Dvojica od petorice mladića osumnjičenih da su silovali maloljetnu djevojku u četvrtak oko 18 sati privedeni su u istražni zatvor u Zadru

Prvo privođenje u zgradu u kojoj su sud i policijska postaja u centru Poluotoka bilo je nešto prije 18 sati kad su prvog mladića dovezli u pritvor. Policijski automobil kojim su ga dovezli imao je zatamnjena stakla i ušao je u zgradu. Drugog mladića su dovezli dvadesetak minuta kasnije.

Hrvoje Visković, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru ranije je poslao priopćenje u kojem je naveo da je Izvanraspravno vijeće toga Suda danas, nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u vezi s istražnim zatvorom te da je odluka napisana i otpremljena strankama. U popodnevnom priopćenju nije bilo navedeno o kakvoj se odluci radi.  

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin izjavila je večeras da je zadarska policija zaprimila od suda rješenje o privođenju i da, kao i inače, postupaju po tom rješenju.

Petorica mladića istražnom su sucu Ivanu Markoviću privedena prošli petak, 11. listopada. On ih je tada pustio da se brane sa slobode.

Sudac Marković je zbog navodnih prijetnji zatražio zaštitu policije te otvorio bolovanje.

Budući da je on sudac i u slučaju oca s Paga koji je svoje četvero djece bacio kroz prozor, i to je suđenje odgođeno i ne zna se kada će početi.

DORH rekao da će se žaliti na odluku o puštanju

Podsjetimo, sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković na slobodu je pustio sedmoricu mladića u dobi od 17 do 19 godina protiv kojih je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od kolovoza prošle do srpnja ove godine. Policija je podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku, neka od silovanja snimali su mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

DORH je prije tri dana kazao kako će se žaliti na odluku.

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su 12. listopada 2019. u službi dežurstva provedene dokazne radnje prvog ispitivanja petorice mlađih punoljetnih hrvatskih državljana (2000., 1999., 2000., 2000., 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena u jednome mjestu na području Zadarske županije na štetu djeteta.

Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih pet mlađih punoljetnika ali ga sudac istrage nije prihvatio već je odredio mjere opreza. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv navedene odluke suca istrage”, priopćili su. (INDEX)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime