Kako i priliči 51. FDK Omiš 2017. započeti će sutra, 30.lipnja 2017. podizanjem svečane festivalske zastave uz izvedbu Omiške stine. Čast da podigne festivalski stijeg ove godine pripala je pjevaču koji se vjerojatno najviše puta penjao na omišku pozornicu, dugogodišnjem pjevaču klape Filip Dević, Branku Tomiću.
Uz prigodnu riječ Festival će otvoriti omiški gradonačelnik Ivo Tomasović. Novo vodstvo Festivala trudi se čvršće vezati klapsku pjesmu koncima tradicije. Povratak u iskonsku luku započet prošle godine nastavlja se i na 51. Festivalu. Tako je u duhu povratka iskonskom i tradicijskom pjevanju ove godine ukinuta „Večer popularnih obrada“, a Festival u svoj program vraća „Večer izvornih napjeva“. Istoimena večer već se održavala u razdoblju od 2001. do 2006. godine. Nanovo utemeljena večer ima neke novine. Obzirom da će se dio tih novina prvi put dogoditi na omiškoj pozornici u ovoj godini ona ima svojevrsni eksperimentalni karakter, a uspjeh i prihvaćanje od strane klapa i javnosti odrediti će njenu budućnost. Želja Festivala je potaknuti klape da šire svoj opus pjesama, a ne da se cijelu godinu, kako je čest slučaj, usredotoče na dvije-tri vježbajući ih do „savršenstva“, a time zapravo gubeći na onoj spontanosti koja je nekada krasila izvođače. Već je duži niz godina zamjetna težnja klapa da u svrhu što boljeg dojma pred stručnim sudom pjevaju napjeve i skladbe sa sve složenijim obradama. Na taj način zanemaruje se veliki broj jednostavnih, ali tako lijepih tradicijskih napjeva koji se niz godina uopće ne izvode. Klapski voditelji, posebice mlađi, često ni ne znaju za takve napjeve ili ih namjerno izbjegavaju misleći da ako ih njihove klape budu izvodile neće ostaviti dovoljno upečatljiv dojam pred stručnim sudom. Takav trend upravo je u suprotnosti s jednostavnim načinom pjevanja koji su baštinili naši prethodnici.

Zanimljivosti u pravilima Večeri izvornih napjeva su:

– u ovoj večeri mogu nastupati muške, ženske i mješovite klape

– klape moraju brojiti od četiri do šest članova

– klape pjevaju na jednom ili dva mikrofona koje se nalaze na istom stalku

– klape pjevaju isključivo a cappella tradicijske napjeve s unaprijed zadanog popisa od 50 napjeva

Obzirom da je ove godine karakter večeri eksperimentalan dodijeliti će se samo jedna nagrada publike.

U drugom dijelu večeri nastupiti će dječja klapa Tiha Luka iz Neuma i trostruki omiški pobjednik klapa Šufit iz Splita koja ove godine slavi svoj 25. rođendan. Na tri Festivalske večeri prvog vikenda na Trgu sv. Mihovila zamišljeno je da ambijent u kojem se klape i gledatelji nalaze bude donekle izmijenjen, sličan ambijentu kakav je bio prvih godina Festivala.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime