Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na snazi još od 2003.godine, nitko nema pravo ograničiti kretanje na pomorskom dobru koji predstavlja kopneni pojas širine od najmanje šest metara

Isti Zakon propisuje i da se koncesija na pomorskom dobru može oduzeti svakome tko bez odobrenja izvrši na pomorskom dobru označenom u koncesiji radnje koje nisu predviđene u koncesiji ili su u suprotnosti sa odobrenim projektom ili se jednostavno ne pridržava odredbi predmetnog zakona, a kazne se kreću oko 100 tisuća kuna po utvrđenom prekršaju.

Sve to, čini se, ne uznemirava čudnovate koncesionare plaže Dalmacija u Makarskoj koja je već neko vrijem u večernjim satima zatvorena za lokalno stanovništvo, ali i nepozvane goste. Da stvar bude gora, nezakonito iskorištavanje pomorskog dobra osiguravaju zaštitari bez ikakvih oznaka. Tako je bilo i sinoć kada je mnogim Makaranima prekipjelo pa su uzeli pravdu u svoje ruke i u prepucavanju i naguravanju sa zaštitarima uspjeli, makar privremeno, osloboditi okupirano područje Makarske.

Neki od njih su nam ispričali što se sinoć događalo na nekakvoj privatnoj zabavi na kojoj su nazočili i zaposlenici Grada Makarske! – Nas dvije prijateljice sinoć pokušavamo doći do plaže, a tamo nas sa donje strane dočekuje ograda, a sa gornje strane zaštitari koji su bili vrlo grubi, agresivni, bezobrazni. Odustajemo od pokušaja ulaska na plažu i odlazimo, priča nam jedna Makarka. Drugi čitatelj nam također svjedoči o grubosti zaštitara, ali i sukobu više Makarana sa zaštitarima koje su upozoravali da to što čine nije po zakonu i da je plaža javno dobro te je kao takvo dostupno svima. Nakon naguravanja, povišenih tonova, konzultacija sa predstavnikom koncesionara, zaštitari popuštaju i plaža je, barem, sinoć opet bila slobodna.

Sada su na redu nadležne institucije da reagiraju kako se ovakve svinjarije više ne bi događale…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime