Marija Vučković u ime HDZ-a Grada Ploča poslala je medijima priopćenje vezano uz problematiku Doma zdravlja Ploče koje prenosimo u cijelosti

„Istina o reakcijama lokalne i područne samouprave nakon obavijesti o problemima Doma zdravlja Ploče

Ovo priopćenje počet ćemo zahvalom svim zaposlenicima Doma zdravlja Ploče koji godinama uredno i odgovorno obavljaju svoj plemeniti posao, na dobrobit svih građana Ploča. Zatim ćemo istaknuti kako problemi financiranja potrebnih investicija i tekućih troškova te osiguranja potrebnog medicinskog kadra nisu ništa novo. Nikad ih  nismo rješavali bukom i optužbama, pa nećemo ni sada.

Svakako je naša dužnost kao odgovorne političke organizacije naše sugrađane izvijestiti potpuno i činjenično utemeljeno o zbivanjima o kojima su bili izvještavani posljednjih mjesec dana, nerijetko pompozno i netočno.

Problemi s potrebnom stručnom spremom za voditelja laboratorija za kojeg je, prema nadležnom podzakonskom aktu, potrebno imati završen sveučilišni diplomski studij ili magisterij medicinske biokemije nisu od jučer. Mnogo puta smo se s njima suočavali, iznalazili privremena rješenja s Hrvatskom komorom medicinskih biokemičara i Ministarstvom zdravstva, uz trajne objave natječaja na koji se, kao i u mnogim drugim sredinama nitko nije dugo vremena javio, jer je riječ o izrazito deficitarnom medicinskom kadru. Svakako ćemo se i dalje zalagati da se u državi uvaži činjenica kako je ministarstvo nadležno za obrazovanje izdalo dopusnice za studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike u dva grada u Hrvatskoj, pri čemu smo nam rad magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike u našem gradu daje pravo ustrajati u zahtjevima za odgovarajućim tretmanom i ove vrijedne struke.

Nadalje, u vezi s potrebom dodatnog financiranja pedijatrijske ordinacije Doma zdravlja Ploče koja nema dovoljno pacijenata da bi bila potpuno financirana putem HZZO-a, nakon što smo provjerili sve informacije, dužnost nam je izvijestiti javnost da je ravnatelj Doma zdravlja još prošle godine obavijestio gradonačelnika Krstičevića o potrebi osiguranja financijske pomoći od strane Grada. Nije to ništa neuobičajeno niti se radi o prebacivanju odgovornosti iz nadležnosti Dubrovačko-neretvanske županije. Takva se suradnja u svrhu osiguranja nadstandarda ili zatvaranja financijskih konstrukcija investicja odvija sa svim urednim hrvatskim gradovima i kad bi se pojavila potreba, dogovarala se bez zastoja u mandatu prethodnog gradonačelnika. Za razliku od prethodnih godina, upravljači Grada Ploča u tekućem mandatu su se, jednostavno, oglušili na zamolbe ravnatelja Doma zdravlja iz prošle godine i reagirali nakon medijske pažnje što već, čini nam se, postaje modus operandi.

Ravnatelj Doma zdravlja se, nakon posljednjih problema o osiguranju kontinuiteta rada laboratorija i financiranja pedijatrijske ordinacije, istovremeno pisanim putem obratio i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Pločama. Za razliku od Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Ploče i u ovom slučaju, prije medijskog interesa, nije reagirao. Župan Dobroslavić je u roku od 5 dana nakon primljene obavijesti zakazao sastanak na kojem je dogovoreno dodatno financiranje, pored redovitog, u visini od približno 400 tisuća kuna. Dio tog novca odmah je uplaćen. Slijedom je župan uputio i pisani poziv na sastanak Gradonačelniku Ploča na temu Doma zdravlja Ploče.

Nakon višemjesečnih zahtjeva vijećnika Gradskog vijeća iz redova HDZ-a za osiguranjem sasvim uobičajene i potrebne financijske pomoći za osiguranje nadstandarda, što pedijatrijska ordinacija koja nema dovoljan broj pacijenata jest, gradonačelnik Krstičević je obećao 200 tisuća kuna, pri tome se, doslovno, obrušivši na župana Dobroslavića. U ovom dijelu ističem da gradonačelnik Krstičević, očito, nema pojma o svemu što smo posljednjih 10 godina radili za Dom zdravlja Ploče, a ako slučajno ipak ima pojma, onda samo možemo pretpostaviti koliko drži do potpunog, istinitog i časnog informiranja javnosti. U svakom slučaju, rado ćemo podastrijeti sve materijale o nizu aktivnosti, napisanim projektima, zahtjevima za specijalizacijama, financiranjima moderne opreme i svega onoga što su zajedno radili Dom zdravlja, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Ploče.

Na kraju cijele priče, agresivna prozivka gradonačelnika Krstičevića za nemar, stihiju i sve grube riječi o ljudima koji godinama brinu za financijsko poslovanje, investicije i radne uvjete Doma zdravlja Ploče govore o poraznoj političkoj kulturi i niskoj razini poznavanja tematike, ali i o pogrešnoj pretpostavci da nitko neće imati strpljenja istražiti i napisati istinu.“.

HDZ Ploče

Marija Vučković, v.r.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime