Naš čitatelj s otoka Vira, Srećko Radović, poslao je pismo s molbom da isto objavimo, a što je napisao, pročitajte u nastavku

Toliko hvalospjeva je bilo napisano ili izrečeno preko tiskovnih i elektronskih medija o bivšem načelniku općine Vir,  a danas je kristalno jasno tko je on i tko su oni koji su ih pisali te oni koji su ga pozivali i predstavljali na televiziji. Za njih su bili važniji njihovi osobni probitci nego narod sa kojim je upravljao, što je protivno načelima dobrog  novinarstava.

Neupućeni građani mogu pomisliti da se radilo o čudotvorcu, ali ako danas analiziramo njegova djela, vidjet ćemo da je on obični pohlepni i osvetoljubiv oportunist koji je do kraja uništio otok Vir. On na svoje birače gleda sa prezirom, ali ako u moćnim ljudima vidi dobru prigodu, onda postaje umiljato janje i dobri sluga dok ih na kraju ne prevari. Ne pada voće daleko od stabla, a valjda je to sudbina virske politike. Od spajanja otoka mostom 1976. godine, u Viru je sve podešeno pljački građana – prevarom i ucjenama.

Danas je bivši načelnik savjetnik novom načelniku kojeg je on postavio, jer zbog sudske presude na izborima nije mogao sudjelovati, pa razuman čovjek se mora upitati zašto mu je on savjetnik? Zašto bi njegov kandidat za načelnika bio njegov poslušnik? To nam otkriva koliko je sposoban bivši načelnik kad ne može naći egzistenciju izvan politike. Razuman čovjek se također pita zašto predsjednik Općinskog vijeća ne daje ostavku ako je izgubio većinu i ako je sve čisto u poslovanju općine? Izgleda da ga sprečava bivši načelnik jer mu treba još vremena da prikrije neke protuzakonite radnje, ali nisam siguran da je za to sposoban jer za to treba zdrav razum i znanje.

Koji načelnik općine osniva svoj tiskovni medij u kojem mu njegov novinar i urednik kao vjerni sluga piše hvalospjeve, a on ih nudi  dnevnim novinama kao reklamu na teret općine Vir, ali građani preko tog medija nikada nisu dobili informaciju kako se troši njihov novac. Građani samo dobivaju informacije koliko je općina Vir investirala u infrastrukturu, ali sve te investicije nisu investicije općine Vir nego RH. Što se dogodilo sa općinskim novcem? Gdje je nestao?

Koja općina ima poduzeće za tiskovine, vodovod, čistoću, sigurnost, turizam, graditeljstvo i holding osim općine Vir? Zar u kapitalizmu te usluge ne bi trebala vršiti privatna poduzeća uz dosta manju cijenu?  

To se lako može dokazati, ali u tim investicijama su se događali i čudni poslovi u suradnji sa bivšim ministrom Kalmetom. No, nije jasno kako se jedan komunist može politički slagati sa ”okorjelim” hadezeovcem. Očito, može. U pitanju su bili vodovod, kanalizacija i renoviranje državne ceste. O tome bi brigu trebali preuzeti DORH i USKOK, ali oni nikad nisu reagirali na kaznene prijave već su bivšeg načelnika samo informirali o podnositeljima tih kaznenih prijava tako da je tim ljudima činio još veće zlo.

Sve što je općina Vir izgradila u Viru je nasipavanje prirodne obale i gradnja cesta i šetnica na nestručno izvedenim nasipima, ali birači ne znaju koliko je to koštalo. Na plažama se ubacivao tucanik u more umjesto da se koristi drvo i sačuva prirodna obala. Ceste uz more su se gradile da bi njegovim biračima osigurao direktan pristup u dvorište autom. Komu je trebalo asfaltiranje ceste prema polju i prirodnoj i autohtonoj šumi – crniki, dok mnogo ulica u naseljima uopće nije asfaltirano a la  općina Vir, a tako je uništena mogućnost korištenja jednog virskog polja jer tamo se dolaze kupati turisti i voze do mora preko privatnog zemljišta jer nema označenih puteva. Isto se dogodilo sa jednim drugim virskim poljem gdje su izgrađene kuće uz blagoslov općine. Što rade općinski redari?

Zašto se ovo događa diljem Dalmacije i Istre kriv je Sabor jer je donio zakone koji omogućuju uništenje prirodne obale i prostora jer uvjet gradnje nije urbanizacija prostora. Ako se gradi bez urbaniziranja prostora sa više različitih zona, onda  dolazi do uništenja prostora. U Viru imamo dvije zone – gusto i rijetko izgrađene građevinske zone, te jednu turističku zonu koje su virtualne i lako se mijenjaju, za što postoje dokazi. Na prostoru na kojem su se rušile kuće, danas su izgrađeni novi objekti. Tko je to dozvolio? Na  gradilištima od 200.00 metara kvadratnih u gustoj građevinskoj zoni, građeni su turistički apartmani u objektima sa dva kata i prizemljem bez prostora za parkiranje auta, a maksimalne širine ulice od 4.00 metra. Čemu je služila turistička zona ako u njoj nije izgrađen ni jedan apartman?

Nije teško pogoditi tko je kupovao ta gradilišta prije donošenja Prostornog plana općine Vir kojeg je potpisala ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje zadarske županije Nives Kozulić. Uništenju otoka Vira  je također  kumovala ministrica Anka Mrak Taritaš koja je legalizirala sve objekte bez urbanističkog plana. Obe su arhitektice pa se pitam gdje se izgubila stručnost?

Što je cilj urbanizacije? Glavni cilj urbanizacije je planiranje gradilišta i ulica sa nogostupima u građevinskoj zoni  čije veličine propisuje prostorni plan, a prostornim planom se definiraju prometnice do svake građevinske zone. Isto tako se definira udaljenost objekata od glavnih prometnica zbog njihovog mogućeg širenja. Prometnice u Viru su se mogle riješiti prije legalizacije, a danas je to nemoguće. Dakle, otok Vir su do kraja uništili bivši predsjednici MZ Vir i načelnici općine Vir, te ministrica Anka Mrak Taritaš  i ravnateljica Nives Kozulić. Oni su od općine Vir stvorili slam u kojoj ljetuje hrvatska sirotinja i siromašni turisti.

Općina Vir treba novu vlast koja će brinuti o funkcionalnosti prometnica otoka sa novim uređenim plažama i glavnim uređenim centrom u starom naselju Vira koji je u posljednjih godina totalno zanemaren i zapušten. Viru treba voda za sve objekte i kanalizacija sa svim potrebnim uređajima za obradu fekalija. Virom trebaju upravljati ljudi koji vole otok i kojima vlast nije sredstvo bogaćenja nego sredstvo ponosa.

Srećko Radović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime