Poštovani,

Obraćam Vam se ovim putem kako bih Vam ukazala na svoju zabrinutost stanjem u mjestu u kojem sam odrasla, provela veći dio svog djetinjstva i u kojem želim svojoj djeci jednog dana omogućiti sretan i bezbrižan život

„Dobro došli u Promajnu, jedan od najsjajnijih turističkih bisera Dalmacije, u koji mnogi dolaze odmoriti se i obnoviti svoje zdravlje i životnu snagu.“ rečenica je koja stoji na službenim stranicama TZ-a Baške Vode. Ne znam kada ste zadnji put bili u Promajnoj, no Promajna je već duže vrijeme sve samo ne najsjajniji turistički biser. Svibanj je odmakao, a Promajna izgleda kao veliko gradilište. Zgrade niču na dnevnoj bazi a ovo malo proljetnih turista se pita ˝Pa gdje smo mi to došli?!˝. Turistička, ugostiteljska i kulturna ponuda u mjesta je nikakva, nepostojeća, ali Norvežani zato mogu pogledati šaroliku izložbu info-tabli investitora i izvođača radova. Ne znam za ostale, ali mene srce zaboli kad vidim ponašanje dotičnih prema mjestu u kojem sam provela neke od najbitnijijh i najboljih dana svog života. Od malog i simpatičnog dalmatinskog mista, koje je odisalo onim tradicionalnim, ribarskim šarmom, Promajna je postala parada neukusa i kiča; šljokice po balkonima, fast foodovi i bistroi u dvorištima obiteljskih kuća, tek su neke od stvari koje „bodu oči“. No, zanemarimo i sav taj nesklad, ono s čim se nikako ne mogu pomiriti je smeće; produženi vikend je bio prije tjedan dana, mjestom je šetao popriličan broj ljudi, kako turista tako i lokalnih stanovnika, a kontejneri ispred trgovine izgledali su u najmanju ruku strašno. Hrpa otpada, boca, kesa, građevinskog materijala, pokoja stolica i što već sve ne… Ok, kažem sebi: ˝vikend je, tek si stigla, nemoj odma mane svemu tražiti, pomalo..˝. Nakon dan, dva ponovno prolazim istom rutom i ništa se nije promjenilo, stanje je još gore, pa pomislim: „ma što  nemoj, ovo je grozno!“ i odlučim se napisati ovo pismo, u nadi da će Vas možda potaknuti da nešto promjenite.

Je li ovako u Vašim očima izgleda slika i prilika turističkog mjesta? Je li ovo taj produžetak sezone o kojem se masovno piše i priča? Zvala sam sve i svakoga u vezi otpada no nisam došla do rezultata, svi se ograđuju, nije njihov posao, kažu. Za naše malo misto kao da nikoga od vladajućih nije previše briga, a i ona tobože „briga“ kao što je ušminkavanje mula za početak sezone, daleko je od ičeg suvislog, a rezultat „uloženog truda“ u sanaciju grafita na glavnom mulu je takav, da je možda bolje da je grafit ostavljen, makar kao trag nečijih uvjerenja. Grafit je prebojan novom, snježno bijelom bojom a ostatak mula ostao je sivo-žut. Bijela boja preko znak je potpunog nerazmišljanja i nebrige, a naš mul sada izgleda lošije nego prije sanacije.

 Imamo mi još problema u Promajnoj; kao npr. prastara reklama na ulazu s magistrale, požutjela od sunca. Bilo bi divno kada bi dobili novu ljepši plakat, no možda ipak sa starom fotografijom na kojoj je manje zgrada, ili kako ih nazivaju „obiteljskih kuća“, a više zelenila. Potom, ražanj s janjcima u dječijem parkiću na „ribarskim feštama“ (!?) Čudi me da nitko od turista dosad nije pozvao policiju ili sanitarnu inspekciju, a opet, moguće je i da janjetina turiste niti ne dočeka, s obzirom da se barba s janjcima skupi prije službenog početka fešte. Ponekad se pitam prethodi li pastirsko jutro svakoj ribarskoj noći, pa bi sve ovo možda i imalo neki smisao, priču?

Da ne bude da je sve tako crno ima naše malo misto i dobrih, pozitivnih stvari ali eto ja ih se baš sada ne mogu sjetiti. Teško je filtrirati sve ove negativne koje predvladavaju i izvlačiti ispod površine zadnje izdisaje Promajne u kojoj sam ja odrasla, iako kad se potrudim, još je negdje u daljini nazirem, makar kao uspomenu.

Za kraj bih vas pozvala da dođete u Promajnu, uskoro Hoja Lero otvara pa da sjednemo na kavu ili čaj da se i sami uvjerite da je ovo o čemu pričam, tužna istina. Možda ja Vama ukažem na nešto, a možda i Vi meni.

Srdačan pozdrav!

Dora Puharić

1 KOMENTAR

  1. Draga Dora,slazem se u svemu na sto si ukazala ali ipak moram reci da nas nacelnik Josko Roscic i te kako brine za Promajnu.Svakim dano je to vidljivije,pogotovo sa magistrale.Josko je ulozio puno truda uz pomoc svog pobocnika Milana Granica-milicionera,da Promajna sad izgleda visja nego je duza i šira.Velike provizije koje su dobili za davanje lokacijskih dozvola mogu se mjeriti u milionima.Također veliku pomoc imaju ova dva komunisticka izdanka i u lokalnim,moralnim vertikalama tipa Mate majmun,Drazen žarkin koji tjelo i dušu daju za njihovu pobjedu na izborima!

    • oh gluposti stvarno li si beskonačna… Kakve veze ima ko je proda kome zemlju i čiji je red za gradnju, problem leži u izdavanju dozvola na proviziju za sve i svašta bez trunke razuma, empatije i vizije. Cili život slušan kako su Makarani krivi jer su prodali Makarsku, kad ti kakvi ingordo sinja zemlju pa pajdi u općini plati da ti ne izda građevinsku dozvolu šta možeš nego kruva gladan prodat didovinu za siću i promatrat gadarije šta slijede. Najlakše narod okrivit za stvari šta se samo i isključivo sistemski mogu riješit – ko piše zakone i ko ih provodi?!?!

  2. Sitit će se on Promajne kad dođu izbori pa tad svi glasajte za njega i njegove hajduke! Onda plačite i kukajte šta su Vam napravili od najperspektivnije općine u Državi! Tolerirajte bahatost, nepotizam i lopovluk neviđenih razmjera, ubijajte sami sebe i Vašu budućnost glasajući za ove bivše predsjednike socijalističke omladine, lažove, nemoralnike, špijune, egoiste, lupeže, korumpirane, bezobrazne Hune iz stranke koja se pretvorila u smrtonosni rak koji će nas sve satrat. Čoviku se sve sruši, čak i vira u Boga!

  3. Jadni vi i ležaljke ka se morate Roscicu uvlačiti u dupe a on miline dobio od zgrada u Promajni, zadovoljava vas time a vi tupsoni nikad to nećete ufercit u vašim praznim glavama

  4. Druže Galiću , di su završile uplate od komunalnog doprinosa za novoizgrađene zgrade , dali su i oni dobivali popuste , koliko ste dobili moglo je sve biti ko cviće u pitaru , ti nas predstavljaš u vijeću , položi račune.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime