Hrvatski premijer Andrej Plenković, potpuno neočekivano, odlučio je na sam Badnjak dati izjavu za medije. Po samom terminu održavanja konferencije dalo se naslutiti da je nešto važno, a Plenković je odmah u startu otkrio o čemu se radi – Hrvatska je izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL, piše Jutarnji list.

– Donijeli smo političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Republike Hrvatske. Kao što sam nekoliko puta isticao, razmatrali smo najbolje opcije za budućnost INA-e. I u kontekstu strateškog interesa, ali i u energentskom smislu. Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i bez da se poveća javni dug Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsjednica RH i predsjednik Sabora – rekao je Plenković dodavši da je od pravnog tima RH dobio obavijest da je sud u Ženevi odbacio dokazne materijale RH.

– Arbitražni sud je rekao da dokazi nisu dovoljni da se dokaže da je kupnja INA-e bila plod koruptivnih aktivnosti. Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i raspolažemo sve opcije kako bi osporili odluku arbitražnog suda.

U zaključku je rekao:

– Odluka je donesena u najboljem interesu RH i, uvjeren sam, najboljem interesu INA-e kao naše strateške naftne kompanije.

Koliko će to koštati Plenković nije objavio, ali je dodao:

– Otkup će se odvijati prema modelu koji smo već razdradili, a koji je financijski održiv i neće povećati javni dug Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime