Ovom prigodom tražimo žurne odgovore i žurno reagiranje sukladno situaciji s virusom COVID-19 koji nas je sve zajedno unesrećio, a vezno za upit našeg novinara urednika o slanju opomena privatnim poduzetnicima i upit o visini plaća djelatnika zavoda koji su pod izravnom ingerencijom Ministarstva, zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K i vas osobno kao premijera

Čitatelji i zainteresirani gospodarstvenici s područja Hercegovačko-neretvanske županije koji nam se svakodnevno javljaju s upitima oko opomena koje im šalje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ /K ostali su uskraćeni za odgovor Stožera civilne zaštite HNŽ/K.

Doktore znanosti Nevenko Herceg, to tako ne ide, niti se ovako ponaša prema građanima koji plaćaju poreze i pune proračun Županije kojoj ste na čelu. Ignoriranje upita novinara koji kroz svoju profesiju nastoje građanima predočiti pravodobne i relevantne informacije uz “zabijanje glave u pijesak” od strane Stožera, kako to nisu pitanja za Stožer CZ HNŽ/K i kako to nisu pitanja vezana uz krizu izazvanu Koronavirusom, jednostavno ne “drži vodu”. Naime, radi se o opomenama koje dobivaju gospodarstvenici od početka mjeseca travnja za obvezu uplate doprinosa zdravstvenog osiguranja, a time započinje zabrinutost građana i zaposlenika privatnih gospodarskih subjekata za ovjere zdravstvenih knjižica.

Novinar našeg portala, Vedran Vidučić je dva dana za redom slao upite za redovite tiskovne konferencije Stožera CZ HNŽ/K, na koje nismo dobili odgovor. Time su građani ostali uskraćeni za istinu, a napose zabrinuti gospodarstvenici s područja Hercegovačko-neretvanske županije. Novci poreznih obveznika uplaćenih u proračun, kao i vaša pozicija u vlasti koja proizilazi iz naroda i za narod obvezuju vas na transparentnost.

Podsjećanja radi, upiti kolege Vidučića glasili su kako slijedi:

15. travnja 2020. godine poslano na službenu adresu e-pošte Vlade HNŽ/K: vladahnž@tel.net.ba

Vedran Vidučić s portala www.mega-media.hr postavlja upit.

Na jednoj od prethodnih tiskovnih konferencija Stožera CZ HNŽ dobili smo odgovor od ZZO HNŽ/K kako je naplata doprinosa zdravstvenog osiguranja za mjesec ožujak obveza u punom iznosu i sukladna važećim propisima. S obzirom na situaciju s Koronavirusom postavljamo sljedeći upit za ZZO HNŽ:

„Misle li oni doprinijeti prevazilaženju ove teške situacije smanjenjem astronomskih plaća djelatnika Zavoda, a osobito samog Ravnatelja, njegovog pomoćnika i rukovoditelja ureda koji imaju veće plaće od resornog ministra i njegovih pomoćnika za koje znamo da su na prvoj crti obrane od virusa“?

Nakon neodgovorenog upita na tiskovnoj konferenciji kolega Vidučić je 16. travnja 2020. godine poslao sljedeći upit na istu adresu e-pošte.

S obzirom na situaciju s Koronavirusom koja pogađa kako privatne subjekte tako i one koji upravljaju novcem poreznih obveznika ponavljamo sljedeći upit na koji nismo dobili odgovor:

„Misli li ravnatelj ZZO HNŽ/K doprinijeti prevazilaženju ove teške situacije smanjenjem astronomskih plaća djelatnika Zavoda, a osobito samog ravnatelja, njegovog pomoćnika i rukovoditelja ureda koji imaju veće plaće od resornog ministra Zdravstva i njegovih pomoćnika za koje znamo da su na prvoj crti obrane od virusa“?

Napomena: ravnatelj ZZO HNŽ/K je do sada zamagljeno odgovorio na upit upućen Stožeru CZ HNŽ/K o ostvarenom višku sredstava Zavoda za koji nitko ni dan danas ne zna gdje je završio. Svakodnevno nam se javljaju Koronavirusom ugroženi gospodarstvenici s upitima o odgovornima koji upravljaju i „njihovim“ novcima, koje mahom u proračun uplaćuju privatni poduzetnici.

Kao prilog upitu kolega Vidučić je dostavio Opomenu o neizmirenim obvezama privatnom gospodarskom subjektu u doba pandemije COVID -19 u HNŽ/K.

Otvorenim pismom zahtijevamo osudu neodgovornog ponašanja i „prebacivanje loptice“ na druge adrese. Jednako tako tražimo osudu ponašanja ravnatelja ZZO HNŽ/K koji putem svojih ureda šalje opomene poduzetnicima, kojima je kako i sami znate u ovo vrijeme nesreće uskraćeno pravo na rad i kojima su drastično ili u potpunosti smanjeni prihodi, a Zavod im se obraća sa prijetnjama i mogućim uskraćivanjem zdravstvenog osiguranja za zaposlenike.

Kao što ste i sami u priopćenju od 17. travnja 2020. godine kazali, pojava Koronavirusa drastično je promijenila naše živote i svakodnevne navike. Naveli ste kako je uspostavljen sustav kriznog komuniciranja u kojem građani nisu ostavljeni sami sebi, što odnos prema našem novinaru i njegovim ponovljenim upitima demantira. Kako biste potkrijepili navode iz priopćenja u kojem kažete da Vaš tim radi svoj posao kao primjer drugima u državi, imate prigodu to potvrditi odgovorima na pitanja koja slijede:

1.         Zašto Stožer CZ HNŽ/K ne traži odgovore od ZZO HNŽ i njegova ravnatelja na upite našeg novinara?

2.         Je li Stožer CZ HNŽ/K servis građana ili povlaštenih i ravnatelja koji danas čine nedodirljive?

3.         Zašto se ravnatelj ZZO HNŽ/K ne oglašava povodom našeg upita, ili se bar ugleda na odluku ZZO Tuzlanskog kantona vezano za zdravstveno osiguranje?

4.         Tražimo od vas kao predsjednika Vlade HNŽ/K odgovor kojim pravnim temeljem ravnatelj ZZO HNŽ/K obnaša sadašnju dužnost?

5.         Kako je isti iz V.D. ravnatelja izbrisao prefiks vršitelj dužnosti i potpisuje se kao ravnatelj ZZO HNŽ/K?

6.         Kada, kojom odlukom i koje za to nadležno tijelo je potvrdilo Radu Bošnjaka za ravnatelja ZZO HNŽ/K?

7.         Gdje se nalazi zakonsko, ekonomsko, ako hoćete i moralno utemeljenje za činjenicu da ravnatelj ZZO HNŽ/K, njegov pomoćnik i rukovoditelji ureda imaju veće plaće od Vas kao premijera Vlade, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi i njegovih pomoćnika u županiji? Te bi plaće bile opravdane kad bi se radilo o privatnim poduzećima koja ostvaruju dobit, ali kako se radi o Zavodu koji je na proračunu županije, kojega financiraju svi građani ove županije nema osnova da plaće u ZZO HNŽ/K budu veće od ministarskih.

8.         Slažete li se s našom opservacijom?

Od vas premijeru Herceg, kao izravno odgovorne osobe u Stožeru CZ i u Vladi HNŽ/K pred svekolikom javnošću, tražimo jasne, precizne i na zakonu utemeljene odgovore putem ovog Otvorenog pisma.

Uredništvo portala www.mega-media.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime