i 200 tisuća. No u to su se vrijeme apartmani prodavali za triput veću cijenu od one koju je platio Kapović.

“Ja moram reći da sam dobro prošao. Prvo rješenje je plaćeno na 700.000 eura. Ja sam dobio novo rješenje i nisam zadovoljan jer je zgrada precijenjena”, rekao je Kapović.

Kapovića zovu ”virski Bandić”. Ne samo zbog njihova prijateljstva zbog kojega je s Bandićem napustio SDP već i zbog gomilanja tvrtki u vlasništvu općine, zaposlenih u tim istim tvrtkama, načinu upravljanja. Kako su nam rekli, pravih projekata nema, no obećanja ne nedostaje.

Godine 2012. Kapović je obećao hotel, godinu kasnije kamp, a toga nema. Godine 2017. otvorio je jaslice, a one ni dan danas ne rade.

Kapovićeve službe nisu nam dostavile podatke ni o tvrtkama i građanima koji općini duguju oko tri i pol milijuna kuna. Samo dvije tvrtke i jedna fizička osoba duguju više od milijun i pol kuna. Poziva se na zaštitu osobnih podataka. Nije nam dostavio ni popis medija kojima na godinu plaća milijunske iznose iz proračuna. Na ponovno traženje obećao je dostaviti traženo, no do trenutka montiranja priloga nije stiglo. Njegovi politički protivnici i dio mještana ističu da je ovo samo dio njegovih nepodopština koje su prijavljivane nekoliko desetaka puta. Gospođa Okreša objašnjava otkuda dolazi tolika moć jednom općinskom načelniku.

“On se priklanja opcijama na vlasti, a tako je učinio i na zadnjim predsjedničkim izborima. Javno je na društvenoj mreži objavio listić i svoju osobnu uz jednog kandidata”, rekla je Okreša.

A kao i uvijek do sada, odabrao je – pobjedničku stranu.(RTL)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime