Prošlo je sada 55 dana od ruske invazije na Ukrajinu, ja sam poslao pismo predsjedniku za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost još 24. veljače. Odgovora nema, rekao je

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu će 40 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu sjednicu, koja će potrajati do sredine srpnja.

‘Puno Vas jasnije vidim bez dva pleksiglasa, puno je ugodniji pogled sada’, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku 11. sjednice, osvrnuvši se na ukidanje epidemioloških mjera.

Saborske zastupnike do ljeta očekuje vrlo intenzivan rad, jer na utvrđenom dnevnom redu više od 140 točaka, gotovo polovicu predložila je oporba, a brojna su i izvješća raznih tijela. Sasvim je izvjesno da će se dnevni red tijekom zasjedanja još dopunjavati. I na početku sjednice dopunjen je sa devet novih točaka. Uz ‘aktualno prijepodne’, koje se održava na početku svake nove sjednice, Sabor će u srijedu raspraviti i premijerova izvješća o sastancima Europskog vijeća.

Hrvoje Zekanović premijera Andreja Plenkovića pitao je za inicijativu generala za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Rekao je da to i nije inicijativa generala, “već gospodina s Pantovčaka, kojeg možemo zvati i glasnogovornikom Kremlja”.

“Jedan od potpisnika je i admiral Davor Domazet Lošo, glavni zagovornik sličnih teorija kao i Milanović. U posljednje vrjeme pokušava relativizirati rusku agresiju, a slično je govorio i o borbi protiv pandemije. Sad znamo da je sve bilo financirano ruskim novcem”, ustvrdio je Zekanović.

Plenković mu je rekao da je HDZ – protiv.

“To smo rekli vrlo jasno. Neki dan je ova propala ekipa koja je vodila Split godinu dana, govorila o aluziji o smokvinom listu. Ovo ovdje je krošnja listova, ničim izazvana, na štetu onih koji su potpisali ovaj apel. Mislim da je to velika slabost. Slabost za pravnog zastupnika i obitelj, a najviše za onoga koji šuti sve ovo vrijeme i čeka da vidi što ćemo mi svi o tome kazati.

On jedini po Ustavu ima pravo davati pomilovanja, iako je u kampanji govorio da neće dati nijedno. Na čekanju je 274-275 sličnih zahtjeva jer nije odgovorio ni na jedno. To je krošnja listova i nepotrebno uvlačenje heroja Domovinskog rata u jednu temu koja dijeli društvo i to se već sada vidi u hrvatskom biću”, odvratio je Plenković.

Kaže da je Hrvatska dosad vidjela puno orkestriranih akcija, a ovo je jedna od njih.

“A ova vaša opaska o glasnogovorniku Kremlja je vrlo zanimljiva. Prošlo je sada 55 ili 56 dana od ruske invazije na Ukrajinu, ja sam poslao pismo predsjedniku za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost još 24. veljače, na dan kad su se dogodile tektonske promjene za europski kontinent. Odgovora nema. Mi smo valjda jedina članica EU koja ima Vijeće za nacionalnu sigurnost, a da se u 55 dana još nismo sastali.

Šteta koja nam je pričinjena nekim izjavama se potvrdila. Nema sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, a pitanje je hoće li ga i biti. Oni koji nam čine štetu nek se zapitaju jesu li za to dobili mandat”, zaključio je Plenković. (Novi list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime