Na adresu redakcije portala Megamedia pristiglo je pismo Mate Buterina, vikendaša s otoka Vira koje prenosimo u cijelosti uz napomenu da za navode u pismu Uredništvo ne odgovara

“Svi mediji, tiskovni i elektronički, prošli tjedan su se bavili načelnikom općine Vir Kristijanom Kapovićem zbog blokiranja  Virskog mosta pri čemu je ponosno izjavio da je to naredio osobno zato jer ne funkcionira pravna država. Međutim, mediji nisu otkrili da je razlog te blokade izgradnja benzinske pumpe u općini Vir  jer on je namjeravao osigurati takvu investiciju za sebe osobno. Očito, on ne zna da načelo pravne države postoji samo u anglosaksonskom pravu, ali svi političari umočeni u neke nezakonite radnje u Hrvatskoj se pozivaju na pravnu državu koju promiče komunistički pravnik Mesić.

Načelnik sigurno nije poštivao zakon, ali veliko je pitanje ako će zbog toga odgovarati. Njemu se klanjaju zadarska policija, državno odvjetništvo i mnogi sudci, a puku je jedino preostalo da šuti i čeka njegovu milost jer on je gazda u svim zadarskim institucijama i medijima.

Čudne su to riječi čovjeka koji ima plaću oko 13 tisuća kuna, a njegova mjesečna rata za kredite iznosi više od 17 tisuća EURA. Kakav nesklad! Kako načelnik plaća toliko veliku ratu kredita sa takvom plaćom je pitanje koje često postavljaju vikendaši Vira? Funkcionira li Porezna uprava u Hrvatskoj nad kojom nadležnost ima Ministarstvo financija koje je o njegovom manipuliranju općinskim proračunom više puta informirano?

Zar Porezna uprava u ovom slučaju nije trebala provjeriti njegove prihode i rashode jer razlika od njegove plaće i mjesečne kreditne rate je neobično velika, a to bi u svakoj uređenoj i demokratskoj državi bio znak za uzbunu u Poreznoj upravi. To bi također postala glavna medijska tema, ali, očigledno, nije tako u ”demokratskoj” Hrvatskoj.

Ne ukazuje li nam ovaj slučaj na korupciju, ne samo u državnim institucijama nego i u medijima, jer manipulacije i ponašanje načelnika Kapovića nikada ih nije zanimalo, mada su o svemu bile informirane sve institucije i svi mediji. Umjesto da policija istražuje i otkriva njegova kršenja zakona, mediji ga za općinski novac promiču tako da je njegova slika preplavila sve lokalne i regionalne medije, a ponekad i državne. 

Meni kao vikendašu općine Vir, uopće nije jasno zašto se načelnik tijekom godine  pojavljuje u općini samo na sjednicama Općinskog vijeća, a preko ljeta uzima godišnji odmor? Ovo mi pokazuje da nam ne trebaju profesionalni načelnici u općinama niti nam trebaju profesionalni lokalni političari koji su plaćeni mjesečno za 5-6 sjednica godišnje, a ujedno su zaposleni u općinskim poduzećima ili su u NO općinskih poduzeća. Virski političari često imaju privatna poduzeća koja dobivaju i ugovaraju poslove sa općinom uz blagoslov načelnika Kapovića.

Međutim, načelnik živi u Zadru, vozi skupo općinsko auto gotovo 12 godina bez da plaća osiguranje, benzin ili popravak, a općina čak plaća i šofera koji je trenutno na bolovanju. Koristi također općinski mobitel u privatne svrhe. Zar i ovo nije korupcija?

U Viru se radi o klasičnom sukobu interesa koji se u uređenim državama strogo kažnjava i tretira se kao kazneno djelo. Plaćeni političari ne smiju imati privatna poduzeća koja rade sa općinom ili ovise o općinskim zakonima. Da bi imali svoja poduzeća u općini u kojoj su vijećnici, općinski političari moraju biti politički volonteri, a odluke o općinskim poslovima donose nezavisni općinski administratori prema zakonima. U ovakvom političkom sustavu odluke donose korumpirani načelnici.

Međutim, u Hrvatskoj političari svoje poduzeće samo daju na upravljanje nekom odvjetničkom društvu ili rodbini i donose zakone koje promiču interese njihovog poduzeća. Dakle, oni donose zakone, a zakoni su izvor korupcije u svakom državnom poduzeću jer lokalni političari su najviše neobrazovani, primitivni, oportuni, nemoralni  i korumpirani. 

Sve pokazuje da još uvijek živimo u komunističkom samoupravljanju jer općine i manji gradovi i dalje osnivaju svoja poduzeća koje nadziru neobrazovani i oportuni vijećnici. Zašto naša Vlada priča o razvoju malog poduzetništva ako ga sama sputava preko državnih, gradskih i općinskih poduzeća? Preko takvih poduzeća i udruga se pljačka proračun države, gradova i općina te kupuju izbori, ali Ministarstvo državne uprave i dalje donosi komunističke samoupravne zakone. Ministre Kuščeviću je li te sram?

U Hrvatskoj sukob interesa je aktualan samo ako političar daje povjerenje svojoj rodbini mada je ta rodbina kvalificirana za imenovanu funkciju. Zar na neku funkciju nije bolje postaviti kvalificiranog rođaka nego li nekvalificiranog političara?

Izgleda da načelnik Kapović kontrolira sve institucije i medije na lokalnoj razini, a možda i na državnoj, o čemu drugom prigodom uskoro. Mediji mu pišu hvalospjeve preuzimajući tekstove iz Virskog lista u kojem je jedini novinar i fotograf Kažimir Škrbić koji ga ujedno i uređuje. Što je u tom Listu interesantno za čitatelje izvan otoka Vira kada takve tekstove prenosi Zadarski List i Slobodna Dalmacija? 

Kome služe općinski mediji ako ne informiraju birače o prihodima i rashodima općine jer to jedino zanima porezne obveznike. Njih također zanima kako se troši njihov novac te koliko košta infrastruktura koja u općini Vir nedostaje. O tome nikad ne piše Virski list pa se pučanstvo pita kakva je svrha njegovog postojanja. U tom Listu se samo hvali načelnik i njegovi vijećnici, općinska poduzeća te udruge koje žive na grbači općine Vir.

No, po objavama tih tekstova u dva navedena dnevnika u početku se moglo zaključiti da se radi o plaćenim oglasima jer nije bilo navedeno ime autora. Tek odnedavna kao novinar u  ta dva dnevnika se pojavljuje gospodin Škrbić nakon što su urednici upozoreni da se radi o plaćenim oglasima za koje u općina nema račune. Dakle, radi se o uređivačkoj novinarskoj korupciji i time bi se trebale pozabaviti državne institucije, posebice Porezna uprava, jer sve ukazuje na korupciju u medijima.

U čemu je onda problem sa benzinskom pumpom na otoku Viru? Sigurno nije u Prostornom planu koji ne postoji nigdje drugdje nego u načelnikovoj glavi, a preko tog PP ucjenjuje vlasnike zemljišta i buduće investitore. Na to je ukazao osobno načelnik Kapović kad je javno izjavio koliko će novca zaraditi budući vlasnik pumpne stanice. Za svakog normalnog načelnika, otvaranje benzinske pumpe u općini je uspjeh, ali ne i za načelnika Kapovića. Zašto? Zato jer je on osobno planirao izgraditi benzinsku pumpu na otoku Viru, ali su ga ovi investitori preduhitrili. To znaju mnogi Virani, ali mediji šire priče utemeljene na načelnikovim lažima. Tako je to kad konobar tumači zakone?

Jednom prigodom je na zadarskoj televiziji VOX načelnik Kapović izjavio da su mu roditelji vrijedni 15 milijuna EURA i da su taj novac zaradili u Njemačkoj samo da pokaže kako on nije ušao u politiku zbog novca, za što su ga neki optuživali. No, nije rekao da su mu roditelji radili u Njemačkoj 5-6 godina prije nego su se vratili u Vir i volio bih upoznati barem jednog Hrvata iz Njemačke koji je u tako kratkom vremenu zaradio 15 milijuna EURA?

To je bila servirana laž javnosti jer njegov otac Davor Kapović je opljačkao virske vikendaše za više od od 23 milijuna EURA kad je bio predsjednik MZ Vir. To mogu potvrditi svi živi vikendaši. Tako je Davor Kapović stekao svoje bogatstvo u Njemačkoj i zbog toga je sina Kristijana gurnuo u virsku politiku, nadajući se dobrom ulovu, što se na koncu i dogodilo. I USKOK i ŽDO u Zadru dobili su cijelu dokumentaciji o pljački Davora Kapovića, ali njih to nije zanimalo. Još jednom: Zašto? U kakvoj državi mi živimo?”

Mate Buterin
(FOTO:kalelargainfo.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime