“Otočni Sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka obraća Vam se temeljem kršenja Zakona o otocima.

Hrvatski su otoci prirodno bogatstvo koje, prema članku 52. Ustava RH, zajedno sa svojim nekretninama koje su od osobitog nacionalnog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značenja, predstavlja posebni interes Države i ima njezinu osobitu zaštitu. Sabor Republike Hrvatske je donio novi Zakon o otocima koji je stupio na snagu 29.12.2018. godine, a za njegovu primjenu u potpunosti bilo je potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku.

Nažalost moramo skrenuti pozornost na ne donošenje istih u zakonskom roku. Otočni sabor smatra da je Zakon o otocima donesen radi boljeg i kvalitetnijeg života na otocima. Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, otočani očekuju da se Zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru moraju provoditi pa tako i Zakon o otocima, stoga i traže odgovornost zbog ne provedbe istog.

Donošenjem Zakona otočani su očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima, posebno na otocima koji su Zakonom proglašeni otocima sa specifičnim položajem. Temeljem čl: 47 stava 2 nadzor nad provedbom Zakona o otocima nadležno je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje upravo ne provodi Zakon za koje je nadležno.

Ne možemo dozvoliti da kvaliteta života cca. 130 000 otočana ovise o osobama iz i uz Ministarstvo koje možda ne poznaju najbolje otočnu problematiku, kao ni probleme, potrebe i zahtjeve veoma specifičnih otočkih sredina, a svi znamo da se iz Zagreba ne vide Hrvatski otoci. Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, Otočni sabor traži od Vas da u okviru svojih nadležnosti utvrdite da li postoje valjani razlozi za gore navedeno stanje u provedbi Zakona o otocima.

Ako postoje valjani razlozi, molimo Vas da nas o tome izvijestite, kako bi mogli sa stajališta ljudskih i moralnih obveza spram otočana, pokrenuti daljnje aktivnosti u cilju provođenja Zakona o otocima. Također zahtijevamo da izvršite svoje obećanje o preseljenju Uprave za otoke na MORE”.

Vijeće Otočnog sabora

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime