Treća po redu disciplina na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Limassolu na Cipru bila je FIM ili povlačenje po konopu, još jedna disciplina u kojoj je hrvatska reprezentacija uvijek opasna te je i ovaj put opravdala naziv favorita

Prije točno godinu dana Petar Klovar se tom disciplinom etablirao kao jedan od najvećih u povijesti kada je zaronio najdublji zaron na svijetu od 132 metra i postao svjetski prvak. Od onda se vlasnik rekorda promijenio prije dva mjeseca kada je Alexey Molchanov pomakao to na 133 metra, međutim Klovar je jučerašnjim nastupom vratio rekord u Hrvatsku na 135 metara, što je i najdublji zaron svjetskog prvenstva i naravno dovoljan za još jednu titulu svjetskog prvaka.

„Mnogi su rekli da će to biti rutinski zaron s obzirom da sam na treningu u Roatanu ronio 140 metara ove godine, međutim, uvjeti na  Karibima su gotovo idealni, dok na Cipru mogu biti izazovni, a svako svjetsko prvenstvo je samo po sebi posebno i teško se uspoređuje s treningom. Na kraju je zaron prošao točno po planu, ali svakako je zahtijevao puni fokus na zadatak. Tako duboki zaroni uvijek su teški, koliko god bili sigurni u sebe i dobro isplanirani. Jučer je čak bilo i nešto kurenta, što je inače bilo nezamjetno do sada na natjecanju, što dodatno otežava zaron, a i površina se malo rashladila što se itekako osjeti na pripremi u 0.3 mm odijelu. Međutim Mediteran ima tu neku posebnost i romantiku dok se upada u taj mrak i uvijek je lijepo tu napraviti dobar zaron, a ove godine je organizacija natjecanja odlična i vrlo je komotno za sportaše. Obranio sam svoja dva zlata što je bio cilj, tako da sada mogu već mislima biti u odmoru i edukacijama za ribolovce koje slijede u Listopadu na Lastovu.“ – Petar Klovar

No Hrvatska ima i druge snažne adute u ovoj disciplini pa je tako Sanda Delija, kojoj je isto ovo prva disciplina najavila svjetski rekord za žene koji iznosi 103 metra, međutim zbog problema s kompenzacijom ranije se okrenula i prepustila prvo mjesto Mađarici Korok te se našla na trećem sa brončanom medaljom. Za potpuni uspjeh kao i u CNF disciplini pobrinuo se Vitomir Maričić koji je zaronom na 124 metra stao na drugo mjesto te je Hrvatska i u ovoj disciplini osvojila 3 medalja i učvrstila svoju poziciju najtrofejnije reprezentacije ove godine. Iza Klovara i Maričića na trećem mjestu našao se Francuz Aulach sa 116 metara, dok je naš predstavnih Donat Faraguna ostvario osobni rekord sa 75 metara te se polako približava dvojcu Klovar-Maričić koji dominiraju prvenstvom.

Očekuje nas još jedna disciplina, CWT ili ronjenje monoperajom u kojoj će zbog najave lošeg vremena biti uzbudljivo, a odlučivati će se i o ukupnom pobjedniku svjetskog prvenstva. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime