Saborski zastupnik Ivan Pernar (Abeceda demokracije) u nastavku rasprave o državnom proračunu za 2017. zatražio je u subotu nešto prije ponoći stanku u Saboru želeći ukazati na, kako je kazao, sramotan rad Hrvatskog sabora.

“Želim ukazati na pogubnu praksu da zakonski prijedlozi dolaze u pola noći, u gluho doba noći. Do kada mi moramo biti budni?”, upitao je Pernar nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba zastupnika Živog zida.

Pernaru je zasmetalo što je zakonski prijedlog o izvršenju državnog proračuna za 2017. godinu, koji je sastavni dio poračuna, na dnevni red došao iza 23 sata, te što predstavnik predlagatelja, ministar financija Zdravko Marić, nije obrazložio taj zakonski prijedlog.

Pernar je kazao kako je bilo zastupnika koji su se prijavili za raspravu, ali da su odustali jer nisu znali da će večeras ta točka doći na dnevni red, ocijenivši da je to i bila namjera predlagatelja.

Iznervirani potpredsjednik Sabora Željko Reiner odgovorio je da su zastupnici u Sabornici u ponoć jer ih Pernar “vuče za nos”. “Vi ste nas vukli za nos i u tom uživali”, kazao je.

Nakon toga je ministar financija Zdravko Marić ipak predstavio prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna za 2017.

Riječ je o zakonu kojima se uređuju prihodi, primici, rashodi i izdaci državnog proračuna za 2017. i njegovo izvršavanje, opseg zaduživanja i jamstava države, upravljanje javnim dugom, te financijskom i nefinancijskom imovinom, poticajne mjere u gospodarstvu i druga pitanja vezana za izvršenje proračuna, kazao je Marić, dodavši da je taj prijedlog iznio već u subotu ujutro i da nikome ništa ne želi podvaliti.

Nešto ranije tijekom večeri, Reiner je Pernaru rekao da je ‘dosta tih svinjarija’ kada ga je uočio kako u saborskim klupama jede pizzu, piše Jutarnji list.

U jednom je trenutku tajnik plenarne sjednice tijekom Pernarova izlaganja dobacio rečenicu ‘Ti si luđak’, nakon čega ga je Pernar napao, no tajnik se branio da nije izrekao uvredu.

Kako piše Index.hr, dok je Pernar tijekom svog govora pokušavao pronaći neki podatak u papirima, Ivan Bukarica se iza njega podsmjehivao, mahao glavom, a onda ispod glasa rekao “Ma daj. Ma molim te, ma ti si luđak. Ti si luđak”. Međutim, Pernar ga je ipak čuo te je ponovio njegove riječi. Bukarica je gestikulirao da nije, a u pozadini se čuo i ministar financija Zdravko Marić kako govori “Ne, ne, nije to rekao”.

Iako ga je uvrijedio, Pernar je ostao smiren te je s govornice prokomentirao: “Evo vidite, dame i gospodo, to je način na koji se stručne službe u saboru odnose prema zastupnicima.”

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime