Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac i preživjele zatočenice i zatočenike logora, održana je u nedjelju u Spomen-području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u nazočnosti obitelji žrtava i najviših predstavnika hrvatskih vlasti, predvođenih predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem

U prigodnom programu sudionici komemoracije prošli su u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac do Spomenika Cvijet Bogdana Bogdanovića, gdje su vijence i cvijeće položile obitelji žrtava, predstavnici hrvatskih državnih vlasti, predstavnici brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, kao i predstavnici županija, gradova i općine te niza institucija i udruga.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Plenkovića na državnoj komemoraciji sudjelovali su potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Komemoraciji je također nazočio i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je bio i na onoj prije dva dana, kad su udruge manjina i antifašista organizirale sjećanje na proboj iz logora u Jasenovcu. 

Ovogodišnja komemoracija za žrtve logora Jasenovac nije uključivala obraćanja dužnosnika ni političara, nego su dramski umjetnici interpretirali dijelove svjedočanstava nekadašnjih zatočenika jasenovačkog logora, Helene Pachl Mandić i Erwina Millera, a Zbor HNK izveo je prigodan glazbeni program.

Danas moramo raditi na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja

U izjavi novinarima predsjednik vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako su danas komemoracijom u Jasenovcu došli izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, svim logorašima i da osude zločin i režim u kojem su postojali takvi logori.

“Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac svim logorašima, onima koji su prije 74 godine u mjesecu travnju ostvarili proboj, kada ih je, nažalost, puno poginulo”, kazao je premijer Plenković.

“Još jednom smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori i da kažemo kako danas moramo raditi na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja i na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, osobito iz Drugog svjetskog rata”, naglasio je predsjednik vlade Plenković.

Stoga, dodao je, drago mi je da smo u međuvremenu iznjedrili novi kurikul povijesti koji je dobro prihvaćen iz svih svjetonazora, stručne, ali i političke javnosti.

Premijer je izrazio žaljenje što danas nije bila jedinstvena komemoracija i podsjetio da je datum današnje službene komemoracije odredio ponajviše Savjet Spomen-područja Jasenovac, u kojem su i predstavnici manjina.(Index)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime